Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine “İstihdam Seferberliği” başlatan Ankara Sanayi Odası, İşkur’la birlikte istihdam desteklerinin anlatılacağı toplantılar zincirinin ilkini Ostim OSB’de gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Özdebir, “Türkiye’nin hızlı bir büyüme sürecine girebileceğini tahmin ediyorum” dedi.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Çalışma ve İşkur il Müdürü Ahmet Taşan ve Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın’ın açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda, işkur uzmanları yürürlükte olanlarla birlikte yeni istihdam destekleri hakkında bilgi verdi.
ASO Başkanı Özdebir ülkenin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Bunun yansımalarını da ekonomide görüyoruz ama şunu da unutmamamız lazım ki ekonomideki şartları hepimizin bireysel tercihleri oluşturmakta. Yabancı malına bağımlılığımız bizim yerli malını satın almamıza mani oluyor. Ekonominin temelini bizlerin tercihleri ve morali oluşturuyor. Çok zor bir yıl geçirdik, bütün bunların bizim moralimiz üzerindeki negatif etkisi de ekonomimize yansıdı ve buna bağlı olarak da işlerimizde daralma, ödemelerde aksamalar, finansmana erişim gibi bir sürü sıkıntılar yaşamaya başladık. Kurbağanın gözü çatlamaya başlamıştı ama devlet bunun farkına vararak bir seri tedbir aldı. Can suyu kredisinden tutun, nefes kredisinden bankaların üzerinde KGF’nin yüzde 100’e varan kefaletlerine kadar bir takım tedbirler aldı ama bunların bizim hayatımıza yansıması da biraz gecikmeli olarak devam ediyor. Kurumlar vergisinden yüzde 5 indirilmişti şimdi düzenli vergisini ödeyen gelir vergisi mükelleflerinden de yüzde 5 indirilecek, bütün bunlar piyasada daha fazla para kalması daha fazla yatırıma kaynak aktarılabilmesi, işlerin büyüyebilmesi için gerekli. Niye bunları yapıyoruz? Tabii ki ekonominin büyümesinin yanında ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesi olan istihdama da bir çare bulunabilmesi açısından yapıyoruz. Çünkü bizler yatırım yapacağız, işlerimizi büyüteceğiz ki daha fazla insanı yanımızda çalıştırabilelim” dedi.
Türkiye’nin tekrar hızlı büyüme sürecine girebileceğini ümit ettiğini söyleyen Özdebir,
“Bir insan evini geçindirecek parayı kazanabileceği bir işinin olması çok önemli. Burada 3 milyon 700 bin kişinin işsizliğinden bahsediyoruz, her geçen gün iş gücüne katılan gençlerimizin durumu, gençlerimizin yüzde 22.6’sı işsiz ve Kasım ayı itibariyle de işsiz sayısı 3 milyon 715 bin kişi. Aslında Türkiye ekonomisi bütün bu kötü şartlara rağmen istihdam oluşturmaya devam ediyor. Bir önceki yıla oranla aynı dönemde 980 bin kişiyi istihdam etmişiz ama buna rağmen işsizlik rakamları böyle. Genç nüfus, ülkenin en büyük avantajı olduğu kadar ekonominin daraldığı dönemlerde de en büyük riski oluşturmakta. Şu anda demografik penceremiz açısından bakıldığı zaman en yüksek iş gücüne katılımın olabileceği bir süreçten geçiyoruz ve bunun doğal bir sonucu olarak da her yıl 1 milyonun üzerinde gencimiz iş gücüne katılmakta, bunlara iş bulmak, aş bulmak, onların geçimlerini sağlayacak imkanları oluşturmamız lazım. Bizler biraz daha gayret edip, moralimizi yüksek tutup devletin şu anda açıklamakta olduğu yavaş yavaş devreye girmekte olan bugünlerde Meclis’e gelecek olan Üretim Reform Paketi var, o paket içerisinde de bizleri ilgilendiren, bizlerin önünü açacak birçok tedbir var. Bekliyoruz onları, o ümitlerimiz de gerçekleştiği zaman inşallah Türkiye’nin tekrar hızlı büyüme sürecine girebileceğini ümit ediyorum” diye konuştu.
Aradıkları elemanı bulamadıklarını ama bunun için de devletin “Sen al, yetiştir, yetiştirme sürecinde maaşı da benden olsun” dediğini ifade eden Özdebir, “Önümüzdeki öğretim yılından itibaren bizim OSTİM’de ve Sincan’da uyguladığımız OSB Projesi vardı, bu artık bir lise programı olarak kabul ediliyor, çocuklar haftada iki gün okula gidecekler üç gün veya dört gün iş yerine gidecekler bu süre içerisinde asgari ücretin üçte biri kadar bir harçlık verilecek, bu harçlığın üçte ikisi devlet tarafından verilecek, sigortaları devlet tarafından yapılacak, asgari ücretin altıda biri kadar işverene bir yükü olacak. Bu süre içerisinde bu insanlar yetişecek” değerlendirmesinde bulundu.
Çalışma ve İşkur il Müdürü Ahmet Taşan da, işsizlere iş bulma konusunda büyük bir çaba çinde olduklarını vurguladı. Ankara’da 200 ayrı noktaya stand kurarak İşkur desteklerini anlatmaya çalıştıklarını belirten Taşan, “şubat ayında işverenlerimiz 15 bin işçi talebinde bulundu. Bu talebin 10 binini karşıladık. Kalan kısmını da karşılamaya çalışıyoruz. Mesleki yeterlilik konusundaki sıkıntıları da sizlerle birlikte aşmaya çalışacağız” dedi.
Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın da sanayicilerin çalıştıracak işçi bulamadıklarına vurgu yaparak,”Akşama kadar insanlar iş arıyor bir taraftan işsiz insanlarımız var. Diğer yandan da sanayicilerimiz diyor ki ‘biz adam arıyoruz bulamıyoruz’. Sanayi tarafından baktığımız zaman evet aradığımız adamı bulamıyoruz, okullar bizim istediğimiz adamı tam yetiştirmiyor bir sürü söyleyeceğimiz şey var. ‘Devletin politikaları üretim odaklı olmadığı için biz niye adam çalıştıralım’ gibi bir sürü şey bulabiliriz. Biz de çalıştırdığımız insanlara sunduğumuz şartlar, ortamlar, imkanlar kendimize bakıp bir muhasebe yapmamız lazım” şeklinde konuştu
İstihdam toplantılarının ikincisi 21 Şubat tarihinde ASO 1. OSB’de yapılacak. Daha sonra İvedik OSB, Anadolu OSB ve Kazan’da gerçekleştirilecek toplantılarla istihdamın artırılması konusunda devlet destekleri detaylı olarak anlatılacak. İlk grup toplantıların tamamlanmasının ardından, Akyurt bölgesi, Polatlı OSB ve Şereflikoçhisar’da ikinci grup toplantılar gerçekleştirilecek.