Öğrencilerin staj bulması, iş dünyasına hazırlanması konusunda son dönemde ortaya çıkan farklı girişimler ve oluşumlar var. Bunlardan biri de, gerçek konular ve durumlar üzerinden markalar ile bire bir kısa veya uzun dönemli çalışma imkanı sağlayan Marka Mutfağı. Kurucusu Ömer Karapınar ile yapıyı konuştuk.
Merhaba Ömer Bey, öncelikle Marka Mutfağının kurucusu olarak bu oluşumdan kısaca bahseder misiniz?
Marka Mutfağı, üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların yer aldığı ve benim (Markalaşma Danışmanı- Öğretim Görevlisi Ömer Karapınar) öncülüğümde 2015 yılı sonunda kurulmuş gönüllü bir oluşumdur. Çoğunluğunu Hacettepe Üniversitesi’nden öğrencilerin oluşturduğu ve 30’un üzerinde aktif üyesi bulunan oluşum, markalar için gönüllülük esasıyla pazarlama odaklı fikir ve kampanya geliştirir.
Bu gönüllü oluşum öğrencilerinizin talebi üzerine mi ortaya çıktı yoksa sizin fikriniz miydi? Nasıl ortaya çıktı? Nereden akla geldi?
Hacettepe Üniversitesi’nde Markalaşma ve Pazarlama üzerine verdiğim derslerde pek çok farklı bölümden öğrenci yer alıyordu ve öğrencilerimden yoğun olarak bu konularda daha çok uygulama yapmak, tecrübe kazanmak istediklerine dair geri dönüşler alıyordum. Bir gün gelip ¨Hocam biz gerçek markalarla gerçek tecrübeler yaşamak istiyoruz¨ dediler. Bunun üzerine 2015 yılı sonunda Marka Mutfağı oluşumu, 20 üyesiyle çalışmalarına başladı.
Sizin bu sektörde konum olarak hem akademik kolunda hem de uygulama kısmında yer aldığınız göz önünde bulundurulduğunda, sektördeki istihdam bağlamında eksikler nelerdir? Marka Mutfağı genç, çalışan adaylarına ne vaat ediyor?
Özellikle son yıllarda üniversitelerden mezun olan öğrenci sayısının giderek artmasına karşılık, şirketlerde nitelikli istihdam sorunu yoğun olarak yaşanmakta. Pek çok sektörde şirketler alanında tecrübe sahibi çalışan aramaktayken, bilgi ağırlıklı eğitim alan pek çok üniversite öğrencisi bu bilgilerini uygulayıp tecrübe kazanacağı yer bulmakta zorlanmakta. İşte bu noktadan yola çıkan Marka Mutfağı, staj ya da benzeri süreçlerden ziyade, üniversite öğrencilerinin markalarla adeta bir profesyonel hizmet verircesine ilişkide kalıp, markaların sorunlarını tespit edip, pazarlama odaklı çözüm kampanyaları geliştirme imkânı bularak gerçek bir iş deneyimi yaşamalarına odaklanır. Bünyesinde farklı disiplinler ve farklı bölümlerden öğrencilerin bulunması sebebiyle çalışmalar sırasında öğrenciler hem birlikte çalışmayı hem de birlikte üretmeyi tecrübe etme fırsatı buluyorlar. Bu durum aynı zamanda markaların sorunlarının tek bir yaklaşımla değil çok farklı açılardan ele alınarak incelenmesine olanak sağlıyor. Başka bir amaç da pazarlama alanında çalışmasalar bile öğrencilerin hem iş disiplini, sorumluluk alma, takım çalışması gibi konularda tecrübe edinmelerine imkân sağlamak hem de kendilerini ve fikirlerini doğru ifade edebilecekleri bir zihne ulaşmalarına imkan sağlamaktır.
