Şekerbank, üç uluslararası kalkınma ve yatırım kuruluşundan toplam 103 milyon dolarlık sermaye benzeri kredi aldı. Şekerbank’ın ‘Anadolu Bankacılığı’ stratejisi ile edindiği 10 yıl vadeli kaynak ile özellikle kadın girişimcilere, küçük işletmelere ve çiftçilere finansal destek sağlanacak.
‘Anadolu Bankacılığı’ misyonuyla 60 yıldır üretenin yanında yer alan Şekerbank, üç uluslararası kalkınma ve yatırım kuruluşundan 10 yıl vadeli sermaye benzeri kredi aldı. Toplam 103 milyon dolar olan kredi ile özellikle kadın girişimcileri, küçük işletmeleri ve tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçi ve işletmeleri destekleyecek olan Şekerbank, bu yolla sermaye yapısını daha da güçlendirecek.
Şekerbank, Dünya Bankası Grubu üyesi olan International Finance Corporation’dan (IFC) 50 milyon dolar; The European Bank for Reconstruction and Development’den (EBRD) 40 milyon dolar ve European Fund for Southeast Europe’den (EFSE) 10 milyon euro aldı.
Uluşahin: “Stratejimiz ödüllendiriliyor”
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, banka olarak aldıkları 103 milyon dolar tutarındaki sermaye benzeri kredi ile üretenin daha fazla yanında yer alacaklarını söyledi. Kredi sağlayan kuruluşlarla Şekerbank’ın önceliklerinin örtüştüğüne de değinen Uluşahin, “Uluslararası kuruluşlarla banka olarak ilişkilerimiz güçlenerek devam etmektedir. Aldığımız sermaye benzeri kredi, bu kurumların bankamızın toplum bankacılığı stratejisine, yerel bankacılıktaki bilgi birikimine olan güven ve desteklerini bir kez daha teyit etmiştir. Anadolu Bankacılığı misyonumuz doğrultusunda uluslararası kuruluşlarla ilişkilerimizi derinleştirerek sürdürülebilir kalkınma finansmanının Türkiye’deki öncüsü olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Sermaye benzeri kredinin yatırımcıları olan IFC, EFSE ve EBRD yöneticileri krediye yönelik şunları söyledi:
Aftab Ahmed: “Bu kredi ile işletmelere uzun vadeli kaynak desteği sunuyoruz”
IFC Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Finansal Piyasalar ve Sermaye Fonları Direktörü Aftab Ahmed “Ekonomik kalkınma için büyük önem taşıyan ve Türkiye’de toplam istihdamın yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek IFC’nin global stratejisinde önemli bir yer alıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesine en büyük engel uzun vadeli kredilere erişim güçlüğü olarak belirtiliyor. Uzun dönemli iş ortağımız Şekerbank’a bu alandaki faaliyetleri için vermiş olduğumuz destekten dolayı memnuniyet duyuyoruz.” dedi.
Monika Beck: “Şekerbank’ın kırsal mikro işletmelere özel hizmetini destekliyoruz ”
EFSE Yönetim Kurulu Başkanı Monika Beck “Bu sermaye benzeri kredi sayesinde EFSE’nin Türkiye’de nihai hedef grubu olan kırsal mikro girişimcilere ulaşımını artırmak istiyoruz. Şekerbank, müşteri tabanıyla uzun dönemli ilişki kurmada mükemmel geçmiş performansı ve müşteriye özel hizmet sunabilme kabiliyetiyle EFSE’nin kendi iş felsefesine tamamen uyumludur.” dedi.
Francis Malige: “Kadın girişimcileri desteklemeye yönelik talepten çok mutluyuz”
EBRD Finansal Kurumlar Müdürü Francis Malige “Şekerbank’a sağlanan bu finansman paketi, kredi erişiminin güç olduğu bölgelerdeki girişimcilik yeteneğini destekleyecek. Biz daha önce de benzer tipte işletmeler için çeşitli Türk bankalarına kredi limiti sağladık. Geçen yıl Kadın Girişimci Destek Programı’nın başlamasından beri EBRD Türkiye’de çeşitli bankaların kadın girişimcileri finanse etme erişiminin genişlemesine destek oldu ve giderek artan talebi görmekten çok mutluyuz. Şekerbank da sağladığımız finansmanı Türkiye’nin görece az gelişmiş bölgelerindeki bankacılık hizmetlerine ulaşamayan işletmelere götürecek.” dedi.