Dünyanın 209 bölgesinde ofisleri olan, Dubai merkezli Faster Capital hızlandırma ve yatırım fonu, Türkiye’den de girişimlerini globale taşımak isteyen girişimci ve startup’lar için fırsat sunuyor.
Faster Capital Türkiye Bölge ortaklarından Ersin Mete Ertürk “Dubai Internet City’de yer alan Faster Capital bir sanal inkubatör yani kuluçka merkezi. Basit ama büyük bir vizyonları var: Günümüz dünyasında artık hiçbir girişimci veya startup, yatırıma, teknik bilgiye ve konusunda uzman kişilere ulaşabilmekten mahrum kalmamalı. Benzerlerinden en büyük farkı, isteyen girişimciler için programın tamamının sanal olarak ilerlemesi.
IT alanında iş fikri olan veya mevcut işlerini büyütüp yurtdışı pazarlara açmak isteyen Türk girişimciler için de oldukça önemli bir fırsat bu. Çünkü normalde yurtdışı merkezli kuluçka ve hızlandırıcılar, iş sahiplerinin fiziki olarak programa katılmasını isterler. Burada işler tamamen sanal ortamda yürüyor. Ekonomimizin de sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemlerde, girişimciler için işlerini büyütebilmek, ihracat yaparak dolar üzerinden gelir elde edebilmek önem kazandı. Küçük ve daralmış bir pazarda büyümekten ziyade, global pazarı hedefleyerek ilerlemek ürününüzün veya hizmetinizin potansiyel olarak çok daha fazla kişiye ulaşabilmesi ve denenmesi demek. Bunun sonucunda da büyüme şansınız yerele kıyasla çok daha fazla olacaktır” dedi.
Faster Capital, hızlandırma ve inkubasyon olarak iki program sunuyor. Yalnızca internet tabanlı girişimlerin katılabileceği bu programlar sayesinde girişimlerin amaçlarına ulaşabilmesi hedefleniyor. İnkubasyon programında teknik olmayan girişimcilere odaklanılıyor ve girişimcilerin projelerini kurucu ortak ve yatırımcı ortak şeklinde hayata geçirmeleri sağlanıyor. Buradaki en önemli konu, girişimcilerin girişimleriyle ilgili teknik konuların geliştirilmesinde tamamen destek almaları. Buna ilave olarak, kurucu ortağın koyduğu sermayenin %50’lik tutarını yatırımcı olarak Faster Capital koyuyor. Bu tutar 200 bin ila 2 milyon USD arasında değişebiliyor. Bu sayede girişimciler esas işleri olan, müşteri bulma ve gelir artırma konularına odaklanabiliyor. Diğer bir taraftan, dünyanın birçok farklı ülkesinden konusunda uzman danışman ve mentorlara erişim sağlanabildiği için girişimciler, istedikleri zaman network’de yer alan bu kişilerle görüşüp soru sorabiliyor, fikir, tavsiye alabiliyor.
Kendisi de bir teknoloji girişimcisi olan, Erkekpaketi.com ve Eksperin com kurucusu Ersin Mete Ertürk, “Girişimcilerin sorunlarını bizzat kendim de deneyimlediğim için böyle bir programın partneri olmak istedim. Buradaki zorlukların neler olduğunu sahada olan biri olarak çok net biliyor ve yaşıyorum. Artık sadece ülkemiz için hayata geçirilen, globale çıkamayan girişimlerin işi çok zorlaştı. Bunun için böyle imkanları kullanmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de güçlü ve farklı bir fikri olan, işin teknik yönlerinden anlamayan ve bunu hayata geçirip globale taşımak isteyen, fon arayan her girişimci bana ulaşabilir” dedi.