“Kamu Kampı Türkiye” etkinliğinde konuşan TBD Başkanı Turhan Menteş, Türkiye’nin 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisine girebilmesini sağlayacak tek alanın bilişim sektörü olduğunu vurguladı ve bilişime yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Bilişim sektörünün tüm kesimlerine hitap eden öncü, yaygın ve kamu yararına çalışan en büyük sivil toplum kuruluşu (STK) olan Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Dijital Türkiye Platformu’nun desteği ve Microsoft Türkiye işbirliğiyle düzenlenen 20 Aralık 2011’de Ankara JW Marriott Hotel’de “Kamu Kampı 2.0” etkinliği gerçekleştirdi.
Dünyada Brezilya, Almanya, İskoçya, Kanada gibi ülkelerde yapılan ve Türkiye’de ilk kez düzenlenip kamu ve sosyal medya işbirliğinin masaya yatırıldığı toplantıya, 250 kamu yöneticisi, STK ve özel sektör temsilcisi hep birlikte kamuda sosyal medya ve işbirliğini tartışıp Türkiye’nin dijital kimliğine katkı sundu. Dünya çapında gerçekleştirilen “Kamu Kampı 2.0” programının 9. için yine adres Türkiye olarak belirlendi.
“İnsanları, Verileri ve Fikirleri Birleştirme” temasıyla gerçekleştirilen Kamu Kampı Türkiye 2012’de Dijital Türkiye Platformu adına da konuşan TBD Başkanı Turhan Menteş, Türkiye’de son 30 yılda kamu yatırımlarının yarıya yakının bilişime yapıldığını anlatıp bilişim sektörünün gelişimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisine girebilmesinin çok kolay olmadığını, bunun için ortalama 6.5 büyümenin yakalanması gerektiğinin altını çizen Menteş, “Yüzde 6,5 az olmamak üzere büyüme hedefinin yakalanmasını sağlayacak, ülkemizi ilk on ülke arasına sokacak dinamizme sahip tek sektör, bilişim sektörüdür” dedi.
Menteş, teknolojinin icadı ile kullanımı arasındaki süreyi kısaltacak politika ve stratejilerin geliştirilip uygulamaya konması gerektiğine dikkat çekip bilişime yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.
TBD çalışma gruplarından Kamu Bilgi İşlem Merkezleri Yöneticileri Birliği’nin (Kamu-BİB) koordinasyonuyla düzenlenen “Kamu Kampı Türkiye” etkinliğinin açılışını etkinlik yürütme kurulu başkanı Erdem Erkul yaptı. Erkul, toplantı sayesinde bilgi ve tecrübe paylaşımının yanı sıra teknolojinin kamu yönetişiminde gelişen ve değişen rolünü inceleyeceklerini bildirdi. TBD Kamu-BİB Başkanı Mehmet Yılmazer, grubun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Microsoft WW Kamu Sektörü Müdürü Rodrigo Becerra Mizuno, kamu 2.0 ile ilgili bilgiler verirken Microsoft Ulusal Teknoloji Politikaları Yöneticisi Dr. Buğra Karabey, şirketin e-devlet konusunda yürüttüğü projeleri anlattı. Karabey, dünyada e-devlet konusunda yepyeni bir paradigmaya yelken açıldığını söyledi.
Açılışta konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Cengiz Yavilioğlu, bilişimi ekonominin motoru haline getireceklerini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise, Türkiye’de bilgisayarın kullanımıyla ilgili tarihi sürece değindi. Günümüzde artık anaokulundaki çocukların dahi bilgisayarla tanıştığını hatta facebook, twitter gibi sosyal medyayı aktif olarak kullandığını anımsatan Kavranoğlu, devletin İnternet için gerekli altyapıya yatırım yapması ve teşvikte bulunması gerektiğine dikkat çekti.
Etkinlikte davetli konuşmacı olarak katılan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Hizmetleri Merkezi, Beyaz Saray ve USA. Gov Direktörü Bev Godwin, Beyaz Saray’daki sosyal medya kullanımı hakkında bilgiler verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Açılış töreninin ardından Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nden (TODAİE) Prof. Dr. Türksel Kaya Benghsir moderatörlüğünde “Sosyal Medya ve İşbirliği” paneli gerçekleştirildi. Panele, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Ahmet Sarıcan, Kamu-BİB Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Yılmazer, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Tuğba Bulu konuşmacı olarak katıldı.
Öğleden sonra ise Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici ile TBD Yönetim Kurulu Üyesi Necati Etlacakuş moderatörlüğünde “Kamuda Sosyal Medya ve İşbirliği Atölye Çalışması” yapıldı. Atölye çalışmasına kamu yöneticileri, akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve TBD Kamu-BİB Çalışma Grupları üyeleri katkı verdi.
Atölye çalışması sonuç raporu ve genel değerlendirme sonucunda sosyal medyanın kamuda işbirliğine yaptığı katkının ne olacağı ortaya çıktı. Atölye çalışmalarının ardından Dünya Ekonomik Forumu Sosyal Medya ve İşbirliği ile ABD Ulusal e-Devlet Merkezi Direktörü Prof. Dr. Jane Fountain bir değerlendirmede bulundu.
Etkinlik Facebook, kamukampiturkiye, Twitter ve ODTÜ’deki Second Life sayfaları üzerinden de aynı anda sanal dünyaya taşınıp canlı katılım da sağlandı.