Yani, Marka Mutfağı için bir oluşum olmasının yanın sıra kolektif ve eğlenceli bir uygulama okulu diyebiliriz o halde. Peki, Marka Mutfağında hangi bölümlerden kaç insana bu imkanları tanıdı ve bugüne kadar hangi markalar ile çalışmalar yapıldı?
Bugüne kadar Marka Mutfağı 65 farklı öğrenciye bu imkanları sağladı. Bunlar arasında;
Uçak mühendisliği, sınıf öğretmenliği, psikoloji, maliye gibi birbirinden bağımsız 25’e yakın birçok farklı bölümden üyelerimiz oldu. Kısacası marka mutfağına her alandan insanlar katılabilir. Marka Mutfağı bugüne kadar Tchibo, Electrolux Türkiye, Mövenpick Hotel, Pamukkale Turizm, Darüşşafaka Cemiyet, CepteTamir.com, RollBab, Türk Kanser Derneği ile çalışma yapıp, kampanyalar üretti.
Markalarla çalışma ve üretme süreci nasıl işliyor? Markalarla etkileşiminiz ve uygulama süreciniz hakkında bilgi verir misiniz?
Çalışma yapacağımız marka ile görüşmelerimizi yapıp anlaştıktan sonra ilk olarak markadan odaklanmamızı istediği sorunlarını talep ediyoruz ve ardından gruplar oluşturulup yeni döneme başlıyoruz. Çalışma dönemimiz 30-70 gün arasında değişiyor. Her yeni dönemde gruplar yeniden oluşturuluyor ve böylece her üye sürekli farklı üyelerle birlikte çalışma imkanına sahip oluyor. Gruplar
odaklanacakları sorunu netleştirip ardından çözüm fikirlerini oluşturmaya başlıyor ve marka yöneticilerine grupların sorunları ve bulunan çözümleri sunmalarıyla dönemi tamamlıyoruz.
Olumlu ya da olumsuz eleştiriler alıyor musunuz? Yaptığınız işlerin geri bildirim noktasında size ne gibi etkileri oluyor?
Bugüne kadar 8 farklı marka ile çalışma yaptık. Genellikle öğrencilerden oluşan bir ekip olması sebebiyle Marka Mutfağına bakışları başlangıçta biraz şüpheci olabiliyor. Ancak ekiplerin çalışma sistemlerini ve süreç içindeki toplantılarımızdaki bire bir diyalogları sonrası artık bize partner kuruluş gözüyle bakmaya başlıyorlar. Hatta çalışma yaptığımız bir markadan ¨Biz sizi öğrencilerden oluşan, küçük, amatör bir yapı diye düşünüyorduk ama siz bizden daha kurumsal çalışıyormuşsunuz.¨ şeklinde geri bildirim dahi aldık. En net geri dönüt ise ortaya çıkan fikirlerden bazılarının yakın zamanda markalar tarafından hayata geçirilecek olması diyebiliriz. Bunun yanı sıra beklemediğimiz bir şekilde çalıştığımız markalardan ¨mezun üyelerimize¨ iş teklifleri gelmeye de başladı. Bu da ön görmediğimiz ama sevindiren bir durum bizim için.
Son olarak, Marka Mutfağına nasıl katılım sağlanabiliyor?
Marka Mutfağı başladığı günden bu yana istekli, arzulu, disiplinli çalışacak her öğrenciye kapılarını açmaya özen gösteriyor. Ancak bu noktada biraz titizlikle yürütülen bir mülakat sürecimiz var. Aday öğrenciler Marka Mutfağı üyesi öğrenciler tarafından mülakata tabi tutuluyor. Ancak bu mülakatlarda asla adayların bilgi
düzeylerini ölçmüyorlar, adayların bilgi düzeylerinden çok ilgi, özveri ve önem verme düzeylerine odaklanıyorlar. Her yeni dönem başlangıcında ön görüşmelerimizde uygun görülen adaylar ile mülakat yapıp ardından yeni üyelerin katılımıyla yeni döneme başlıyoruz. Dönem devam ederken maalesef üye alımı yapmıyoruz.