İlaç endüstrisinin öncü kuruluşu İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ile ülkemizin köklü üniversitelerinden Gazi Üniversitesi, 29 Eylül 2014 tarihinde,ilaçta Ar-Ge alanında bir protokol imzaladı. Protokolle, sanayi ve üniversite arasındaki işbirliğinin artırılması yönünde önemli bir adım daha atıldı.
Protokolde, ilaçta Ar-Ge alanında, Gazi Üniversitesi ile İEİS üyeleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve çalışma alanlarının genişletilmesi hedefleniyor. Protokol kapsamında; ilaçta Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması ve bu alandaki sorunların çözüme kavuşturulması için ortak girişimlerde bulunulması, endüstrinin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımının sağlanması için çalışmalar yapılması, bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı etkinlikler düzenlenmesi gibi konular yer alıyor.
İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih BARUT: “İlaçta Ar-Ge yetkinliğini artırmayı, üreteceğimiz katma değerli ürünleri ihraç ederek dış ticaret açığını azaltmayı hedefliyoruz…”
İEİS’in önümüzdeki dönemde hedefinin, endüstrinin dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden ve ihracatçılarından birisi konumuna gelmesi ve Ar-Ge yetkinliğinin artırılması olduğunu belirten İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih BARUT “Ar-Ge alanında gerçekleştirilecek ilerlemeyle, endüstrimizin dünya pazarlarına sunmak üzere katma değerli ürünler üretmesi ve ithalatına bağımlı olduğumuz önemli ürünlerin ülkemizde üretilebilmesi sağlanabilecektir. Ar-Ge yetkinliğimizin artırılmasında , sanayi-üniversite işbirliğinin geliştirilmesinin kritik önemde olduğunun farkındayız. Bu anlamda, protokolün, Üniversite ve ilaç endüstrisi açısından verimli sonuçları olacağına inanıyoruz. Bu nedenle protokol hepimiz açısından çok değerli.“ dedi. BARUT, İEİS’in daha önce de Hacettepe Üniversitesi ile bir protokol imzaladığını belirterek işbirliğinin önümüzdeki dönemde farklı üniversiteler ile devam edeceğini sözlerine ekledi.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman BÜYÜKBERBER, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında üniversite-ilaç sanayi işbirliğinin önemine değinerek, şunları söyledi: “Bilginin acilen ticarileştirilmesi gerekiyor, ilaç sanayiindeki moleküler teknolojinin ülkemize hızlı girmesi için üniversite ve ilaç sanayii işbirliği çok önemli. Moleküler ilaçlar, yüksek teknolojinin en zirve noktası. Yakın zamanda bu moleküler ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme imkânlarını ciddi şekilde zorlayacak. Üniversitedeki hocalarla ilaç sanayinin ihtiyaçlarını aynı platformda buluşturacak bir bilgisayar portalı oluşturacağız. İlaç sanayinin isteklerini kayıt altına alıp sürekli güncelleyeceğiz. Bu konularda çalışan akademisyenleri bu sisteme keywordlerle kaydedip endüstri ile hocayı bilgisayar ortamında buluşturacağız. Tezlerde ilaç sanayinin isteklerini dikkate alacağız. Laboratuvarlarımız yerli ve yabancı öğretim üyelerimiz ilaç endüstrisiyle iç içe olacak.’