Şirketlere veri işleyerek kar artırmanın yollarını gösteren Universe Konferansı, gelecek beş yılın en çok konuşulacak teknoloji trendinin büyük veri yönetimi olduğunu gösterdi. “Veri çağı”nın başladığı dile getirilen konferansta müşteri, yatırımcı ya da seçmen verilerini doğru okumanın yolunun veri ambarı ve yeni nesil ileri analitik uygulamalardan geçtiği vurgulandı. Veri, geleceğin simülatörü olarak nitelendi. Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın, “Büyük veri ve iş zekası çözümleri kullanan şirketler rakiplerinden yüzde 4 daha verimli ve yüzde 6 daha karlı. Veri işleyerek kar artırmak mümkün.” dedi.
Amsterdam’da, Nisan ayının son günlerinde veri analitiği uygulamaları sağlayıcısı Teradata’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Universe Konferansı’nda pek çok küresel kuruluştan iş ve teknoloji uzmanları bir araya gelerek gelecek beş yılın teknoloji trendi büyük veri yatırımlarını şekillendirme yollarını aradılar. Kürsüye Uluslararası Sağlık Profesörü Hans Rosling, Yazar ve Girişimci Peter Hinssen, ABD Başkanı Obama’nın Teknoloji Danışmanı ve aynı zamanda Teradata CTO’su Stephen Brobst gibi isimlerin çıktığı etkinlikte, açılış konuşmacısı Teradata Eş-Başkanı Hermann Wimmer, “Artık dünya veri çağına geçti.” dedi.
Yazılım Tabanlı Veri Ambarı dönemi
Teradata Universe Konferansı, veri analitiğinde gelecek perspektifini değiştirecek yeni teknoloji ve ürünlerin de duyurusuna sahne oldu. Veri yönetiminde kurumlara kolaylık ve bütünlük sağlayacak Yazılım Tabanlı Veri Ambarı’nı duyuran Hermann Wimmer, bu yeni ürünün birden fazla sayıdaki veri ambarrını, güvenlik ve hizmet seviyesi performansından ödün vermeden tek bir sistemde konsolide etmelerine olanak verdiğini ifade etti.
Wimmer yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Günümüzde pek çok kurum tek iş ihtiyacı talebini karşılamak veya her ülkedeki özel güvenlik regülasyonlarını sağlamak için birden çok veri ambarını ayrı bir şekilde tutmaktadır. Ancak bu modelin maliyet etkin bir model olduğunu söyleyemeyiz. Yazılım Tabanlı Veri Ambarı’nda ise gelen veriler hem tek bir sisteme aktarılacak hem de aynı güvenlik kontrolleri ve erişim kısıtlamaları sağlanacak. Bu sayede bir yanda hem zamandan hem de paradan tasarruf edilirken diğer yandan iş öncelikleri esasında, iş yükleri çapında tutarlı performans garanti edilecek.”
Şirketlerin veri kapasiteleri ikiye katlanacak
Şirketlerin giderek artan verilerini yönetmelerini kolaylaştıracak bir yenilik de Teradata Veri Ambarı Cihazı 2800 oldu.Teradata Veri Ambarı Cihazı 2800 bir yandan kurumların kabinet başına veri kapasitelerini iki katına çıkarmalarına olanak sağlarken diğer yandan tek bir kabinden analitik güçlerini iki katına çıkarmalarını sağlayarak müşterilerin, iş iç görülerini çözmesine ve operasyonel hale getirmesine yardımcı oluyor.
Türkiye’den de pek çok katılımcıların yer aldığı etkinlikle ilgili Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın da değerlendirmelerde bulundu. Aydın, “Yapılan araştırmalar büyük veri ve iş zekâsı çözümlerini kullanan şirketlerin eşitlerinden yüzde 4 daha verimli ve yüzde 6 daha kârlı olduklarını gösteriyor. Bu teknolojilerin Teradata Universe Konferansı’nın odağında olmasını, her geçen yıl katılımcı sayısının katlanarak artmasını önemsiyor ve gerçek anlamda değer yaratan bir konferans olduğunu düşünüyorum.” dedi.