14 Haziran 2017 tarihinde HiltonSA Ankara Otel’de gerçekleştirilen etkinlik ile Dünya Bankası tarafından desteklenen, Avrupa Birliği projesi olarak yürütülen RICA (Bölgesel Yatırım Destek İklimi Projesi) sonuçları açıklandı.
Bizzat takip ettiğimiz proje sonuç lansmanında projenin Türkiye çapında 6006 şirket ile yüz yüze gerçekleştirilen şirket anketleri şeklinde yürütüldüğü kaydedildi. Dünya Bankası yetkilileri, bu anket çalışmasının daha önce Malezya, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde de uygulandığını, amacın Türkiye’deki kalkınma ajanslarına bundan sonraki yıllarda kendilerinin yürüteceği bir sürdürülebilir analiz yapısı bırakmak olduğunu kaydetti. Ankara, İstanbul gibi şehirler ile bazı şehirler 2 li, 3 lü, 4 lü olmak üzere toplamda 26 farklı raporda analiz edildi. Şirketler, Mikro, küçük, orta ve büyük olmak üzere 4 kategoriye ayrıldı. Toplantıdan aldığımız bazı notlar şu şekilde:
– Türkiye’deki şirketlerin 3’te biri vergi oranlarını ana kısıt olarak görüyor. Bir bölge hariç tüm bölgelerde en önemli engel olarak belirtilmiş.
– Büyük şirketler,, işgücü eğitim seviyesi, lisanslar ve ruhsatlar ve mahkemeler gibi konuları daha fazla raporlarda belirtmiş.
– Küçük şirketler, finans ve rekabete erişimin yanı sıra kayıtdışı ile mücadeleyi en önemli engel olarak görüyor.
– Şirketlerin çoğu küçük olarak başlıyor ve küçük kalıyor.
– Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki şirketlerin faaliyetlerinin önündeki en büyük engel olarak kayıt dışı faaliyet göstern firmaları, araziye erişimi, suçu, elektrik bağlantısını veya vergi oranlarını belirtme olasılıkları daha yüksek.
– Büyük firmaların devletten hibe kullanmış olma olasılıkları daha yüksek.
– Türkiye’de verimliliğin benzer çalışmanın yapıldığı ülkelere göre daha yüksek ve büyümeyi sürükleyici olduğu sonucuna varılmış.
– Türkiye’deki şirketler, kazançları üzerinden işçi ücretlerine daha az ödüyor. Çin ve Malezya’ya kıyasla artıda, Rusya ve Polonya’ya kıyasla ekside.
– Türkiye’de sabit varlıklarda yatırım oranları, Polonya, Çin, Rusya, Doğu Avrupa & Orta Asya ve Malezya ülkelerine göre daha düşük.
– Türkiye’de yenilikçilik oranı, Rusya, Polonya, Doğu Avrupa ve Orta Asya ya göre daha düşük.
– Türkiye’de özel sektör şirketlerinin ürettikleri mal ve hizmetlerin ticaretini yapma oranları daha düşüktür. Daha fazla büyüme için Türkiye içinde ve yurtdışında açıklığın sağlanması gereklidir.
– Türkiye’de yabancı mülkiyeti, Yüzde 20 nin altında olan sırası ile Malezya, Polonya, Doğu Avrupa & Orta Asya, Çin ve Rusya ‘nın altında. (Mikro firmalar hariç)
– Türkiye’de şirketler, girdilerinin büyük bölümünü İstanbul’dan temin ediyor. İç Anadolu ise Akdeniz’den temin ediyor.
– Türkiye’deki şirketler, ruhsat, izin veya altyapı ile ilgili önemli sorunları bildirmiyor.
– Türkiye’deki şirketler, kamu düzenlemelerinde belirtilen gerekliliklerin karşılanması için daha fazla zaman harcıyor.