İhracatçının uluslararası pazarda rahat dolaşımını hedefleyen yeşil pasaport uygulaması, hazır giyim sektöründe de memnuniyetle karşılandı. AGSD Başkanı Karakuş, “Yeşil pasaport ihracatçının elini güçlendirecek” dedi ve ekledi: “Ama uygulamanın kapsamı genişletilmeli…”
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türk ihracatçısına yeşil pasaport verilmesine yönelik uygulamanın yasalaşmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Türkiye ekonomisinin bel kemiği ihracatçının, ekonomik büyümenin de lokomotif olduğunu anımsatan Başkan Karakuş, “Fakat ihracatçımızın onlarca yıldır süregelen bir sorunu var. Dünyanın dört bir yanına mal ve hizmet satan sanayici ve işadamımız, ne yazık ki o ülkelere rahatlıkla gidip gelemiyor. Vize alabilmek için yabancı misyon temsilciliklerinin kapısını aşındıran, bu yüzden hem vakit, hem nakit kaybeden ihracatçımız, uluslararası pazarda da rekabet gücünü kaybediyor” dedi.
1 Milyon Doların Üzerindekilere
AGSD Başkanı Canip Karakuş; ülkemiz ekonomisi için böylesine önemli bir misyon üstlenen ihracatçının, vize konusunda yaşadığı sıkıntıların yıllardır dile getirildiğini ancak kısa süre öncesine kadar çözüm bulunamadığını da ifade etti. Karakuş, “Bazı kamu görevlilerine tanınan ‘Yeşil pasaport’ hakkının, vize gerektiren pazarlarda rahat dolaşmaları için ihracatçılara da tanınması yönünde çok önemli bir adım atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yasaya göre yıllık 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların temsilcilerine yeşil pasaport verilmeye başlandı” diye konuştu.
Uygulamanın Kapsamı Genişletilmeli
Kararın Türk ekonomisinin geleceği açısından büyük önem taşıdığını ancak mutlaka kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Karakuş, şöyle devam etti:
“Türkiye ihracatının neredeyse yarısı Avrupa ülkelerine yapılıyor. Bu ülkeler de ihracatçımıza vize uyguluyor. Yeşil pasaport uygulamasıyla sorun kısmen ortadan kalkacak. Tamamen kalkması için uygulamanın genişletilmesi şart. Bugün ülkemiz ihracatçısının büyük bölümü KOBİ niteliğinde. Bu işletmelerin önemli kısmının yıllık 1 milyon doların altında ihracat gerçekleştirdiği gerçeğinden hareket edersek, yeşil pasaport uygulamasının koşullarının esnetilmesi gereği ortaya çıkıyor. Ekonomi yönetimimiz başta olmak üzere ilgili kurulların bu konuda ihtiyaç duyulan adımları atacağına inanarak, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”