TBD’nin, 40. yılında, “daha hoşgörülü, özgür ve demokratik bir dünya için” bilişimcileri bir araya getirdiği ve Business Ankara’nın basın sponsorları arasında olduğu “Bilişim 2011”, sona erdi. 4 gün süren etkinlikte, 6 yabancı konuk olmak üzere toplam 124 konuşmacı, toplam 34 oturumda uzmanlık alanlarına ilişkin bilgiyi yaklaşık 8 bin kişiyle paylaştı.
Çağdaş, refah düzeyi yüksek bir Türkiye özleminin gerçekleşmesi yolunda 40 yıldır yılmadan ve büyük bir özveriyle çalışan Türkiye Bilişim Derneği (TBD), bilişime taraf tüm kesimlerin yer aldığı Bilişim 2011 etkinliğini, 26-29 Ekim 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirdi. Gelişen ve değişen dünyada, insanı anlamak ve insan etkileşiminin farkında olmak amacıyla TBD tarafından organizasyonu yapılan Bilişim 2011, Dijital Türkiye Platformu işbirliği ve sinerjisiyle düzenlendi.
Etkinliğin açılışını yapan TBD Başkanı Menteş, ülke olarak terör ve deprem nedeniyle üzücü olaylar yaşandığına değinirken özellikle deprem sonrasında veri tabanına bağlı bilişim ve simülasyon teknolojilerinin kullanılarak çabuk müdahalenin gerçekleştiğine dikkat çekti. Menteş, deprem nedeniyle TBD olarak bir kampanya başlattıklarını ve öncelikle Van’da bir okulda bilgisayar teknolojileri sınıfının altyapısını kuracaklarını açıkladı. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Özmen ise şirketin Türkiye’deki ve 2023 vizyonundaki yeri hakkında bilgi verdi.
Açılışta konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Van’da yaşanan depremde Türkiye’nin bilişim altyapısının ne kadar geliştiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtip bölgede haberleşme altyapısında hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi. Teknoloji alanında yaşanan dönüşümün bazı sorunları da beraberinde getirdiğinin altını çizen Yıldırım, sorunların fazla olmasını normal karşıladığını ve bilişimle ilgili her türlü gelişmenin ülkelerin değişimi ve gelişimine olumlu katkı sağladığını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından “Sosyal Hareketler” paneline; Dünya Ekonomik Forumu ve ABD Ulusal e-devlet Merkezi Direktörü Prof. Dr. Jane Fountain, İngiltere Başbakanı şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda Başdanışman Tim Kelsey, Meksika Devlet Başkanının Kamu Politikaları Ofisi Başkanı Lorena Becerra Mizuno ve Sayısal Hikaye Anlatım Merkezi Kurucu ve Yöneticisi Joe Lambert konuşmacı olarak katıldı. Açılış töreninde Gani Müjde, bilişim teknolojilerinin yarattığı değişimleri kendine has üslubuyla ve “Gülmesini bilmeyen bilişimci olmasın” başlıklı sunumuyla katılımcılarla paylaştı.
Ulaştırma Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile birçok sivil toplum kuruluşu tarafından desteklenen Bilişim 2011 etkinliğinin, 26 Ekim 2011’de başlayan açılış konuşmalarını TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBD Onursal Başkanı Aydın Köksal ve Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer yaptı. Üst düzey bürokratlar, sivil toplum kuruluşları (STK) başkanları, akademisyenler, kamu ve özel sektörün yönetici ve çalışanları, sanayici ve iş adamları, girişimciler, öğrenciler ve teknolojiyi yoğun kullananlar katkı verdi.
“BT Sektöründe Girişimcilik: Şans mı, çalışkanlık mı, deha mı?” adlı panelde girişimci olmaya niyetli bir bilişimcide bulunması gereken özellik ve çevre koşullar tartışıldı ve özellikle iş kurmak, iş geliştirmek isteyen gençlere bir yol haritası çizilmeye çalışıldı. Panele katılan Türkiye Melek Yatırımcıları Derneği Başkanı ve Dragon’s Den Türkiye ejderlerinden Baybars Altuntaş, yayın sırasında dünyada son yıllarda önemli aşamalar kaydeden yeni iş modeli ‘Melek Yatırımcılık’ı anlattı, girişimcilerin hayatlarını kolaylaştıracak bilgiler verdi.
“Siber komutanlık kurulmalı”
NATO Siber Güvenlik Başkanı Süleyman Anıl’ın yöneticiliğini yaptığı “Siber Güvenlik” oturumunda kritik bilgi sistemleri altyapılarına yönelik son yıllarda giderek artan siber tehditler tartışıldı. Sanal dünyanın yeni bir çatışma alanı olduğu uyarısında bulunan Anıl, “Siber uzayda soğuk savaş çıkabilir” dedi.
