TOBB Binası’nda gerçekleştirilen B20 Türkiye Konferansı’nda ilk panelde B20’nin Büyüme Odaklı Gündemi konuşuldu.
Sarp Kalkan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk önce Rıfat Hisarcıklıoğlu söz aldı. TOBB Başkanı “Küresel ekonomi belirsiz bir hal aldı. 200 milyondan fazla insan işini kaybetti. Faiz oranlarının düzenlenmesini bütün dünya ABD’de bekliyor. Bu kararın çıkmasını bekliyor, pozisyon alıyor herkes. Bütün bunlar iş yapmak için ideal değil. Bugünün büyük sorunlarını tek başımıza çözemeyiz. İnovasyonu desteklemeli, adil rekabeti teşvik etmeliyiz. Statükoyu muhafaza etmek artık kabul edilebilir değil. G20 ve B20 ‘nin özü güveni önce biz kazanmalıyız. B20 olarak çözüm üretmeliyiz.” diye konuştu.
“Kural temelli ve çok taraflı sistem gerekli”
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC WBO) Başkanı Harold McGraw III, panel boyunca sistemin kuralsallığından bahsetti. Graw III “6.5 milyon şirket üye, 130 ülkede komisyonumuz var. İnovasyon ve yaratıcılık gerekli. İş dünyası ve hükümetler birlikte çalışmalı. Hükümetler politika hazırlamalı ve iş dünyası politikaları uygulamalı. Büyüme finansmanı çok önemli. Bankacılık sistemleri sağlıklı olmazsa, pazarları harekete getirecek sistemlerimiz olmazsa olmaz. İnsan sermayesi ve eğitim çok önemli. Gelecekte beraber çalışacağınız işgücüne bakıyorsunuz. Bugün Cumhurbaşkanı da genç işsizliğinden bahsetti, bazı yerlerde bu yüzde 40’a geliyor. Böylece hangi tür becerilere sahip olacaklarına önceden karar vermeliyiz. Altyapı ihtiyaçlarınızı nasıl genişleteceksiniz? Her bir ülkede ihracat ve ithalat eğilimlerini belirledik ve genel olarak ticarette bir gelişme olduğu çok net. Pazara yönelik reformlar gerçekleştirmeliyiz. Yatırım ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerekli. Büyüme gündemi açısından stratejinin basit olması gerekli. Sürekli olarak belli süreçleri de devam ettirmeli.
“Hiç olmadığı kadar altyapı yatırımına ihtiyacımız var”
Ferit Şahenk: Küresel büyüme ve tüketim hem kriz öncesi ve sonrasında 2003-2007 – 2007 -2010 arasında büyük farklılıklar var. Global büyümede ortalama büyüme 3,8 e dusmus durumda. Gelişmekte olan ülkekerde ekonomik yıllık büyüme 5, 7 ‘e indi. Gelişmiş olan ülkelerde büyüme 1,9 a düştü. Çin’de de büyük bir düşüş var. Çin, Bir ayda Yunanistan’ın 6 katı para kaybetti. Geçen yıl G20 büyümeyi yüzde 2 artırmayı taahhüt etmişti 2018’e kadar. Para ve ekonomik politikalar uzun vadede yeterli değil. Yapısal reformlar her zamankinden daha önemli..
Şahenk, Uzun vadeli özel fonların altyapıya nasıl kanalize edileceği noktasında 5 soru işaretinin olduğunu vurguladı: Uluslararası örgütlerin dahiliyeti, düzenleyici (yasal ortam), altyapı projelerinin kredilenebilir olması, varlıkların menkulleştirilmesi önemli.
“Her ülkede KOBİ sayıları farklı”
Weber konuşmasında dikkat çekici konulara değindi… Eurochambers başkanı “ABD’de istihdam yaratnalar 2/3 Oranında KOBİ’ler… Fransa’da bir KOBİ 100 kişi çalıştığında KOBİ sayılmıyor, Almanya’da 8000 çalışan olduğunda KOBİ olmaktan çıkar, İtalya’da 200 kişiden fazla olduğu anda KOBİ denilmez….Sayı değil yarattıkları etkiye önem vermeliyiz…Büyümenin üç yolu vardır, birincisi iyi olmayan yol savaş, ikincisi enflasyon, üçüncü yol ise inovasyondur…Avrupa’daki inovasyonun 2/3 ü KOBİ’lerden geçiyor. KOBİ’lere odaklanırsak büyüme sorununu çözeriz. Girişimcinin almak istemediği tek şey risktir, girişimcilere riski nasıl kabul edecekleri anlatılmalı, öğretilmeli…Her ulusun kendi başına bazı konuları halletmesi gerekiyor. İnovasyon, KOBİ’lerle gelir.” diye konuştu
Weber’in sorusu dikkat çekiciydi “Girişimci, kendi çalışanını kendi eğitmek istiyor mu?”
Fotograf: girls20 twitter hesabı