Bu yıl 11-14 Eylül tarihleri arasında Çin’in en büyük kenti Şangay’da 40’ıncısı düzenlenen Şangay Mobilya Fuarı’na katılan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç; Türkiye mobilya sektörünün bugün geldiği noktayı sektör profesyonelleriyle paylaştı. Türkiye mobilyasının 19 sektörle direkt temas halinde olduğunu söyleyen Güleç, “Sektörümüz, 2002-2016 yılları arasında üretim, ihracat ve iç pazarını 10’ar kat büyüterek bir küresel aktöre dönüştü. Bugün dünyanın 13’üncü üreticisi, 12’inci ihracatçısı konumundayız. Hem dünyanın 204 noktasını Türk mobilyası ile tanıştırıyor hem de dünyanın en kaliteli mobilyalarını iç pazarımızda tüketiyoruz.”
Türkiye mobilya sektörünün hak ettiği yere gelmesi için maksimum seviyede çalışan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Başkanı Ahmet Güleç, 11-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 40’ıncı Şangay Mobilya Fuarı’nda sektör temsilcileri ve fuar katılımcılarıyla bir araya geldi.
Ahmet Güleç: İhracat rakamı bugün 2,6 milyar dolar
Dünyanın farklı noktalarından gelen sektör temsilcileri ve uluslararası basınla bir araya gelme şansı yakalayan Güleç; Türkiye mobilya sektörünün bugün geldiği noktayı detaylarıyla anlattı. Ticari ilişkilerin de yoğun şekilde gerçekleştiği fuar kapsamında Ahmet Güleç, fuarın açılış konuşmasında Türkiye mobilya sektörünün 2001 yılından sonra gerçekleştirdiği büyük atılıma dikkat çekti. Sektörün 2001 yılında 245 milyon dolar ihraç ederken bu rakamın bugün 2,6 milyar dolar seviyesine eriştiğinin altını çizen Ahmet Güleç, bu rakamlara ulaşmakta dört önemli faktör olduğunu söyledi. Bu faktörlerden en önemlisinin Ar-Ge ve teknolojiye yatırım yapmak olduğunu aktaran Güleç, “Mobilyacılarımız geçtiğimiz yıllarda teknolojiye, Ar-Ge’ye, insan kaynağına ve markalaşmaya önemli yatırımlar yaptılar. Bu yatırımlar onları dış dünyaya açtı. Önceden sadece yakın coğrafyaya üretim yaparken bugün dünyanın her yerindeler ve yeni pazarlara ulaşıyorlar. Bunu yaparken mobilyayı, tasarımı ve pazarlamayı bilen çok dinamik bir insan kaynağına dayanıyorlar. Bu farkındalıkla da mobilya sektörü; son 15 yılda üretimini 10 kat arttırdı. Bugün 7 milyar dolarlık bir üretim hacmine sahip olan sektör hedefi; bu rakamı 2023 yılına kadar 5 katına yükseltmek” dedi.
“Ticari ilişkilerde Türkiye stratejik konumda”
Ayrıca katılımcılara Türkiye mobilya sektörünün 19 farklı sektörle direkt temas halinde olduğunu belirten İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilyasının oldukça güçlü bir yan sanayisi olduğunu katılımcılarla paylaştı. Türkiye’nin stratejik konumuyla optimum lojistik çözümler sunduğunun altını çizen Ahmet Güleç, “Hızlı üretim ve hızlı teslimat dünyadaki başarının temeli. Biz de buna uygun çözümler üretiyoruz ve ABD ve AB pazarlarında bu nedenle ilgi görüyoruz. Öte yandan Türkiye mobilya sektörü, Mezopotamya ve Anadolu kültüründen beslenen ve bunu evrensel tasarım birikimiyle sentezleyen tasarımcılarıyla her geçen gün yenileri ekleniyor. Bu da ‘Türk mobilya’ algısının güçlenmesini sağlıyor.”