Dünya çapında 120 ülkede 50.000 çalışanıyla risk, emeklilik ve sağlık konularında profesyonel hizmetler sunan Aon, birbirinden değerli raporlar yayınlıyor. Aon’un yayınlandığı raporlar arasında Global Risk Yönetimi Anketi, Politik Risk Raporu, Siber Risk Raporu ve Küresel İklim ve Felaket Raporu bulunuyor. 2007 yılından bu yana dünyanın her yerinden kamu ve özel sektöre; küçük, orta ya da büyük ölçekli pek çok şirketin katılımı ile oluşturulan ankete katılım ve ilgi her geçen yıl artıyor. İki yılda bir düzenlenen Global Risk Yönetimi Anketi’ne 64 ülke, 33 sektörden 2000’e yakın risk yöneticisi katılım gösterdi. Anket sonucunda ortaya çıkan 2017 yılına ait ilk 10 risk dünya medyasında yer alan pek çok önemli olayı incelediğimizde risk yöneticilerinin çevresinde gerçekleşenler dahilinde öngörü sunduğu kolayca anlaşılabiliyor.
Aon Türkiye, sigorta ve reasürans brokerliği ve risk yönetimi ve danışmanlığı konularında faaliyet gösteren Türkiye’nin lider kuruluşu arasında gösteriliyor. Aon Türkiye, İstanbul Condrad Otel’de düzenlenen Aon Turkey Risk Summit 2017 zirvesi ile Türkiye’nin önde gelen iş insanlarına ve yöneticilerine ev sahipliği yaptı. Aon Turkey Risk Summit 2017, Global Risk Yönetimi Anketi Raporunda yer alan ilk 10 risk üzerine temellendirildi. Gün boyunca süren etkinliklerde, Artan Rekabet, Marka İmajı ve İtibarının Zedelenmesi, M&A İşlemlerinde Olası Yükümlülükler, Politik Risk ve Parametreleri, İş Kesintisi ve 2020’ye 3 Kala Siber Risklerin Önemi panellerinde Türkiye’nin önde gelen iş insanları, akademisyen ve yöneticileri konuştu.
Aon Türkiye Eş Ceo’su Selda Oknas yaptığı açılış konuşmasında “Biz de Aon Türkiye olarak değerli, tecrübeli iş insanları ve herbiri risk ustası olan kendi ekibimizin katılımıyla bir risk farkındalık zirvesi düzenlemeye karar verdik. Hızla gelişen ve değişen dünyada risklerin türleri ve etkileri de değişiyor. İklim değişikliği, teknolojik gelişim, ekonomik ve politik dalgalanmaların yarattığı riskler tüm dünyanın gündeminde. Aon’un en son yaptığı Global Risk Yönetimi Anketi’nin neticesinde şirketlerin önceliklendirdiği benzeri risklerin 10’unun 6’sı sigortalanabilir değil. Durum böyle olunca şirketler risk önleme ve azaltma çalışmalarına gitgide daha fazla önem veriyor, örneğin özel veri ve teknoloji üzerine kurulu finans, telekom gibi sektörlerde siber risk yönetimi günlük bir aktivite oldu. Yenilenebilir elektrik enerjisi üreten şirketler yatırımlarını iklim verilerine göre planlıyorlar. Şirketler iş kesintisine uğramayıp sürdürülebilir olmak, artan rekabet ortamında başarılı kalabilmek ve marka değerini yükseltip koruyabilmek için risklerini artık kurumsal risk yönetimi tanımıyla bütünsel ve eş zamanlı yönetmeye yöneliyorlar ”dedi.
Aon Türkiye Eş Ceo’su Ferhan Özay ise “Risk algısı, gerek ülkemiz gerekse de dünyamızda hızla değişiyor. 10 veya 20 sene önce ne politik ne siber ne de diğer risklerin bugünün iş dünyası için arz ettikleri önemi tasavvur etmek mümkün değildi.
Türkiye’de Aon olarak yaklaşık 20 sene önce çıktığımız risk danışmanlığı yolculuğunda bugün geldiğimiz noktada, küresel yapı ve rekabet içinde yer alan şirketleri tehdit eden hemen hemen tüm riskler için Aon’un araştırma ve tecrübeye dayalı bir fikri olduğunu ve bunun Sizlerin ihtiyaçlarına cevap verme ihtimalinin çok yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla kendi ekonomimiz ve ülkemiz şirketleri açısından, dünya ölçeğindeki meslektaşları ile aynı konularda başa baş yarışan siz profesyonellere, risk danışmanlığını tüm dünyada başarı ile yürüten ve her geçen gün tecrübesine tecrübe ve bilgi katarak artıran Aon’un imkânlarını, bilgi ve tecrübelerini istifadesine sunuyor olmaktan son derece memnunuz. Biz Aon Türkiye olarak geleneksel hale getirmeyi düşündüğümüz Risk Zirvesi’nde her sene önde giden veya yeni yeni öne çıkan riskleri Sizlerin ve kamuoyunun dikkatine sunmaya ve farkındalık yaratarak bunu artırmaya devam edeceğiz” diye ifade etti.
2017’nin İlk Üç Riski; Marka İmajı ve İtibarının Zedelenmesi, Ekonomik Yavaşlama ve Artan Rekabet
2017 anket sonuçlarına göre ilk sırada yer alan Marka İmajı ve İtibarının Zedelenmesi 2017’de de yerini korudu. Arızalı ürünler, hileli iş uygulamaları ve yolsuzluk, şirketlerin itibarını tehdit eden en büyük riskler olarak görülmeye devam etti. İkinci sırada yer alan Ekonomik Yavaşlama ise 2020’de öngörülen riskler arasında ilk beş sıra arasında bulunmaya devam ediyor. Global Risk Yönetimi Anketinde 55 risk arasında üçüncü sırada bulunan Artan Rekabet’de Makine Ekipman ve Üreticleri, Metal Frezeleme ve İmalat, Perakende Satış ve Havacılık faaliyetleri dışında taşımacılık sektörleri birincil risk olarak bulunuyorlar.
2017’de Doğru Yönetilmesi Gereken İlk 10 Risk
- Marka İmajı ve İtibarının Zedelenmesi
- Ekonomik Yavaşlama
- Artan Rekabet
- Yasal Düzenlemelere Bağlı Riskler
- Siber Riskler
- İnovasyon Çalışmalarının Başarıya Ulaşmaması
- Başarılı Çalışanı Elinde Tutma (Failuretoattractorretain top talent)
- İş Kesintisi
- Politik Riskler /Belirsizlikler
- Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyetler