Yüzde 100 Türk sermayesiyle kurulmuş olma özelliğiyle öne çıkan perakende marketler zinciri Makro, beş yıl önce Uyum Gıda ile enerji ve dostlukla başlayan ilişkisini işbirliğiyle noktaladı. İstanbul perakende devlerinden Uyum’un yüzde 47,32 hissesini satın alan Makro, 2023’de Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin en büyük perakende markası olmayı hedefliyor.
2012 İlk 9 Ayda Makro Ulusal Zincirlerin Ortalamasının Üzerinde Büyüdü
Makro Market Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör, beş yıl önce başlayan dostluklarının bugün sinerjik birleşmeye dönüştüğünü belirterek şunları söyledi: “Uyum ile başlayan dostluğumuz 5 yıl öncesine dayanıyor. 5 yıl önce çıktığımız bu yolda bir takım nedenlerden ötürü gerçekleştiremediğimiz birleşme bugüne kısmet oldu. Bu zaman zarfında hem Makro olarak hem de Uyum iyi gelişmeler kaydetti. Nielsen’in aylık TBR sonuçlarına baktığımızda bu yılın ilk 9 ayında cirosal anlamda ulusal ve lokal zincirler yüzde 12,4 büyürken Makro 13,9 büyüdü. Satış alanı değişimine baktığımızda ise ulusal ve lokal zincirler yüzde 7,6 büyürken, Makro yüzde 8,9 büyüdü. Yılın ilk 9 ayındaki toplam ticarete baktığımızda ise ulusal ve lokal zincirler yüzde 12,4 büyüme gösterirken, 13,9 ile Makro ulusalda ortalamanın üzerinde büyüme performansı gösterdi.”
Makro, hem Gıda hem de Gıda Dışında Pazar Payını Her Kırılımda Arttırdı
Şeref Songör, yine Nielsen’in 2011 – 2012 sonuçlarına göre Makro’nun 2011 yılında toplam cirodaki payının yüzde 6,88 olduğunu hatırlatarak 2012’de bu rakamın yüzde 7,04’lere çıktığını belirtti. Makro’nun gıda cirosunda 2011’de yüzde 7,04 paya sahip olduğunu; 2012’de ise 7,20’lere çıktığını vurgulayan Songör, gıda dışındaki cirolarının ise 2011’de yüzde 5,94’ten bugün 6,06’lara kadar çıktığını söyledi. Songör, Makro olarak 2013 yılında ciroda 1 milyar doların üzerine çıkıp verimlilikte sektör ortalamasının üstünde olmayı hedeflediklerini ifade etti. 2013 ile beraber Songör; 5 yıllık hedeflerinin içerisinde ciroda 4 milyar TL’ye, 450 mağazaya, tüm Türkiye’ye yayılarak yılda 250 milyon müşteriye hizmet vermeyi ve 15 bin kişiye istihdam fırsatı sağlamak istediklerinin altını çizdi. Songör 2023’de ise Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin en büyük perakende markası olmayı hedeflediklerini belirtti. Bugüne kadar Nazar, Afra, Vipaş, Ofis-Evim ve Karadağ gibi satın almaların Makro’nun başarıyı elde etmesinde rollerinin çok büyük olduğunu hatırlatan Songör; Uyum ile birlikte bu başarıların devamını getireceklerini söyledi. Şeref Songör FMCG’de perakendenin yüzde 42,8’nin Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiğini ve bu anlamda yapılan satın almanın da Makro adına çok önemli olduğunu ifade etti.
Stratejik İş Ortaklığı Yapıldı
Gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Uyum Market Yönetim Kurulu Başkanı İskender Keleş de 5 yıl önce Makro ile enerji ve dostlukla başlayan sinerjik birleşmenin bugün noktalandığını belirterek şunları söyledi:
“Hem Türkiye Perakendeciler Federasyonu, hem de sektörden tanıdığım; çalışmalarını ise yakından takip ettiğim Sayın Şeref Songör ile dostluğumuz çok daha eskiye dayanıyor. Makro Market ile Uyum Gıda’nın işbirliği girişimi aslında ilk değil. 2007 yılında Makro Uyum Mağazacılık A.Ş.’yi kurarak işbirliği yoluna gitmiştik. Ancak bu girişimimizi, hedefler ve yönetim biçimi konularında ortak bir zeminde buluşamadığımızdan, herhangi bir ticari faaliyet göstermeden sonlandırmıştık. Aradan geçen beş yılda hem Makro, hem de Uyum çok önemli bir mesafe kat etti. Bu süreçte Makro faaliyet alanını Türkiye’nin 14 iline yayarken, biz de bir taraftan İstanbul, Tekirdağ ve Kocaeli’ye mağazalar açtık. Diğer taraftan hisselerimizin yüzde 30’unu halka arz ederek, o tarih itibariyle İMKB’de işlem gören beşinci perakendeci olduk. Halka arzımız sonrası gösterdiğimiz yüksek performansın yerli ve yabancı perakende zincirleri ve fon yatırımcılarının ilgisini çektiği bir dönemde, Makro ile geçmişteki işbirliği arayışımız yeniden gündeme geldi. İyi niyetle ve işbirliği arzusuyla oturduğumuz masadan stratejik ortaklık kararı ile kalktık. İşbirliğimizin her iki tarafa hayırlı olmasını diliyorum” dedi.