Haziran ayında 106,8 seviyesinde kaydedilen Reel Kesim Gü- ven Endeksi (RKGE), Temmuz’da 108 düzeyine yükseldi. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, sabit sermaye yatırımları dışında tüm kalemlerde yukarı yönlü hareketler görüldü. Temmuz ayında mevsimlikten arındırılmış endekste de, 2 puanlık bir artış görüldü. Öte yandan Haziran ayında 69,4 seviyesine yükselen Tüketici Güven Endeksi (TGE) ise, Temmuz’da 67’ye gerileyerek Şubat ayından sonraki ilk düşüşünü gerçekleştirdi. TGE’nin Temmuz gelişiminde, tüm ilgili alt başlıklar olumsuz etki yaptı.
Para Politikası Kurulu (PPK), 19 Temmuz 2016 tarihli toplantı- sında marjinal fonlama oranını %9’dan %8,75’e indirirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını sabit tutma kararı aldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, söz konusu indirimin sadeleşme yönünde atılan ölçülü bir adım olduğu belirtilirken, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekildi. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesinin beklendiği ifade edildi. Bununla birlikte Kurul, enflasyon görünümüne dair gelişmelerin likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiğini ekledi. Bu çerçevede PPK, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını yinelerken, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini bildirdi. Haziran ayında yeniden yükselerek %7,64 olan yıllık tüketici enflasyonu ise, yukarı yönlü hareketini Temmuz’da da sürdürdü. Buna göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında 2015’in aynı dönemine göre %8,79, bir önceki aya göre ise %1,16 arttı. Bu dönemde yıllık enflasyona en yüksek katkıyı yapan kalemler, sırasıyla gıda ve alkolsüz içecekler ile konut olurken, bunu, zamların yaşandığı alkollü içecekler ve tütün grubu izledi. Temmuz’da çekirdek enflasyonda ise yatay bir görünüm izlendi.
TİM verilerine göre, Temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %18,7 oranında düşerek 8,78 milyar dolar oldu. Bu dönemde en çok ihracat yapan sektör 1,7 milyar dolarla otomotiv olurken, bunu sırasıyla yaklaşık 1,3 ve 1 milyar dolarla, hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler takip etti. Temmuz ayında otomotiv ihracatı %5,2 oranında yıllık artış kaydederken, hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri sı- rasıyla %16 ve %26,1 oranlarında yıllık düşüş gerçekleştirdi. Temmuz ihracat sıralamasında 4. olan elektronik grubunda da, %22,4’lük bir yıllık gerileme gerçekleşti. Bu dö- nemde sektörler genelinde en güçlü performans otomotiv sanayinde, en keskin düşüş ise, ihracatı %84,8 oranında gerileyen gemi ve yat sektöründe görüldü. Bu doğrultuda, Temmuz ayında yıllık ihracat gelişim hızına en olumlu katkıyı otomotiv sanayi yaparken, en olumsuz etki ise kimyevi maddeler sektöründen geldi. Bu dönemde ihracatın sert düşüşünde, Ramazan Bayramı dolayısıyla yaşanan işgünü sayısındaki azalma etkili oldu
TİM verilerine göre, Temmuz ayında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke, Almanya, İngiltere, İtalya, ABD ve Fransa oldu. Bu dönemde Almanya ve İngiltere’ye yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla %12,9 ve %28,3 oranlarında düşerken, İtalya pazarında da %10,8’lik düşüş kaydedildi. Öte yandan ABD’ye yapılan ihracat bu dönemde %26,5 oranında gerileme gerçekleştirirken, Fransa pazarında %9’luk bir düşüş yaşandı. Temmuz ayında Hollanda pazarındaki büyüme ihracatın hızını olumlu etkilerken, bu dönemde eksik işgücü sayısının olumsuz takvimsel etkileriyle pek çok pazar düşüş sergiledi. Temmuz ayında en çok ihracat yapan iller arasında ise, lider İstanbul’u, Bursa ve Kocaeli izledi. İstanbul ve Bursa bu dönemde sırasıyla 3,9 ve 0,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Kocaeli’nin ihracatı 0,78 milyar dolar oldu. Sıralamada 4.lüğü 0,53 milyar dolarla İzmir, 5.liği ise 0,4 milyar dolarla Ankara aldı.
Yükselen ekonomilere dair 2016 2. çeyrek verileri de açıklanmaya başladı. Buna göre Asya devi Çin ekonomisi, bu dönemde yıllık bazda %6,7 büyüme sergileyerek önceki çeyrekteki gelişim hızını korudu. Çin hükümeti, 2016 yılı içi %6,5 – %7 aralığında bir ekonomik gelişim bekliyor. Öte yandan Meksika ekonomisi ise, yılın 2. çeyreğinde %1,4 oranında yıllık hız kaydederek beklentileri hayal kırıklığına uğrattı. Bu dönemde sanayideki daralmadan olumsuz etkilendiği görülen ekonomi, böylelikle 2013 son çeyreğinden sonraki en dü- şük performansını sergilemiş oldu.