MEF Eğitim Kurumları tarafından bu yıl 22.’si düzenlenen “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”, TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Sn. Cemil Çiçek’in katılımıyla başladı.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 26 ülkeden gelen 165 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen yarışmada, sürdürülebilir enerji sistemlerinden, cam temizleme robotuna; el yapımı optik cımbızdan doğal antibakteriyel leke çözücüye kadar uzanan birbirinden ilginç projeler dikkat çekiyor. Söz konusu projeler, 7-10 Mayıs 2013 tarihleri arasında MEF Okulları’nda sergilenerek, kamuoyunun ve jürinin karşısında olacaklar.
İstanbul; 07.05.2013; MEF Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen ve uluslararası bir bilim zirvesi haline gelen “22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması” 7 Mayıs 2013 Salı günü TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Sn. Cemil Çiçek’in katılımıyla başladı. Bilim dünyasının tanınmış isimlerinden oluşan jüri tarafından yapılan ön eleme sonucunda, yarışmaya katılmaya hak kazanan 26 farklı ülkeden yerli ve yabancı toplam 90 proje, 10 Mayıs 2013 tarihine kadar MEF Okulları Ulus Kampüsü’nde sergilenerek kamuoyu ve jürinin değerlendirmesine sunulacak.
Fen bilimleri alanındaki yetenekli öğrencileri bilimsel araştırmalara yönlendirmek ve onların “Geleceğin Bilim İnsanları” olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen “22.Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın açılışında konuşma yapan TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Sn. Cemil Çiçek, kaliteli eğitim sisteminin önemine değinerek uluslararası rekabet çağında dünya ülkelerinin arasından sıyrılmamız için ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalarının büyük önemi olduğunu söyledi. Yarışmaya katılan projelerin standlarını da tek tek gezen Sn. Çiçek, yarışmaya katılan öğrencileri ve öğretmenlerini tebrik etti.
Tekstil boyalarının arıtılması, çevre dostu yüzey kaplama malzemesi elde edilmesi, beyin frekanslarının mercimek tohumunun çimlenmesine olan etkisi, gıda ambalajı olarak kullanabilecek antibakteriyel etkili yenilenebilir film üretimi gibi konularda geliştirilen ve farklı sektörlerin sorunlarına çözüm sunacak fizik, kimya ve biyoloji projeleri Türkiye’nin bilimsel araştırma geleceği için umut veriyor.
Tüm finansmanı Arıkanlı Holding ve bağlı şirketler tarafından karşılanan “MEF Eğitim Kurumları 22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nda nanoteknoloji, genetik, sağlık, alternatif enerji ve ekoloji konularında bugüne kadar yarışan birçok proje Türk sanayisinde hayata geçirildi.
MEF Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Dr. İbrahim ARIKAN, 22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’nın açılış töreni konuşmasında gençlere şöyle seslendi:
“Sevgili Gençler,
Sizler, bugün yaptığınız projelerle, yarın neler yapabileceğinizi ortaya koymaktasınız. Bütün bilim insanları da sizin gibi başladılar. Azimle ve yılmadan çalıştılar. Çalışmaları sonunda bilime, dolayısıyla insan yaşamına çok büyük değerler kattılar. İnsan yaşamını kolaylaştırdılar. Kendileri de ölümsüzleştiler. Onları minnet ve saygı ile anıyoruz. İnanıyorum ki; sizler de bilim bayrağını onlardan devralıp yükseklere taşıyacaksınız.
Yeni projelere imza atmanız için basit bir ilkeyi hatırlatmak istiyorum.
Yaratıcılığın temelinde şu üç sözcük yatmaktadır.
Bu sözcükler; “NİÇİN”, “NASIL”, ve “NEDEN” sözcükleridir.
Bu üç sözcüğün tanımlarına bakalım:
NİÇİN? Sorusunu Sormak: Bir işin, bir oluşumun, bir eylemin, hangi ihtiyaç için yapıldığını sorgulamaktır.
NASIL? Sorusunu Sormak: Bir olayın, bir eylemin, bir aracın ne şekilde , hangi yol ve yöntemle yapıldığını sorgulamaktır.
NEDEN? Sorusunu Sormak: Bir olayın, bir oluşumun ve bir aracın doğmasında (gerçekleşmesinde) etkin olan temel düşünce ve prensiplerin neler olduğunu irdelemektir. Esas ile esası oluşturan arasında hangi ilişkilerin olduğunu sorgulamaktır.
Kişi; karşılaştığı her olay, yaptığı her iş ve rastladığı her yeni eylem, fikir ve oluşum karşısında, bu üç soruyu kendine sormayı alışkanlık haline getirmeli. Bunu yapanlar, hem karşılaştıkları yenilikleri daha iyi anlıyorlar, hem de mevcudu geliştirmek için düşünmeye başlıyorlar. Bu soruları soran kişi kendi kendine: “Mevcut, başka nasıl olmalı veya olmamalı?”, ayrıca “Başka ne yapmalı ki daha faydalı hale gelsin?” düşüncelerini geliştirirler.
Mevcudu geliştirmek veya daha iyisini yapmak için; yukarıda verilen üç sözcüğü yaşamınızın her döneminde kullanmaya çalışmalısınız.
Sorgulamadan mevcudu geliştirip, değiştirmeniz veya alternatifini düşünmeniz mümkün değildir.
Sizler yaptığınız çalışmalarla sorgulamaya başlamışsınız.
Sorgulama alışkanlığınızın gelişerek devam etmesini dilerim.
Sizi yetiştiren okul ve öğretmenlerinizle, anne babalarınıza ayrıca teşekkür ediyorum.
Bilimi yaşatalım, bilimle yaşayalım.”
10 Mayıs 2013 Cuma günü sonlanacak olan “22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödül töreninde her dalda birincilik, ikincilik, üçüncülük ve teşvik ödülü kazanan öğrenciler ile projeyi yöneten danışman öğretmenlere para ödülü, sergiye katılan tüm öğrencilere, danışman öğretmenlere ve/veya okul müdürlüklerine ise başarı belgesi ve anı plaketi takdim edilecek.