Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri olan Brezilya merkezli Votorantim Cimentos’un Sivas’a kuracağı 140 milyon Euro değerindeki yeni çimento fabrikasının temeli atıldı.
Sivas’a yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan yeni çimento fabrikası, Votorantim Cimentos’un da Amerika kıtası dışında yaptığı en büyük yatırım oldu.
Temel atma töreni Votorantim Cimentos Yönetim Kurulu Üyeleri ve Brezilya ve İspanya’dan gelen en üst düzey yöneticilerinin katılımıyla yapıldı.
Firma yöneticileri Votorantim Cimentos’un önümüzdeki 10 yıla ilişkin yol haritasının belirleneceği büyük yönetim kurulu toplantısını da Türkiye’de gerçekleştirdi.
SİVAS, 26 Ağustos 2015 – Dünyanın en büyük sekizinci çimento üreticisi* olan Votorantim Cimentos, 2012 yılı sonunda girdiği Türkiye pazarına duyduğu güveni Sivas’ta temelini attığı 140 milyon Euro değerindeki yeni çimento fabrikası ile bir kez daha ortaya koydu.
5 kıtada, 14 ülkeye yayılmış olan Votorantim Cimentos, Türkiye’deki kapasitesini Sivas’taki fabrikasına yapacağı yatırım ile arttırmaya karar verdiğini Mayıs ayında duyurdu. Sözkonusu fabrikanın temeli, 26 Ağustos Çarşamba günü, şirketin Brezilyalı ve Türk yöneticileri ile Sivas’ın önde gelen isimlerinin katıldığı bir törenle atıldı.
Sivas yatırımını yakından incelediler
140 milyon Euro’luk yatırım değeri ile Sivas’a yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan yeni Sivas Çimento Fabrikası’nın temel atma törenine, Votorantim Cimentos Yönetim Kurulu Üyelerinin yanısıra Votorantim Cimentos CEO’su Walter Dissinger ve Avrupa, Asya ve Afrika Bölgesi Başkanı Erik Madsen, Votorantim Türkiye CEO’su M. Şefik Tüzün ile şirketin Brezilya ve İspanya’daki üst düzey yöneticileri katıldı.
Hem Sivas’ın hem Votorantim’in en büyük yatırımı
140 milyon Euro değerindeki Sivas Çimento Fabrikası, sadece Sivas’ın gördüğü değil Votorantim Cimentos’un da Amerika kıtası dışında yaptığı en büyük yatırım olacak.
Votorantim Cimentos CEO’su Walter Dissinger – “Sivas’a yaptığımız bu büyük yatırım, bizim Türkiye ekonomisine duyduğumuz güveni göstermektedir. Bu yatırım uzun vadede, özellikle İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde olan varlığımızı da güçlendirecektir.” dedi.
Tören sonrasında hem mevcut fabrikayı hem de yeni kurulacak fabrikanın inşaat alanını gezen yöneticiler, Sivas yatırımı hakkında ayrıntılı bilgi aldı.
Yeni fabrika ile çimento üretimi üç katına çıkacak
Sivas Çimento Fabrikası yatırımı, fabrikanın mevcut üretim kapasitesini üç kat arttırarak yıllık 0,6 milyon tondan 1,8 milyon ton çimentoya çıkartacak. Türkiye’de üretim kapasitesinin tamamını kullanan Votorantim Cimentos, Sivas yatırımının ardından pazardaki gücünü daha da arttıracak. Halen, Votorantim Cimentos’un Türkiye’deki toplam 3 milyon ton çimento üretim kapasitesi içinde %19 paya sahip olan Sivas Fabrikası’nın bu oranı, yeni yatırım ile birlikte yüzde 42’ye yükselecek.
Votorantim Türkiye CEO’su Mustafa Şefik Tüzün de “Sivas yatırımı, Votorantim Çimento olarak Türkiye’deki pozisyonumuzu güçlendirmeye yönelik kararlılığımızın en önemli göstergelerinden birisidir. Bu yatırım ile son teknolojiye sahip, verimliliği yüksek ve çevre dostu bir fabrikamızı daha ülkemize kazandırmış olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Fabrika, sadece yapım aşamasında 700 kişiye istihdam sağlayacak ve çimento üretimine 2017 yılında başlanacak.
Votorantim 2025’e giden yol haritasını Türkiye’de belirledi
140 milyon Euro’luk yatırım ile Türkiye ekonomisine duyduğu güveni kanıtlayan Votorantim Cimentos, 2025 yılı Strateji Planını ele alacağı büyük Yönetim Kurulu Toplantısını da Ankara’da yaparak Türkiye’ye verdiği önemi bir kez daha gösterdi.
Votorantim üst yönetimi Ankara Hasanoğlan Fabrikası’nda gerçekleştirdiği Büyük Yönetim Kurulu toplantısında 2025 Strateji Planı’na son şeklini verdi. İki gün süren toplantıda Votorantim’in hem dünya hem de bölgesel ölçekli olarak 10 yıllık yol haritası çizildi.
Votorantim yöneticilerinin Türkiye gündemiyle gerçekleştirdiği geniş katılımlı toplantıda da firmanın Türkiye pazarında 2012 yılı sonunda bu yana gösterdiği performans değerlendirildi; önümüzdeki döneme ilişkin beklenti ve yeni yatırım planları ele alındı. Heyete, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve tahminlerine ilişkin bir saatlik sunum yapıldı.