Türkiye İMSAD Kasım 2018 Sektör Raporu’nda; iç pazarda süren daralmanın etkisiyle ihracatta sıçrama yaşandığı belirtildi.
Raporda, inşaat malzemeleri ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 44 arttığı ve böylece Eylül 2017- Eylül 2018 aralığında yıllık ihracatın 20 milyar dolar seviyesine yaklaştığı vurgulandı. Raporda inşaat sektörünün farklı modeller denediği ile ilgili şöyle denildi:
“İnşaat sektöründe yurtiçi müteahhitler kesiminde yaşanan mali sıkışıklığın aşılması için yeni finansman modellerinin uygulanması hedeflenmektedir. Bu amaçla bugüne kadar iki model geliştirilmiş bulunmaktadır. İlk modelde mevcut konut stoklarının bir bölümünün kamu kaynakları ile satın alınması planlanmış ancak bu modelden vazgeçilmiştir.
İkinci model çalışması ise inşaat sektöründe müteahhitlere kullandırılan krediler ile bireysel konut kredileri karşılığında bankaların menkul kıymetleştirmeye gitmeleri, bu menkul kıymetler adına garanti verilmesi ve bir kamu bankası tarafından bu menkul kıymetlerin yurtdışına satılması planlanmaktadır.
İkinci model sağlıklı ve düzenli çalışan ipotekli konut finansman sisteminin dünyada yaygın olarak uygulanan modelidir. Burada temel hedef bankacılık sistemine sürekli yeni kaynak sağlayabilmektir. Ancak Türkiye’de yaşanan sorun inşaat sektöründe inşaat firmalarının yaşadıkları mali sıkıntılar ile kullandıkları kredileri geri ödeme sorunudur. Bu nedenle ikinci model mevcut düşünülen hali ile kredilerin yeniden yapılandırılarak inşaat sektöründe mali açıdan bir rahatlama sağlama işlevine sahip değildir. Muhtemelen yeni finansman modeli arayışları sürecektir.
İnşaat sektörünü mali açıdan rahatlatacak finansman modelleri inşaat malzemeleri sanayisi için de önem taşımaktadır. Sanayinin talebi inşaat sektöründen gelmektedir ve mali açıdan inşaat sektöründe bir iyileşme sağlanmadan sağlıklı ve yeterli bir malzeme talebi oluşamayacaktır.”