ANKARA ENERJİDE AR-GE’Yİ ÇALIŞTI!
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği’nin (GAZBİR) birlikte düzenlediği Enerjide Ar-Ge Çalıştayı’nın ikincisi Ankara’da gerçekleştirildi.
EPDK Olarak Ar-Ge Kültürünün Sektöre Kazandırılmasını Hedefliyoruz!
Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, teknoparklar, Ar-Ge şirketleri ve ilgili kamu kuruluşlarının bir araya geldiği Çalıştay’da konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz:
Türkiye büyüdükçe doğalgaz ve elektrik kullanımı da doğru orantılı olarak artıyor; AR-GE alanında atılan her adım, yapılan her harcama Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak görülmelidir. Elektrik dağıtım sektörü ile ilgili AR-GE projeleri ele alındığında sistemin gelişmesi için kaçınılmaz olan akıllı şebeke uygulamalarına dönük pilot projeler ön sıralarda. Ayrıca insansız hava araçlarının işletmede kullanılması, akıllı şehir-akıllı pilot bölge uygulaması gibi teknik konuların yanı sıra, göç yolları üzerindeki tesislerle ilgili kuşların ve tesislerin korunmasına yönelik sosyal sorumluluk projelerini de görmek bizleri mutlu ediyor. Doğalgaz sektöründe ise deprem riskleri yönetim sistemi, uzaktan gaz kaçağı tespiti, boru hatlarında oluşması muhtemel hat hasarlarının ve boru ömürlerinin önceden tespit edilebilmesini içeren boru hattı bütünsel yönetimi gibi projeler başta geliyor. Kurum olarak, Ar-Ge kültürünün sektöre kazandırılması için payımıza düşen görevi bu uygulama dönemi içinde yerine getirdik. Geçtiğimiz dönemde kabul edilen tüm projelerin yaklaşık maliyeti 33 milyon lira iken, bugün toplam Ar-Ge proje büyüklüğü yaklaşık 48 milyon liraya ulaştı. Proje kabul oranlarındaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemlerde de süreceğine inancım tam…
ELDER’in Uluslararası Kaynaklı İki Ar-Ge Projesi Yürütüyor
ELDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı, enerji sektörünün, üzerinde en fazla AR-GE çalışması yapılan alanlardan birisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin AR-GE konusunda hızla ilerlediğini kaydeden Saldanlı, önde gelen ülkeler arasına girme hedefi doğrultusunda AR-GE’nin önemine dikkat çekti.
ELDER’in uluslararası kaynakları kullanarak iki tane AR-GE projesi yürüttüğünü dile getiren Saldanlı, “Biz bugün birlik olduğumuz sürece başarılı olacağımızdan şüphemiz yoktur. Herkes bu konuda elinden geleni yapmalıdır. Bu salonun heyecanı bu konudaki kararlılığı göstermektedir. ” dedi.
Doğalgaz sektöründe müteahhitlikte kısa sürede yüzde 100 yerli duruma gelindi
GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, EPDK’nın 2011 yılında aldığı kararlar sonucunda dağıtım sektörünün AR-GE çalışmalarına başladığını hatırlatarak; AR-GE çalışmalarına bu yıl ivme kazandırarak devam edileceğini söyledi. Sektör için en önemli konunun ‘sürdürülebilirlik’ olduğunun altını çizen Arslan, “Türkiye’deki Ar-Ge harcamalarının son dönemde kişi başı 50 dolardan 200 dolara kadar yükseldi. Ar-Ge ve inovasyonun ne kadar önemli olduğunu hükümetimiz ortaya çıkardı. Doğalgaz sektöründe müteahhitlikte kısa sürede yüzde 100 yerli duruma gelindi. Ürün temini konusunda ise yapılan çalışmalarla da yüzde 70 yerlilik seviyesine geldik” diye konuştu.
Arslan, doğalgaz sektöründe mevcut durumda yeni tarife dönemine girmiş 46 şirketin yıllık 4,5 milyon lira seviyesinde Ar-Ge bütçesi bulunduğunu vurgulayarak, bu seviyenin yeterli olmadığını ancak önümüzdeki dönemde bir Ar-Ge kültürünün oluşturulması ile daha iyi şeyler yaşanacağını kaydetti.
Meteorolojik Parametrelerin Enerji Arz ve Talebine Etkileri
Enerjide Ar-Ge Çalıştayı’na Gazi Üniversitesi Teknopark’ından katılan Metosfer Enerji Araştırmacısı Dr. Levent YALÇIN da:
Gazi Teknopark olarak 100’ün üzerinde Ar-Ge firması barındırdıklarını, diğer sektörler yanında Enerji Arz ve Talebi konularında da Teknopark bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını bildirdi. Metosfer Enerji’nin de elektrik ve doğalgaz için arz ve talep tahminine yönelik Ar-Ge projeleri geliştirdiğini; her iki taraf için de meteorolojik ve iklimsel değişkenlerin belirleyici olduğunu anlatan bir bildiri hazırlayarak katılımcı kuruluşlarda farkındalık yaratmayı arzu ettiklerini söyledi. Sektör temsilcisi STK’lar ile kamunun da içerisinde yer alacağı, Meteorolojik Parametrelerin enerjinin üretim, iletim, dağıtım, ticaret ve tüketim taraflarında etkilerinin de dahil edildiği Ar-Ge projeleri geliştirerek işletici ve tüketicinin daha verimli ve sorunsuz, maliyet etkin bir enerji alt yapısına kavuşabileceğine dikkat çekti.