Adalet Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği ile işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Ticari Arabuluculuk Konferansı’nda konuşan Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, Türkiye’nin refahı için uzlaşının önemine dikkat çekti. Sevim, iş dünyasındaki anlaşmazlıkların büyük bir çoğunluğunun yargı sürecine gerek kalmadan, arabuluculuk müessesesi ile çözülebileceğini söyledi.
Adalet Bakanlığı’nın İngiltere Büyükelçiliği ile birlikte yürüttüğü “Türkiye’de Adalete Erişimi Alternatif Uyuşmazlık Mekanizmalarıyla Güçlendirmek Projesi” kapsamında düzenlenen Uluslararası Ticari Arabuluculuk Konferansı İstanbul’da gerçekleşti. Etkinliğin “Neden Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk? Etkili Uyuşmazlık Yönetme Sistemi Yaratma” konulu panelinde konuşan Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, toplumsal uzlaşının önemine dikkat çekerek, iş dünyasında uzlaşıya ve iş davalarındaki sorunlara değindi.
Konuşmasında, GYİAD’ın temellerini yaklaşık bir buçuk yıl önce attığı Toplumsal Uzlaşı Hareketi’nden söz eden Sevim, uzlaşının günlük hayattan iş hayatına kadar yaşamın her alanında etkili olduğunu söyleyerek, “Uzlaşmazlık, manevi boyutunun yanı sıra maddi boyutu ile de ülkemizi etkiliyor. 300 milyar doları aşan bir faturayı ülkemize yükleyen uzlaşmazlığa karşı GYİAD olarak ciddi bir mücadele içindeyiz. İş dünyasından akademik dünyaya ve STK’lara kadar, bu mücadelede yanımızda olan kurumların destekleri ile farkındalık oluşturma adına önemli mesafe kat ettiğimize inanıyorum” dedi.
İş dünyasındaki çalışan-işveren anlaşmazlıklarının yüzde 99’unun işveren aleyhine sonuçlandığına dikkat çeken Serkan Sevim, “Burada, uzlaşı kültürü kapsamında, GYİAD olarak arabuluculuk çözümünün faydalı olacağını düşünüyoruz. Arabulucuların devreye girmesi ile anlaşmazlıkların büyük çoğunluğunun yargı sürecine gerek kalmadan çözülebileceğine inanıyoruz. Geçen süredeki deneyimlerimiz de iş dünyasının arabuluculuk çözümünü sevdiğini gösteriyor” diye konuştu.
Uzlaşı için etik değerlere sahip olmanın, empati yapabilmenin ve arabuluculuk müessesesinin kullanımının ön şart olduğunu ifade eden Serkan Sevim, “Türkiye’deki herkesin yaşam kalitesinin yükselmesine yardımcı olacak Toplumsal Uzlaşı Hareketi, refah toplumu, ortak akıl, güvenli ortam, fırsat eşitliği ve dinleme kültürü değerlerini de beraberinde getirecek” dedi.