Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. ALB Forex Analisti Enver Erkan, Merkez Bankası’nın faiz kararını analiz etti. İşte Enver Erkan’ın yazısı.
Son iki haftalık süreç içinde piyasalardaki dalgalanmaların ve kur hareketlerinin genel itibariyle TL ve TL cinsi varlıkların lehine olması, bir anlamda Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısının son derece sakin bir havada geçeceğinin göstergesiydi. Biraz fon hareketlerinin, genel olarak da doların küresel piyasalardaki değer kaybının iç konjonktürdeki nispeten olumlu duruma katkı sağladığını düşünecek olursak, Merkez Bankası’ndan sıkılaştırma yolunda herhangi bir adımı beklenmiyordu. Diğer yandan para politikasındaki en büyük riskin de, enflasyon göstergeleriyle uyumsuz bir şekilde zamanından önce veya olması gerekenden fazla gevşeme olduğunu düşünecek olursak, diğer yol da kapalıydı. Bu kapsamda Merkez Bankası beklentileri karşıladı ve faiz oranlarında, ROK’ta veya zorunlu karşılıklarda herhangi bir aksiyon almadı.
Merkez Bankası’nın yapabileceği en olumlu hamle, bir yandan herhangi bir aksiyon almamak, diğer yandan da temkinli para politikası duruşunun süreceği sinyalini vermek olacaktı. Politika açıklamasında, para politikasındaki değişikliklerin enflasyondaki iyileşmeye bağlı olduğuna vurgu yapıldı. Mevcut konjonktür Merkez Bankası’nın temkinli para politikasını sürdürmesi gerekliliğini göstermekteydi. Bu ibarenin politika açıklamasında birebir yer alması güven unsuru açısından önemli. Enflasyon ve döviz kurlarındaki oynaklık, şu anda Merkez Bankası’nın önündeki en büyük iki engel olarak görünüyor. Özellikle döviz kurlarındaki oynaklığın, gıda ve enerji haricindeki TÜFE’nin gerilemesini sınırladığını Nisan ayı verilerinde görmüştük. Nisan ayında çekirdek enflasyon yüzde 7,00 olarak açıklanmış ve çok sınırlı bir iyileşme göstermişti. Fed risklerinin halen aktif olması en büyük dışsal risk olarak görünürken, gıda enflasyonundaki oynaklığın dinmemiş olması manşet TÜFE göstergelerini de riske atarak, içsel risk teşkil ediyor. Makro verilerdeki iyileşmede de para politikasının yanı sıra mali politikaların da devreye girmesi gerektiği düşünülürse, Merkez Bankası olduğu yerde kalarak “bekle gör” duruşu sergiledi. Bu durum risk primini içsel risklerle artırmamak açısından olumludur.