2 ARALIK 2015 – Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türk hava sahasına giren uçağının düşürülmesiyle başlayan ve Türkiye’ye yönelik yaptırımlarla devam eden, ‘acaba gazın vanası kapatılır mı’ sorusunu akıllara getiren Rusya krizinin Türkiye’nin enerji politikalarını gözden geçirmesi için fırsat olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Bezci, “1974 Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye’ye konan silah ambargosu Türk savunma sanayinin kurulmasına sebep olmuştu. Şimdi Rusya krizi de fırsata çevrilmelidir. Türkiye enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içindeki payını artırmalıdır” dedi.
Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde doğalgaz ve elektrikte Çin’den sonra en fazla talep artışı yaşayan ülke olduğunu belirterek, ekonomik ve sosyal gelişimine paralel olarak talep artışının devam edeceğini kaydetti. Türkiye’nin enerji ihtiyacının artmasının ekonomik gelişmişlik belirtisi olmasıyla sevindirici olduğunu anlatan Bezci, “Enerji talebinin artması petrolün yüzde 92’sinin, doğalgazın yüzde 99’unun ithal edildiği dikkate alınırsa endişe vericidir” dedi. Türkiye’nin 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde 32 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını bildiren Bezci, “Ülke olarak yaptığımız her 4 dolarlık ithalatın bir doları enerji sektörüne aktarılmaktadır” diye konuştu.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN GEREKLİ”
Türkiye’nin özellikle hidrolik, rüzgar ve güneş olmak üzere önemli miktarda yenilenebilir enerji kaynağına sahip olduğuna dikkati çeken Bezci, “Enerjide dışa bağımlılık sadece ekonomik açıdan önemli değildir. Yenilenebilir enerji konusu bir milli güvenlik konusudur ve Türkiye’nin dışa bağımlılığının azaltılması açısından kritik önem arz etmektedir. Yenilenebilir enerji yatırımları sürdürülebilir kalkınma için gereklidir ve teşvik edilmelidir” dedi.
“GÜNEŞ FAKİRİ ALMANYA ÖRNEK OLSUN”
Türkiye’nin toplam enerji kurulu gücünün Temmuz ayı sonu itibariyle 71 bin megawat olduğunu söyleyen Bezci, güneş fakiri Almanya’nın sadece güneşten elektrik elde etme gücünün 32 bin megawat olduğuna vurgu yaparak, “Almanya bizim toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yarısı kadar güneşten enerji elde etme gücüne sahip. Almanya Türkiye’ye örnek olsun biz de güneş enerjisi potansiyelimizi değerlendirelim” dedi. Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 33,3’ünü doğalgaz yakıtı ile çalışan santrallerin, yüzde 6,7’sini de ithal kömürle çalışan santrallerin oluşturduğunu belirten Bezci, şunları söyledi:
“Sadece iki yakıt türü, kurulu gücümüzün yarısı kadardır ve biz her ikisi için de dışa bağımlı durumdayız. Türkiye’nin yıllık doğalgaz ithalatı 20 milyar dolara yaklaşmaktadır. Tüketilen doğalgazın da yüzde 45’i enerji üretiminde kullanılmaktadır. Sadece elektrik üretimi için doğalgaz ithal etmek yerine güneş enerjisi kullanılsa yıllık 4,5 milyar dolar enerji ithalatı faturası düşecektir. Türkiye vakit geçirmeden mevzuatı kolaylaştırarak güneş enerjisinden elektrik üretimini teşvik etmelidir.”
Türkiye’nin 2014 yılında Rusya’dan enerji ithalatının 16,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Bezci, “Biz Rusya’ya, elindeki enerji kaynaklarını satarak ekonomisini ayakta tutmaya çalışan Rusya da bize bağımlı durumda. Sahip olduğumuz Allah vergisi enerji kaynaklarının değerini bilmeli ve kullanmalıyız. Türkiye enerji kaynaklarında dışa bağımlılık azaltılırsa hiçbir ülkenin nazını çekmek zorunda da kalmaz” diye konuştu.