Şirketlerin bel kemiği nitelikli çalışanlar ekip ruhuyla uzun yıllar aynı şirkette çalışabiliyor. Özellikle Y kuşağı’nın şirketlerinden uzun yıllar ayrılmaması için ekip ruhunun o şirkette gelişmiş olması gerekiyor. ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, koçluk eğitimi alan İK’cıların şirketlerde geliştirdiği “ekibin bir parçası olma” hissinin o şirketin uzun ömürlü olup olmayacağını belirlediğini dile getiriyor.
Hızlı değişimlerin yarattığı belirsizlik ve karmaşa, kurumları insan kaynakları yönetiminde stratejik olmaya zorluyor. Sürdürülebilir kurumlarda İK’cıların üç stratejik rolü bulunuyor: Kurumu nitelikli iş gücü için cazibe merkezi haline getirmek ve nitelikli iş gücünü işe almak, işe alınan kişileri geliştirmek ve aidiyet duygusu yaratarak elde tutmak. Yapılan araştırmalara göre şirketlerde çalışanların ekibin bir parçası olması uzun süre o şirkette kalmasını sağlıyor. ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, bir şirketin uzun ömürlü olup olmayacağını belli eden ekip ruhunun koçluk eğitimi alan İK’cılar sayesinde geliştirilebileceğini belirtiyor.
Gelişimi bütün olarak ele almak adına “organizasyonel gelişim” İK’cıların odaklandığı bir alan. ID Coaching’in “Bütünsel Gelişim Koçluğu programı“ da organizasyonel gelişimde değer yaratan koçluk uygulamalarını öğretiyor. Yıldıran: “İşe alıp ciddi yatırımlar yaparak geliştirdiğiniz kişinin mutlu olması uzun yıllar o kurumda çalışması İK açısından çok stratejik bir konudur. Özellikle Y Kuşağını yüksek maaşlar ödeyerek elde tutmak mümkün değildir. Y kuşağı için daha fazla maaş ödeyen kurumda çalışma isteği her zaman olacaktır. Y kuşağı çalışanı elde tutmak için kendilerini değerli hissettirmek gerekir. Bu durum hiçbir kurumun satın alamayacağı güçte ekip ruhunu yaratır. Şirketlerde ekip ruhunu yaratmak için de en etkili araç koçluk yaklaşımıdır. Koçluk eğitimi alan İK’cılar şirketlerinde aidiyeti daha yüksek oranda sağlayabiliyorlar; çünkü bireye çalışan olarak değil, ekip arkadaşı, kaynak olarak değil, değer olarak yaklaşıyorlar” diyor.
İşe alınmayan da mülakattan memnun ayrılmalı
İşe alım için yapılan mülakatlarda koçluk yaklaşımı, adaylara kendileriyle ilgili farkındalık yaşattığı için hem şirket için doğru kişinin işe alınmasını kolaylaştırıyor hem de işe alınmayan adaylarda kurumla ilgili pozitif algı oluşturuyor diyen ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran: “Kişi işe alınmasa da o şirket hakkında düşüncesi olumlu olduğu için şirketin bir nevi referansı oluyor” diye ekliyor.