Kadın istihdamının artırılmasını ve çalışma standartlarında farkındalık yaratılmasını hedefleyen “Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş İçin Kadınların Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında girişimcilik eğitimi alan 100 kadın, sertifikalarını aldı.
Türkiye’ye örnek olacak şekilde kadınların istihdamına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Altındağlı kadınlar Belediyemizin sunduğu imkanları değerlendirerek iş kuruyor, üretime ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor” dedi.
Altındağ Belediyesi’nin destekleri ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliği ile yürütülen “Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş İçin Kadınların Güçlendirilmesi Projesi” sertifika töreni, Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Keleş, ILO Türkiye Ofisi Temsilcisi Ebru Özberk Anlı, İŞKUR İç Denetim Başkanı Cihat Demiralp ve girişimci kadınların katıldığı ödül töreninde başarılı kursiyerlere sertifikaları verildi.
Kadın istihdamının artırılmasını, kadınlar için “insana yakışır” iş olanakları sağlamayı hedefleyen “Girişimcilik Destek Programları” kapsamında bugüne kadar toplam 400 kadın girişimci adayına, girişimcilik eğitimleri ve mentörlük destek hizmetleri sağlandı. Altındağlı girişimci kadınlar, program dahilinde 32 saat temel girişimcilik eğitimi, 8 saat finans kaynaklarına erişim, işletmelerde sürdürülebilirlik eğitimi aldı.
Altındağ Belediyesi’nin 25 mahallede hizmet veren Kadın Eğitim Kültür Merkezleri’ndeki kadınların da katıldığı girişimcilik programında 100 kadın başarı göstererek iş hayatına ilk adımı attı. Sertifika almaya hak kazanan Altındağlı girişimci kadınlar, “Başka kadınlar da bu projeden yararlansın. Türkiye ekonomisine katkı sunsunlar” çağrısı yaptı.
BAŞKAN VEYSEL TİRYAKİ: “ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN ALTINDAĞLI KADINLAR ÜSTÜNE DÜŞEN GÖREVİ YAPIYOR”
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması, işsizlik oranının düşürülmesi için kadın istihdamının önemine dikkat çeken Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, aile ekonomisine katkı sağlamak için Altındağlı kadınların üstüne düşen görevi yaptığını söyledi. Veysel Tiryaki, “Altındağ Belediyesi olarak 2005 yılında küçük bir odada kadınların üretime katılması, kendi işlerini kurması, meslek sahibi olmaları için çalışmalara başladık. Bugün Altındağ’ın her mahallesine kurduğumuz 25 Kadın Eğitim Kültür Merkezi ile on binlerce kadına ulaşıyoruz.. Ev kadınlarımız kurslar ile meslek sahibi oluyor. Kendi iş yerlerini kuruyor, Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri’nde üretiyor, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Altındağlı kadınların kararlılığı, başarı isteği ve hayatlarını iyiye yönelik değiştirme isteği, Türkiye’ye örnek oluyor” diye konuştu.
KUDRET KESKİN: “EN BÜYÜK HAYALİM KENDİ İŞİMİ KURMAKTI”
Proje kapsamında sertifika alan Alemdağ Kadın Eğitim Merkezi üyesi Kudret Keskin, “57 yaşındayım. 40 yıldır Altındağ’da oturuyorum. Dört çocuk annesiyim. Hayatta çok mücadele ettim. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile kadınlara yönelik çok güzel çalışmalar oldu ve imkanlar sunuldu. Ben de bu imkanlardan istifade eden binlerce kadından biriyim. Keşke 20 yıl önce böyle fırsatlar verilseydi, çok farklı yerlerde olurduk. Ama çok geç değil. Bir çok kursa katıldım. Bugün girişimcilik sertifikası alacağım. En büyük hayalim kendi işimi kurmaktı. Hayalimi gerçekleştireceğim inşallah. Tuhafiye ve terzilik üzerine bir işyeri açmak istiyorum. Hibe çıksa da çıkmasa da, kendi imkanlarımla iş yerimi açacağım inşallah. Başta Veysel Tiryaki olmak üzere bize eğitim veren tüm kurumlara teşekkür ediyorum.” sözleriyle duygularını dile getirdi.
YUNUS KELEŞ: “KADINLARIMIZIN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI YAPMASI İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”
Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Keleş ise tüm kadınların ülke ekonomisine katkı sağlayacak çalışmalara devam etmeleri gerektiğini vurgulayarak şu mesajları verdi:
“Belediyemizin sağladığı imkanlar doğrultusunda, ILO ve İŞKUR gibi sivil toplum kuruluşları ile 100 kadına yönelik eğitim programı uygulandı. Bu önemli projenin, ‘Kadın dostu belediye’ olarak Altındağ’da uygulanması bizim için çok daha anlamlı oldu. Belediye Başkanımızın göreve geldiği 2005 yılından beri, kadınlara yönelik ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. En önemli ayağımız ise ‘kadın istihdamı’ oldu. Şu ana kadar yüzlerce kadınımıza kendi işyerini açması, aile ekonomisine ve üretime katkı sağlaması konusunda ciddi çalışmalar yaptık. Kadınlarımızın kararlığını gördük. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri işsizlik. Biz, bu soruna çözüm yolları arıyor ve destek olmaya çalışıyoruz. Altındağ Belediyesi olarak bu projede olmak bizi mutlu etti.
EBRU ÖZBERK ANLI: “ALTINDAĞ BELEDİYESİ’NE DESTEKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.”
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Temsilcisi Ebru Özberk Anlı, 2013 yılında kadın istihdamını artırmak üzere İŞKUR ve bir çok ortak ile yola çıktıklarını belirterek, “Kadın istihdamını arttırmak, kadının statüsünü daha iyi yere getirmek için çok önemli ve kapsamlı bir proje oluşturmaya çalıştık. Farklı illerde bize destek olan ortaklar oldu. Altındağ Belediyesi’nin desteği ile kadınlara ulaşmamız daha kolay oldu. Bütün ortaklar ile yürek birliği yaptık. 100 kadın girişimci adayı temel uygulamalı girişimcilik eğitimleri aldı. Kadın girişimciler daha çok desteklenirse daha kalıcı işlere imza atabiliyorlar. Türkiye’de 400 kadına girişimci eğitimleri verildi. 30 girişimci kadına mikro hibe verilecek. Hibe alabilen ya da alamayan tüm kadınların iş planları bizim için önemli ve desteklemeye devam edeceğiz. Başarı hikayelerinizi hep birlikte yazalım” ifadelerini kullandı.
CİHAT DEMİRALP: “KADIN İSTİHDAMI EYLEM PLANLARI HAZIRLADIK”
Kadın istihdamını arttırmak için ulusal çapta projelere imza atmaya hazırlandıklarını söyleyen İŞKUR İç Denetim Başkanı Cihat Demiralp ise sertifika töreninde şunları söyledi:
“Ulusal istihdam politikaların uygulayıcısı olarak İŞKUR, istihdamın sağlanması, korunması geliştirilmesi için son derece önemli görevleri yapıyor. İşsizlik sadece ülkemizin değil dünyanın en büyük sorunu. Gelişmiş ülkelerde dahi krizlerle birçok insan işsiz kalıyor. Önümüzdeki yıllarda küresel ölçekte işsizlik artacak. İşsizliği düşürmek için yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Kadın istihdam eylem planları hazırladık. Birçok başarılı projeye imza attık. Altındağ Belediyesi’nin katkıları ile girişimcilik eğitimi verildi. Projeye katkılarından dolayı Altındağ Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.”