Ülkelerin artık kara, deniz ve hava kuvvetlerinden sonra siber saldırılara karşı “Siber komutanlık” kurduğunu belirten Anıl, “Türkiye’de TÜBİTAK bünyesinde kurulmuş bir siber savunma birimi var. Genç ve yetenekli bir ekip. Ama teknik kısım, dediğim gibi artık çok zor değil. Türkiye’nin teknik bir kapasitesi var. Ama siber savunma konusunda henüz yasal düzenlemeleriyle birlikte milli siber güvenlik stratejisi yok, diye biliyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ise bir siber komutanlık bölümü var mı, bu konuda ben bir şey söyleyemem. Ancak şunu söyleyebilirim, bu merkezleri kurmuyorsanız eksiksiniz” diye konuştu.
TBD’nin geleneksel etkinliklerinden olan ve her biri Türk bilişim sektörü tarihinde birer kilometre taşı niteliğindeki “Ulusal Bilişim Kurultayı”, bu yıl 28. kez toplandı. Sektöre büyük açılım ve vizyon sağlayan Kurultay, daha hoşgörülü, özgür ve demokratik bir dünya için insanı odak noktasına alarak, “Hukuk”, “Enerji”, “Sosyal Hareketler”, “Eğitim”, “Teknoloji” ve “İletişim Teknolojileri” gibi pek çok alanda farkındalık oluşturdu. Etkinlikte kurultayın yanı sıra, 14. Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim (BTIE), 4. Özürlüler ve Bilişim ile 5 Spor ve Bilişim Kongreleri, Değişim Liderleri, Türk Cumhuriyetleri Bilgi Teknolojileri İşbirliği, STK Başkanları, Bilişim Kentleri, Üniversite BİM Başkanları ve Enformatik/Bilişim Bölüm Başkanları ile TBD Şube ve TBD Genç Başkanları toplantıları yapıldı.
Katılımın ücretsiz olduğu ve bu yıl 8 bin kişinin katıldığı Bilişim 2011’de, yerli ve yabancı uzmanlar, bilişim teknolojilerinin eğitim, hukuk, spor, engelliler, siyaset, enerji, sosyal hareketler, sosyal medya ile girişimcilik, siber güvenlik, oyun sektörü, çevreci bilişim ve e-atık konularını insanı odak noktasına alarak ayrıntılarıyla tartıştı. Etkinlik kapsamında 1 çağrılı konuşmacı ve 6 yabancı konuğun da bulunduğu 124 katılımcı, uzmanlık alanlarında bilgi verirken 34 oturumun yanı sıra 30 akademik, eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. 7 firma sunumunun gerçekleştiği etkinlikte, 8 kategoride yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenen TBD Bilişim 2010 Hizmet Ödülleri, 13. Bilimkurgu Öykü Yarışması ile Erişebilirlilik Şampiyonları kazananlarına ödülleri verildi. Ayrıca 18. Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması’nın finalistleri açıklandı.
Microsoft’un ana sponsorluğunu üstlendiği Bilişim 2011 etkinliğine HP, Turkcell ve Türksat “kurumsal”, Alcatel-Lucent, C5 Electronics, Datateknik, Ericsson, IBM ve Netaş “katılım” sponsorları oldu. BNN, Cisco, g Yazılım Çözümleri, Havelsan, Keyinternet, OKİ, Profelis, Ruckus, SoftTech, Teknoloji Bilgilendirme Platformu ve yd Yazılım etkinliğin “destekleyen” sponsoru olurken Bilişim 2011’in “basın sponsorluğunu” ise TRT, Bilişim Dergisi, Biltekhaber, Business Ankara, Cumhuriyet, Telekom Dünyası, ICT Media ve Radyo Bilkent yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgi ve iletişim teknolojileri destekli en önemli projelerinden biri olan Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi ele alındı. Daha sonraki oturumda “Yeni Anayasa’nın düzenlenmesinde bilişim katılımcılığın, demokratikleşmenin ve şeffaflaşmanın bir aracı olabilir mi?” sorusuna yanıt arandı. “Türk filmi: Özürlüler ve bilişim” başlıklı panele Başka Dilde Aşk filminin senarist ve yönetmeni Mert Fırat ve sinema sanatçısı Mustafa Üstündağ katıldı.
Dört gün boyunca birbirinden farklı oturumların yer aldığı etkinlikte; “Kamuda BT alımları”, “Devlet ‘bulut’a girer mi?, “Yapısı ve sorunlarıyla Türkiye dijital oyun sektörü”, “Elektronik atık yönetimi” , “Güvenli İnternet Kullanımı”, “Yeni Türk Ticaret Kanunu, Yeni Hukuk Mahkemesi Kanunu”, “Hacktivist akımın sonu ne olacak?”, “ Öykü nedir, ne değildir? ” , “Kurumlarda ve STK’larda sosyal medya stratejisi ve yönetimi” gibi konular ele alındı.
Farklı etkinliklerinizde basın sponsorunuz olmamız, haber-reklam çalışmaları için bize ulaşabilirsiniz [email protected]