Türk doğaltaş ve mobilya sektörü, mimarlarla ortak projelere imza atarak Türkiye’ye daha fazla döviz kazandıracak işbirliğine imza atmak istiyor.
Ege İhracatçı Birlikleri, Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında Mimarlar Odası İzmir Şubesi ile işbirliğinde “Doğaltaş ve Mobilya Ürünlerinin Mimarideki Uygulamaları” başlıklı bir panel düzenledi.
Panelde konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türk doğaltaş sektörünün son 26 yılda büyük gelişim gösterdiğini, ihracatta 30 milyon dolardan 2 milyar dolara ulaştığını, mimarlarla ortak projeler gerçekleştirerek daha katma değerli ihracata imza atmak istediklerini söyledi.
7 milyar dolar ihracat rakamına Türk mimarlarıyla yapacağımız projelerle ulaşacağız
İtalya’nın 25 yıl önce başardığı katma değerli ihracatı yapabilmek için Türk mimarlarla ortak projelere imza atma çağrısında bulunan Kaya, “Elimizden tutarsanız 6-7 milyar dolar ihracat rakamına çok kolaylıkla çıkabiliriz. Türkiye’nin şansı renk seleksiyonu. Dünya’da hangi renk taş moda olursa onu satabilecek renk çeşitliliğine sahibiz. Bizim İtalyanların 25 yıl önce yaptığını bugün yapabilmemiz için mimarların desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.
Türk doğaltaş sektörünün 81 milyon Türk vatandaşının ortak sahibi olduğu madenlerin kiracısı olduğunun bilinci ile hareket ettiğini dillendiren EMİB Başkanı Kaya, şöyle konuştu: “Mimarlarımızla bu zenginliğimizi daha fazla gündelik hayatımıza kazandırdığımız takdirde ithal girdi azalacak, cari açığımız düşecek. Kazanan ülkemiz olacak.”
Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Daire Başkanı Çağrı Köseyener, Türkiye’nin dünya ekonomisinden yüzde 0.8 pay aldığı ortamda, Türk Müteahhitlik Sektörünün yüzde 5 paya ulaştığını, bu başarıda Türk müteahhitlik sektörünün 1972 yılından bu yana yurtdışında projelere imza atmasının payının büyük olduğunu ifade etti.
Teknik müşavirlikten 2.5 milyar dolar kazandık
Dünya genelinde en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde Türk müteahhitlik sektörünün 46 firma ile yer aldığı bilgisini paylaşan Köseyener, “Dünya genelinde mimarlık ve teknik müşavirlik sektörümüzü aynı noktaya getiremedik. 99 ülkede teknik müşavirlik işi tamamladık. 2.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştık. Suudi Arabistan, Irak ve Azerbaycan en güçlü olduğumuz ülkeler. Mimarlarımızı pazarlama eğitimine yollamalıyız, yeni bir hikaye yaratmalıyız. Ekonomi Bakanlığı olarak teknik müşavirlik desteği sağlıyoruz. 2017 yılına kadar 27 milyon lira destek sağladık” dedi.
Türkiye’de Türk doğaltaş kültürünü oluşturmalıyız
Türkiye’nin dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 40’ına sahip olmasına rağmen Türk mimarlar tarafından Türk doğaltaşı kullanımının sınırlı kaldığı eleştirisinde bulunan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Banu Bekişoğlu, “Türk doğaltaşı kullanılmıyor. Sektör olarak her işlemi yapabilecek teknolojiye sahibiz. Mimarlar ve doğaltaş sektörü birbirimizden kopuğuz. İtalyanlar, kaldırımlarında, otellerinde, bankalarında kendi mermerlerini yaşamına koymuş. Türkiye’de Türk doğaltaşını tüketmiyoruz. Ülkemizde bu kültürün oluşması lazım” şeklinde konuştu.
Üniversitelerle ortak yarışmalar düzenlenecek
Dünya genelinde 20 milyar dolar doğaltaş piyasası olduğu bilgisini paylaşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sungur, Türk doğaltaşının sanatla buluşması için önümüzdeki süreçte üniversiteler düzeyinde mimarlarla yarışmalar düzenlemek istediklerini, mermeri insanlıkla daha fazla buluşturmak istediklerini anlattı.
Mobilya sektörü tasarımla ihracatını 164 milyon dolardan 2.5 milyar dolara taşıdı
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi M. Feridun Yeşilyurt, Türkiye’nin mobilya ihracatının 2000 yılında 164 milyon dolar seviyesinde iken, 2016 yılında 2.5 milyar dolara ulaştığını bu artışta tasarımın sağladığı katma değerin itici güç olduğunu dile getirdi.