Türk çelik sektörü, son dönemde ihracatta yaşadığı kayıpları yeni pazarlarla telafi edebilmek amacıyla çalışmalarına hız verdi. Hedef pazarların seçimi ve doğru analiz edilmesi, ihracat başarısını doğrudan etkileyen faktörler arasında başı çekiyor. Çelik İhracatçıları Birliği, “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi” (URGE) tebliğ kapsamında T.C. Ekonomi Bakanlığı desteği ile sürdürdüğü ‘Çelik İhracatının Geliştirilmesi’ projesinin ikinci aşaması olan eğitim faaliyetlerine başladı. URGE kümesinde yer alan çelik firmalarından 40’a yakın temsilcinin katıldığı, “Ticari İstihbarat ve Hedef Pazar Belirleme” eğitiminde; pazar araştırmaları, rakip analizleri ve ihracatın artırılmasını sağlayacak bilgiler paylaşıldı.
Çelik İhracatçıları Birliği, geçtiğimiz Mayıs ayında ‘Çelik İhracatının Geliştirilmesi’ projesine katılan firmaların ihtiyaç analizlerini tamamlamıştı. Projenin bir sonraki adımı olan eğitimlere de başlandı. URGE kümesinde yer alan firmalardan katılan 40’a yakın temsilciye, “Ticari İstihbarat ve Hedef Pazar Belirleme” konusunda eğitim verildi.
Çelik ihracatçılarına yeni pazarların kapılarını açmak üzere başlanan proje kapsamındaki eğitim faaliyetinde ilk olarak uluslararası ticaret hakkında bilgiler paylaşıldı. Firmaların hedef pazarlar konusunda ihracatçı ve ithalatçı ülkeleri tespit edebilmelerinin yanı sıra rakiplerini ve rekabet şartlarını kontrol edebilmelerine dönük analiz ve araştırmalar üzerinde duruldu. İki gün süren eğitim boyunca çelik ihracatçılarının çeşitli bilgi bankalarını kullanarak ürünleri için en uygun pazarları belirlemeleri, rekabet koşullarını analiz edebilmeleri, rakip firmalar ve müşteriler hakkında bilgi toplayabilmeleri gibi konular hakkında bilinçlenmeleri hedeflendi.
Eğitimlerle, ticari bilgi ve istihbarat sistemleri konusunda farkındalık yaratılırken firmaların hedef pazar değerlendirme süreçlerine de katkı sağlandı.