Kasım ayının ekonomi gündemi raporu açıklandı. Medya Takip Merkezi (MTM)’nin, ekonomi sayfalarını inceleyerek hazırladığı rapora göre, basına en fazla konu edilen olay ve gelişmelerin başında Merkez Bankası’nın para politikası ve faiz oranı ile ilgili düzenlemesi geldi. Irak Özerk Bölgesi ile yapılan enerji anlaşması ve Moody’s’in Türkiye ile ilgili pozitif açıklaması, ekonomi gündemini belirleyen konular arasında öne çıktı. İşte, raporun dikkat çeken ayrıntıları…
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) izlediği para politika süreci ay genelinde ekonomi sayfalarında geniş yer bulan konulardan biri oldu. TCMB üst yönetiminin, büyümeyi de, istihdamı da gözeten bu politikası bazı ekonomi çevrelerince eleştirilse de, kimi ekonomistler büyümeyi destekleyici para politikasında sıkılaştırıcı tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.50’de sabit tutması ise, ekonomi çevrelerince yakından takip edilen gelişmeler arasındaydı.
Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında, özerk bölgedeki zengin hidrokarbon rezervlerini dünya pazarlarına taşıma amacıyla, petrol ve gaz boru hatlarının inşa edilmesine yönelik yapılan anlaşma, Kasım ayında ekonomi sayfalarında öne çıkan konulardan bir diğeriydi.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin büyüme performansı ile, 2013 yılında dünyanın önde gelen 20 ekonomisi arasında en hızlı büyüyen beşinci ülke olacağını belirtmesi, ekonomi sayfalarında geniş yer bulan konulardan bir başkası oldu. Moody’s’in 20 ülkeye ilişkin büyüme tahminlerine yer verdiği ‘Küresel Makro Görünüm’ raporunda, Türkiye’nin 2014 ve 2015’de ise 3,5-4,5 arasında bir büyüme performansı sergileyeceği ifade edildi.
Ay içerisinde, ekonomi dünyasının en yakından takip ettiği konulardan bir diğeri ise, FED Başkanlığı’nı Ben Bernanke’den 31 Ocak 2014’de devralması beklenen Janet Yellen’in verdiği mesajlardı. Janet Yellen’ın ilk mesajı, ABD’de halen ekonomi ve istihdam piyasasının potansiyelinin çok altında olduğu ve FED’in parasal teşviklerini azaltmadan önce ilerleme kaydetmesi gerektiği yönünde oldu.
Medya Takip Merkezi, aynı ekonomi raporunda, ay boyunca gazete ve dergilerde en çok yer alan ekonomi sözcüklerini de araştırdı. Buna göre, ihracat sözcüğü basında 608 haberde geçerken, ekonomik büyüme 514 ve yatırım 453 kez gazete ve dergilere konu oldu.
MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:
- İçişleri Bakanı Muammer Güler, uluslararası standartlara uygun çipli ve gelişmiş güvenlik öğelerini içeren kimlik kartlarının yılbaşından itibaren dağıtılmaya başlanacağını belirtti.
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
- Milli Piyango, yılbaşı özel çekilişinin büyük ikramiyesini 50 milyon lira olarak belirledi.
- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine garantilerinde üst limit uygulamasına 2014’te geçileceğini, rakamın da 3 milyar dolar olacağını açıkladı.
- Bankaların verdikleri hizmetler karşılığı tüketicilerden talep ettiği ücretlere çeki düzen getiren Tüketici Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda ele alındı.
- Türkiye, Çernobil Bağış Fonu’na geri ödemesiz 1 milyon Euro hibe etti. Bakanlar Kurulu, Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye’deki ilk ortak sınır kapısı uygulamasının önümüzdeki yıldan itibaren Sarp Sınır Kapısı ile başlayacağını söyledi.
- Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 2013’ün ilk 9 ayında kuruma kayıtlı işsiz sayısının 333 bin artarak 2 milyon 455 bine yükseldiğini söyledi.
- İşsizlik oranı Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 9.8 oldu.
- Türkiye, perakende satış hacminde aylık yüzde 0.2’lik artışla Euro Bölgesi ve AB’yi geçti.
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndan (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.50’de sabit tutulması kararı çıktı.
- Katılım bankalarının 2013 Ocak- Eylül dönemindeki net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 786 milyon liraya ulaştı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi için 2020’ye kadar 100 milyar dolarlık hedef koyduklarını açıkladı.
- İstanbul, finans merkezleri sıralamasında küresel çapta bir başarıya imza attı. Kent, ‘en iyi finans merkezleri’ sıralamasında iki yılda 27 basamak birden atladı.
- Türkiye, otomotivin ana vatanı ABD’den sonra, otomotiv devi Japonya’ya da ihracata başladı.
- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve İdaresi Başkanlığı, aralarında İş Bankası’nın da bulunduğu bazı bankalar ve Kredi Garanti Fonu ile “Eş Finansman Kredi Programı Protokolü”nü imzaladı.
Veriler, MTM Medya Takip Merkezi tarafından, Kasım 2013’de 2 bini aşkın gazete ve derginin ekonomi sayfalarında yapılan haber takibi sonuçlarına göre derlenmiştir.