Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy, haftalık gelişmelerin ışığında döviz piyasası hakkında yorumlar yaptı ve G10 ile ilgili tahminlerini açıkladı. Eylül ayında FED’in faiz artırımı olasılığının bir hafta önce olduğundan pek de yüksek olmadığına dikkat çeken Hardy, konuya ilişkin yorumlarını şöyle dile getirdi:
“2015 Aralık toplantısında Federal Açık Piyasa Komitesi’nde de oy kullanan Boston Merkez Bankası Başkanı Eric Rosengren, FED politikası üzerine genel olarak net konuşmuyor, ancak ticari gayrimenkulde artmayan faizlerin, finansal istikrar için risk profilini öne sürüyordu. Çok hızlı faiz artırımının üretken olmayacağını öne sürdüğü halde, risk profili gerçekleşti. Rosengren’in yorumları piyasa tarafından tamamen göz ardı edilmişti, fakat ben FED’in radarında piyasanın sandığından da fazla finansal istikrar konuları olduğunu düşünüyorum.
“Her şeye rağmen, -en son FED retoriği ve Yellen’in Jackson Hole konuşmasına bağlı kalmaksızın- Eylül ayında bir faiz artırımı olasılığı, bir hafta önce olduğundan pek de yüksek değil. Kaldı ki Aralık 2017 FED faiz artırımı beklentileri, son iki veya üç haftanın sadece 10 taban puan üzerine çıktı. Kuşkucu bir piyasayı önümüzdeki 15 ay içinde birden fazla faiz artırımı olacağına inandırmak için işe yarayacak tek şey, bu süreçte sürpriz verilerin ortaya çıkması.”
G20 toplantısı Renminbi’yi kontrol altında tutabilir
Ünlü Analist John Hardy, şu anda dikkatlerin global imalat PMI Endeksi’ne (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) çevrildiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu endeksin sonuçlarında destek, belki de İngiltere için -sterlinin yer yer yerel yeni en üst seviyelere çıkması nedeniyle- ve ABD için -eğer bölgesel imalat anketleri bir şey ifade ediyorsa, yayınlanan ISM imalat endeksinin beklentileri ıskalama olasılığının yüksek olması nedeniyle- en yüksek seviyededir.”
5-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek G20 toplantısına da değinen John Hardy, bu konuda da şu yorumları yaptı: “Bu hafta sonunda Çin’de bir G20 toplantısı var. Bu toplantı CNY’nin (Çin Yuanı) zayıflığını şimdilik kontrol altında tutacak gibi görünüyor. Fakat Çin’in kendi parasının en azından ABD Başkanlık Seçimleri sonrasına kadar keskin biçimde yükselmesine izin verdiğini şaşırırız. Ayrıca, Çin rejiminin deniz nakliyat firması Hanjin’in iflasına izin vermesi de ilginçtir.”
EURUSD (haftalık)
ABD istihdam rakamları beklenirken piyasa 1,1125 civarında 200 günlük (40 haftanın altında) hareketli ortalama ile kısa vadeli destek bularak toparlandı. Haftalık grafiğe bakılırsa, bütün bölgenin nasıl eksenel biçimde psikolojik seviye olan 1,1000’e düştüğü ve kat kat bir boğaz oluşturduğu görülebilir. Şüpheyle yaklaşılması gereken nokta, ya bu yüksek aralıkta bastırılmış durumda kalmak ya da daha aşağıya giderek süratle tekrar 1,0500 bölgesine girmek.
G-10 özeti
USD: Eğer bölgesel imalat anketlerinin ISM imalat endeksi üzerinde, olması gerektiği gibi bir etkisi varsa, bugün oldukça zayıf bir anketi dikkate aldığımızı söyleyebiliriz. Çünkü neredeyse bütün bölgesel anketler bu ay anlamlı derecede gevşeklik gösterdi ve aynı zamanda yıldızı parlayan Markit İmalat PMI’si 50,9’a düştü. Mesele, piyasanın daha önemli olan tarım dışı istihdam açıklaması öncesinde bu veriye anlamlı tepki vermeyi isteyip istemediğidir.
EUR: Euro bölgesinin imalat PMI’leri güncellemelerini ve ABD istihdam verilerinin üzerinden EURUSD paritesi grafiğinin teknik detaylarını izliyoruz. Çünkü bu ikili 200 günlük hareketli ortalamalarına ulaştı.
JPY: İster satın alma korumasında, ister Japonya Merkez Bankası’nın 21 Eylül’deki toplantısının piyasaları etkileyeceği spekülasyonunda JPY konumlandırması ve faizi, USDJPY paritesinde yeni yerel en yüksek seviyeleri görüyor. Burada bir sonraki önemli bölge 104.50/105.00’e doğru.
GBP: Dün mütevazı bir baskı gören sterlin gün içinde daha sonra geri döndü ve hafta sonunda büyük olasılıkla durumunu belirleyecek. İngiltere Ağustos İmalat PMI endeksi öncesinde yeni yerel en düşük seviyelere göz kırparak önceki konumuna geldi.
CHF: EURCHF paritesi sınıfının en iyisi olarak yaramazlık yapmaya devam ediyor. Burada mesele negatif getiri sağlayanların cezalandırılması mı? SEK ve JPY’nin göreceli zayıflıklarına da uygun.
AUD: AUD gecelik olarak, hafifçe yükselen Çin PMI anket verilerinin üzerine sıçradı. Piyasanın bu rakamlara tepki verme zahmetine girmesini anlamak zor. Avustralya’nın kendi AİG (Avustralya Sanayi Grubu) imalat anketi 56,4’ten 46,9’a çöktü, ama bu anket genellikle piyasa tarafından göz ardı edilir.
CAD: Dün petrol fiyatlarındaki sert düşüş USDCAD paritesini 1,3100’in üzerine çıkardı, fakat parite için önemli test 1,3250 ve üzeridir.
NZD:AUDNZD paritesi dün yeni bir düşüş gösterdi ve 1,0300’ların altındaki 2016’nın en düşük seviyesine yaklaştı. Bu seviyenin altında parite belirsizleşir. Eğer Yeni Zelanda Merkez Bankası müdahale edip daha büyük bir mücadele vermezse, kiwideki sürdürülemez yükselişe karşı koymak için, muhtemelen yaygın risk off ve/veya ‘getiriyi kovala’ temasının sonu gerekecektir.
SEK: EURSEK paritesi için 9,60+ bölgesindeki çok inatçı aralığın tepe seviyesi -ki bunun üzerindeki seviyeler sadece kısa süreli ani artışlarda elde edilmiştir- uzakta belirirken ve paritenin hareket alanı tükenirken, piyasa negatif getirisi olan dövizleri sevmiyor gibi görünüyor.
NOK: EURNOK paritesindeki 9,30/35 direncinin şimdiye kadar dayanmasına rağmen, petrol fiyatlarındaki düşüş NOK’nun aleyhine. Bugünkü imalat PMI ve Perakende Satışlar verilerinden sonra, Ağustos işsizlik oranı yarın açıklanacak.