Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, büyümenin hızlandırılması, istihdam artışının sağlanması; KOBİ’lerin finansa erişiminin kolaylaştırılması dolayısıyla ekonomik krizin negatif etkilerinin hafifletilmesi, amacıyla hükümet tarafından önemli kararlar alındığını bu kararların etkisinin de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını söyledi.
Son verilere göre Türkiye’de 2.9 milyon KOBİ’nin kredi borcu bulunduğunu ve 315 bin KOBİ’nin de icralık olduğunu anımsatan Kurt, KOSGEB’in faiz destekli kredi imkanı ile Kredi Garanti Fonu’nun kefaletine dayalı Hazine destekli kredi imkanının kredi talebini artırdığına dikkat çekti. Kredi taleplerin karşılanmasında makul sürelerin aşıldığını ve süreçlerin yavaş işlediğini ifade eden Kurt, “Bankalar, kredi için gelen KOBİ’lere kapıları kapatmıyorlar ama KOBİ’leri canından bezer noktaya getiriyorlar. Örneğin, 2016 yılının mali verileri 15 Nisan’da kesinleşecek. Bankalar, ‘bu veriler kesinleşsin kredi talebini öyle karşılayalım’ diyorlar. Ayrıca sicil affına uğraşmış olsa bile daha önce ceza almış işletme sahiplerine güçlük çıkarıyorlar” dedi.
DURUMU İYİ OLANA KREDİ
Bankaların riski azaltma adına durumu iyi olana kredi verme yoluna gittiğini, KOBİ’leri “finansal uygunluğunuz yok” diyerek geri çevirdiğini anımsatan Kurt, bankaların yüksek kârlar elde ederken KOBİ’lere türlü engeller çıkarmasının ortaya çıkaracağı toplumsal maliyetin yüksek olacağını söyledi. Kurt, “Reel sektörü zor durumda olan bir ülkenin finansal kuruluşları da kendilerini rahat hissetmesin” diye konuştu.