Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Suriyeli mültecilerin istihdam edilmesine dair yönetmelikte, turizm gibi hazır giyim sektörünün de kapsam dışında bırakılması gerektiğini savundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı, Suriyeli sığınmacıların çalışma hayatına dâhil edilmesine imkân sağlayan yönetmeliğin Bakanlar Kurulunca kabulünün ardından Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, “Öngörülen çalışma izinlerine göre Suriyeli mülteciler turizm sektöründe istihdam edilemeyecek. Kayıt dışı istihdam ve ihracat sorunlarına yol açmaması için hazır giyim ve tekstil sektörü de kapsam dışında bırakılmalı” çağrısında bulundu.
Nitelikli üretici algısına darbe vurur
Asgari ücret şartı getirilse bile mültecilerin ucuz iş gücü olarak görüldüğünü ifade eden Karakuş, “İhracat bazlı düşündüğümüzde bu durum dünyanın dört bir yanına ürün gönderen Ankaralı giyim sanayicilerimizin kaliteli ve nitelikli üretici algısına darbe vuracaktır. Suriyelilere, turizm sektöründe çalışma izni verilmemesinin nedeni de, Türkiye’nin turistik kalite algısına zarar gelmesinin önüne geçmektir. Bu çerçevede baktığımızda turizm gibi, hazır giyim ve tekstil sektörü de kapsam dışına alınmalıdır” diye konuştu.
İş barışı için denetim şart
Türkiye’de resmi olarak kayıt altına alınmış 2,5 milyon Suriyeli mülteciden yüzde 10’unun meslek sahibi olduğu ve yaklaşık 600 bininin çalışmak istediği, kaçak yollarla çalışan mülteci sayısının ise 500 bini aştığı bilgisini veren Karakuş, yönetmelikle Suriyeli sığınmacılara verilen çalışma izninin ve yüzde 10 kotasının tüm sektörlerdeki kayıt dışının önüne geçilmesi için önemli bir adım olduğunu ancak iş barışını olumsuz etkileyecek sonuçlarla karşılaşılmaması için denetimlerin sağlıklı yapılması gerektiğini söyledi.