Bilgi teknolojilerinin yaygınlaşması, bilgiye erişimin kolaylaşması, seyahat olanaklarının daha ekonomik hale gelmesi ile insanlar her geçen gün hızla yükselen oranlarla seyahat ekonomisindeki rollerini geliştirmekte, seyahatin sunduğu çeşitliliklerden daha fazla yararlanmaktadır. Türkiye global turizm ekonomisinde birçok değeri ile önemli bir olmakla birlikte turizm ekonomisindeki verimliliğini yeterince geliştirememiştir. Turizm çeşitliliğinde tatil olanakları ile öne çıkan ülkemizin katma değeri yüksek turizm çeşitliliğinde pazarlara ürün sunabiliyor olması gelecekte turizmimizin başarısını artıracaktır. Özellikle dünyanın en zengin tarihini yaşatmış Anadolu ‘nun zenginliklerine sahip müzeleri, kültürel değerleri turizm yararlanıcılarının ilgi odağı olabilir.
Turizmde yeni roller…
Ülkemiz dünyada hızla gelişen turizm çeşitliliğinden ve verimliliğinde uluslar arası turizm borsalarında rollerini yaratmalıdır. İleri sağlık, termal tıp, yaşlı bakımı, engelli bakımı, sporcu sağlığı gibi yeni turizm alanları için ülkemiz vazgeçilmez değerlere, imkanlara sahiptir. Bu değerleri ve fırsatları verimliliğe dönüştürme için devlet, özel sektör, sivil toplum, medya, akademi el ele vermeli; artık her şeyi devletten bekleme anlayışını terk etmelidir.
Türkiye ileri sağlıkta markalaşıyor…
Ülkemiz şuan 75 tıp fakültesi ve hastaneleri ile yenilenen sağlık komplexleriyle sağlıkta ileri uygulamaların adresi konumundadır. Sağlıkta özellikle kanser tedavileri, kök hücre uygulamaları, organ nakilleri, cerrahiye alternatif girişimsel teknolojik tedaviler turizm verimliliği son derece yüksek uygulamalarımızdır ve dünyalı bu hizmetlerimizi keşfettikçe her geçen gün tıp sunumlarımızdan daha fazla faydalanmaktadır. Sağlık turizmi sadece sağlık hizmeti verilmesiyle değil, sağlık profesyonellerinin ve işgücünün yetiştirilmesinde de birçok ülkeye eğitim imkanı sunmaktadır.
Türkiye dünyanın yaşlılarına ev sahipliği yapabilir…
Bugün dünya nüfusunun %10 ’nunu 65 ve daha yukarı yaşlardaki bireyler oluşturmaktadır. Avrupa kıtası ve İskandinav ülkelerinde toplam 325 milyon yaşlı insan var, bu insanların sayısı 2050 yılında 575 milyona çıkacak. Yapılan projeksiyon çalışmalarına göre 2020 yılında dünya nüfusunun 7.5 milyara, altmış yaş ve üstü nüfus grubunun 1 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya genelinde her geçen ay yaklaşık 800 bin kişi yaşlılığa adım atmaktadır. Ülkemiz genç nüfusu, coğrafyası, özellikle 4 saatlik uçuş mesafesiyle dünyanın 80 ‘i aşkın ülkesinin insanlarına tek uçuşla ve 110 ülke vatandaşına vizesiz serbest erişim imkanı sunan bir ülkesidir. Ülkemiz bu değerlerini verimliliği yüksek alternatif turizm alanlarında değerlendirmelidir ve bu alternatif turizm konularını ulusal politikalar ile desteklemelidir.
Verimliliği yüksek turizmin başkenti Ankara…
Yaşlıların bakımına ve sağlıklı yaşamalarına yönelik ihtiyaçlar her geçen gün dünyada daha fazla ihtiyaç duyulur hale gelmektedir. Türkiye dünyanın yaşlılarına her yönüyle ev sahipliği yapabilir ve yaşlıların %87 sinde var olan en az bir devamlı sağlık sorununa hizmet sunabilir. İleri ve komplike sağlık sorunlarının çözümü için ülkemizi tercih eden birçok insan Türkiye ‘nin en köklü tıp fakülteleri hastaneleri barındıran şehir olması itibarıyla Ankara ‘dır. Global ileri sağlıkta ve tıp eğitiminde markalaşan kentimiz olan Ankara her geçen gün termal kaynaklarını turizmin hizmetine açarak yaşlı bakımı turizminde de Türkiye ‘nin marka kenti olmaya adaydır.
Turizmde 60 kata varan verimlilik…
Yaşlı ve engelli bakımı turizminde turist başına verimlilik tatil turistine göre 40 ile 60 kat daha fazla olabilmektedir. Bu çerçevede Medikal Turizm Derneği tarafından Ankara da gerçekleştirilen 3.yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri kongreleriyle ülkemizin tıp, yaşlı, engelli, sporcu ve termal alanlardaki potansiyelleri dünyanın farkındalığı ile buluşturulmaktadır.