Sabancı Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün 2015 yılı konusu “Türkiye’de Çeşitlilik İçerisinde Birlikte Yaşamak, Diyalog ve İşbirliği” olarak belirlendi. Ödüle son başvuru tarihi 15 Ocak 2015.
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında belirlenen temaya en değerli katkıyı yapan bir kişiye Jüri Özel Ödülü verilecek. Makale kategorisinde 45 yaşının altında üç araştırmacıya ödül verilecek. Makale Ödülleri ve Jüri Özel Ödülü sahiplerini uluslararası ve bağımsız bir jüri belirleyecek.
Ödül Teması
Günümüz Türkiye’sinin en önemli sorunlarından birinin çeşitlilik içinde birlikte yaşamak, diyalog ve işbirliği olduğu inkar edilemez. Modern ulus devletlerin izinden giden Türkiye Cumhuriyeti, ortak bir dil, etnisite, din, kültür, gelenek ve sosyal felsefe paylaşan bir topluluk hayal etti. Fakat Cumhuriyet, çok dilli, çok etnisiteli, çok dinli, çok kültürlü kozmopolit bir imparatorluğun yıkıntıları üzerine inşa edildi. Farklı toplulukların birlikte yaşam pratikleri savaşlar ve kitlesel katliamlarla sarsıntıya uğradı. Son onyıllarda, geçmişin Pandora’nın kutusunun açılmasıyla birlikte, Türkiye vatandaşları bir arada barış içerisinde yaşayabilmek için geçmişle yüzleşme zorunluluğuyla karşı karşıya geldi. Günümüzde birlikte yaşayabilmek için geçmişten alabileceğimiz dersler nelerdir? Geçmişte ve/veya günümüzde şiddet, ayrımcılık ve dışlanmaya maruz kalmış topluluk ve sosyo-ekonomik grupların deneyimlerinden neler öğrenebiliriz? Son yıllarda Türkiye’de insan haklarına ve kimlik politikalarına dair geniş katılımlı tartışmalar ve başarılı mücadeleler, sivil toplumun gücünü göstermekte. Fakat yüksek düzeyde şiddet ile birlikte ulus devletin silahlı kuvvetler, hükümetler, medya ya da toplum içerisindeki birey ve gruplar düzeyindeki direnişi kutuplaşmaya yol açarak birlikte yaşamayı zorlaştırıyor. Toplumda kutuplaşmaya neden olan, yapıcı diyaloğun ve işbirliğinin önüne geçen siyasi, ekonomik, sosyal, tarihsel ve kültürel etkenler nelerdir? Bireyler ve gruplar arasındaki ayrılıkları gidermek için siyasi, hukuki, ekonomik, sosyal, kültürel, ahlaki ve duygulanımsal yapı ve pratikler nasıl seferber edilebilir? Farklı siyasi ve sosyal yönelimleri temsil eden kurumlar ve bireyler arasında diyalog ve işbirliği nasıl geliştirilebilir?
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü Hakkında:
- Tüm başvurular, daha önce yayımlanmamış yeni ve özgün eserler olmalıdır. Eserlerde birden çok yazarın imzası bulunabilir.
- Makaleler akademik yayın formatında ve uzunluğunda olmalıdır (kaynakça dahil çift satır aralıklı 25 ila 35 sayfa).
- Makalede 500 kelimelik bir özet ve başvuru sahibinin (sahiplerinin) kısa özgeçmişi yer almalıdır.
- Makaleler İngilizce olarak, Word belgesi formatında aşağıdaki adrese mesaj ekinde gönderilmelidir: http://award.sabanciuniv.edu/
submityourentry/ - Makale kategorisinde, 45 yaşından genç üç araştırmacıya ödül verilecektir. Uluslararası ve bağımsız jüri tarafından başvurular arasından üç makale belirlenecek ve her makaleye 10.000 USD tutarında ödül verilecektir.
- Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında, belirlenen temaya en değerli katkıyı yapan bir kişiye 25.000 USD tutarındaki Jüri Özel Ödülü verilecektir. Jüri Özel Ödülü sahibini aynı jüri belirleyecektir.
- Daha fazla bilgi için: http://award.sabanciuniv.edu