Atılım Üniversitesi ve Keçiören Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan “Kamusal Akıl Stüdyosu” projesi, 25 Kasım Cuma günü Keçiören Belediyesi’nde düzenlenen törende imzalanan protokolle başlatıldı. Protokol ile Ankara’daki yerel yönetimler ile üniversiteler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin uygulama deneyimlerinin zenginleştirilmesi amaçlanıyor.
“Kamusal Akıl Stüdyosu” projesi kapsamında yapılan protokol törenine Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Yılmaz ile Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bircan, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin ile Dr. Anıl Çekiç’in yanı sıra bölüm öğrencileri katıldı.
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, protokol töreni öncesinde yaptığı konuşmasında, Atılım Üniversitesi ile ortak projede bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Belediye olarak memnuniyet ilkesi ile hareket ettiklerini ve hizmet kalitesini sürekli artırma gayreti içinde olduklarını belirten Ak, hukuk, sosyoloji, kamu yönetimi ve teknik alanlarda eğitim almış kişilerden oluşan bir ekip ile bilimsel bir çalışma yürütme gayreti içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, üniversiteler ile yerel yönetimlerin ilişkilerinin gerektiği kadar geliştirilemediğini, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nün gerçekleştirdiği işbirliğiyle geliştirdiği projelerle bu açığı kapattığını söyleyerek “Bu fırsatı sağladığı için Sayın Başkan’a ve Keçiören Belediyesi’nin değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi. Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan, konuşmasında teori ile uygulamayı birleştiren bu projenin öğrencileri hayata hazırlayan bir çalışma olacağının altını çizdi.
Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin ise “Gelişen dünyada yerel yönetimler ile bilimsel araştırma kuruluşlarının işbirliği giderek daha fazla önem kazanıyor. Üniversite ile yerel yönetimler arasında kurulacak ilişkiler üniversitelere içinde bulundukları toplumu daha iyi anlama, yerel yönetimlere de kurumsal yapılarını ve hizmet kalitelerini artırma olanağı tanıyor. Ancak Türkiye’de bu tür işbirlikleri maalesef gerekenin çok altında bir düzeyde yapılıyor. Atılım Üniversitesi olarak bu alanda geçtiğimiz yıl Çankaya Belediyesi ile bir işbirliği protokolü yapmış; Belediyenin kurumsal yapısını analiz ederek hizmet geliştirme süreçlerine katkıda bulunacak 30 proje geliştirmiştik” dedi.
Protokolle Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2. sınıf öğrencileri, Kamusal Akıl Stüdyosu dersi kapsamında Keçiören Belediyesi’nin kurumsal yapısını, hizmet süreçlerini inceleyecek ve analiz sonuçlarından yararlanarak yeniden yapılandırma programları geliştirecek. Çalışmanın sonuçları çalıştay, sergi ve yayınlar aracılığıyla kamuoyu ile de paylaşılacak.
Araştırmanın başarıya ulaşması için Keçiören Belediyesi şeffaf bir biçimde tüm kurumsal yapısını ve hizmet süreçlerini incelemeye açarken Atılım Üniversitesi de araştırmayı yapan öğrencilerini LAP (Lisans Araştırma Projesi) adı altındaki bir uygulama ile maddi olarak da destekleyecek. Araştırmalar kurumsal yapı analizi, hizmet analizi, iletişim ve algı analizinden oluşan üç temel başlık altında yürütülecek. Bu başlıklar altında araştırmanın içeriği ve yöntemi belediye yetkilileriyle katılımcı bir yaklaşım içerisinde tespit edilecek.
Kamusal Akıl Stüdyosu programın sonucunda oluşturulan bu işbirliğinin ilerleyen yıllarda Ankara’da bulunan diğer yerel yönetimlere ve kamu kurum ile kuruluşlarına da yaygınlaştırılması hedefleniyor.