Tasarist ekibi, tüketicinin ambalajla temasının satış sonrasına kaldığı online alışverişlerin satın alma sürecine etkisini değerlendirdi.
Online Satış Sürecinin Ambalaj Tasarımına Etkisi
Tüketicinin ambalajla temasının satış sonrasına kaldığı online satışlara ilginin artması, akıllara “Ambalajın satışlara etkisi azaldı mı, ambalaj eskisine oranla önemini yitirdi mi?” sorularını getiriyor. Online satışlar söz konusu olduğunda ambalajın ürün koruma ve sevkiyat gibi fonksiyonel faydaları ön plana çıkıyor.
Her ne kadar ambalajın asli rolü geleneksel raf satışı ve online perakendecilikte önemli ölçüde değişmiyor olsa da ambalaja yönelik fonksiyonel taleplerde bir takım farklar ortaya çıkıyor. Örneğin; raf satışlarında ürünün çalınmaya veya satın alınmadan kullanımına engel olacak ambalaj işlevleri ön plana çıkarken, taklit veya çalıntı ürünlerin daha kolay satılabildiği online pazarda; ambalaj tasarımının ürünün orijinal olduğunu gösterme, sevkiyatta ürünü azami ölçüde koruma gibi özellikleri önem kazanıyor.
Tasarımın İşlevsel Gücünün Müşteri Deneyimine Katkısı
Fonksiyonel ve görsel cazibesi yüksek bir ambalaj tasarımı müşteri deneyiminin önemli bir bileşeni olarak görülüyor. Tasarist Genel Koordinatörü Reşan İlhan; ambalajın, sadece ürünü taşımakla kalmadığını aynı zamanda duyguları harekete geçirdiğini, bağlantı kurarak bir köprü görevi üstlendiğini ve yeniden satın almayı tetiklediğini belirtiyor.
Online satışlarda ambalajın fonksiyonel faydalarının yanı sıra tüketiciye yaşattığı deneyimin kalitesi ve tekrar satın almada yarattığı etki ön plana çıkıyor. 2013 yılında e-ticaret alanında yapılan kapsamlı bir araştırma gösteriyor ki; özgünlüğüyle tüketici tarafında kaliteli bir algı oluşturan ambalajlar marka bilinirliği ve müşteri sadakatine pozitif yönde katkı sağlıyor. Yine aynı araştırma sonuçlarına göre; online alışverişi tercih eden müşterilerin %52’sinin ürünlerini premium ambalajlarda gönderen satıcıların sürekli müşterisi haline geldiği gözlemleniyor (2013 eCommerce Packaging Survey). Tasarist Genel Koordinatörü Reşan İlhan; bu noktada premium ambalajların online müşterilere benzersiz bir marka deneyimi yaşatmak için önemli bir fırsat olduğunu ifade ediyor.
Online Alışverişte Ambalaj Tasarımının Bilinirliğe Faydası
Online satış yapan firmalar için pazarlama süreci esas olarak müşteri ürününü teslim alıp paketini açtığında başlıyor. Dotcom tarafından yapılan bir araştırma; 10 tüketiciden 4’ünün özenilmiş bir pakette gelen online teslimatlarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaştığı gerçeğini ortaya koyuyor. Bu paylaşımların %83’ü Facebook üzerinden yapılıyor ve özellikle 18-30 yaş arası internet kullanıcılarının önemli bir bölümünün sosyal medyada ambalaj paylaşımı yaptığı gözlemleniyor.
Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik; özenle hazırlanmış ambalajın, müşterinin online olarak satın aldığı ürüne yönelik deneyimini iyileştirdiğini ve müşterinin bu deneyimini sosyal medyada paylaşmasına teşvik ettiğini ifade ediyor. Online ortamda yapılan bu tarz öneriler marka prestiji ve müşteri kabulünü artırma noktasında çok değerli katkılar sağlıyor. Çelik, bu konuyla ilgili Tasarist tarafından tasarlanan Mealbox örneğini gösteriyor: “İnternet üzerinden satışa sunduğu taze, katkısız, gurme yemekleri için özenilmiş bir sunum isteyen MealBox’a satış sonrası müşteri tatminini arttırmaya yönelik şık ve fonksiyonel bir kutu hazırlandı. Alışılmadık görüntüsü ve işlevselliği ile müşteri deneyiminin bir parçası haline gelen tasarım, MealBox’un markalaşma sürecindeki en etkin yapı taşlarından biri oldu. 3 ay boyunca takip edilen online mecralarda MealBox için yapılan yorumların tamamına yakınında ürünün ambalajından bahsedildiği görüldü. Bu durum, marka bilinirliği ve müşteri sadakatine aynı oranda yansıdı.”
Çevre Dostu Ambalaj Tasarımları Kaliteyi Algısını Tetikliyor
Online alışverişi tercih eden müşteriler ambalajın fonksiyonel ve premium olması kadar çevre dostu olmasına da önem veriyor. Her ne kadar satıcılar ambalaj seçiminde sürdürülebilirlikten önce maliyet faktörüne odaklanıyor olsalar da çevre dostu ambalaj tercih eden firmaların tüketici nezdinde kalite algıları daima daha yüksek oluyor. Tüketici aynı zamanda yaptığı bu tercihle çevreye kendisinin de katkı sağladığını düşündüğü için alışverişinden sağladığı duygusal tatmini artmış oluyor.
Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik; markanın ambalaj tasarımında yer alan kutu veya poşet gibi öğelerin ikincil kullanıma olanak sağlamasının sürdürülebilirlik açısından önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiyor.
Musa Çelik ayrıca; online alışveriş yapan müşterilerin üründen aldığı tatmini arttırmak ve müşteriye mağaza alışverişi deneyimini aratmamak için vurucu etki yaratacak ambalaj tasarımlarına yönelmenin iyi bir tercih olacağını belirtiyor. Yapılan araştırmalar da; her 10 tüketiciden 3’ünün yeni bir markayı başka birinin taşıdığı amblemli kutu veya poşet ile keşfettiğine dikkat çekiyor. Bu durum bizleri satıcıların premium ve yeniden kullanılabilir ambalajlara yatırım yaparak işlerini %30 oranında arttırdıkları gerçeğine götürüyor.