Atılım Üniversitesi, Çankaya İlçesi ve Belediyesi için aralarında üzerinde yüründükçe elektrik üreten kaldırımdan, Dikmen’de açan ve Ankara’yı temsil eden Çiğdem çiçeğinin kentsel tasarıma ilham vermesine, aynı güzergâhı kullanan Çankayalıların araçlarını paylaşmasından, yarasa gübresiyle organik tarıma katkı sağlayacak toplam 30 proje hazırladı. Üniversite – yerel yönetim işbirliklerine örnek oluşturan projenin ilk ayağı Çankaya için gerçekleştirdi. Çalışmanın önümüzdeki dönem Ankara’nın diğer ilçeleri için de devam etmesi hedefleniyor.
Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından Atılım Üniversitesi, ‘Kamusal Akıl Stüdyosu’ adını verdiği projesi kapsamında yerel yönetimlerle işbirliği yaparak, belirlenen bölgelerde analiz ve proje geliştirme çalışmaları başlattı. İlkini Çankaya Belediyesi için hayata geçiren Atılım Üniversitesi bu kapsamda; Çankaya ilçesi için 30 yaratıcı proje hazırladı. Tüm fizibilite çalışmaları tamamlan ve gerçek yaşamda uygulanabilir bu 30 proje, 7 Haziran 2011 tarihinde, çeşitli sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı kamu, kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinın katıldığı çalıştayda kamuoyuna açıklandı.
Üniversite – Yerel Yönetim işbirliğine ilişkin yenilikçi bir örnek oluşturan bu çalışmaya, Atılım Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’in önderliğinde, Atılım Üniverisitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden toplam 32 öğrenci katıldı. İlk ayağı 2011 yılının Ocak ayında tamamlanan projede; Çankaya Belediyesi’nin kurumsal yapısı 11 ayrı ana başlıkta analiz edilerek sorun ve potansiyeller tespit edildi. Buradan hareketle de dünyadan ve Türkiye’den iyi uygulama örnekleri dikkate alınarak, Çankaya ilçesi ve belediyesi için yaratıcı ve yenilikçi 30 ayrı projeler geliştirildi.
Kentsel yaşam ve altyapı, öğrenciler, dezavantajlı gruplar, tarım ve yeşil alanlar, sanat ve halkla ilişkiler başlıklarında kapsamlı bir çalışma yürüten proje grubu, 30 ayrı proje için faaliyet, zaman, maliyet, insan kaynakları, kalite, iletişim, tedarik ve risk planlarını çıkartarak, gerçek yaşamda da uygulanibilir gale getirilmesi için özel bir çaba gösterdi.
Yerel yönetimlerle yapılacak bu çalışmaları önümüzdeki dönemde Ankara’nın diğer ilçe belediyeleriyle devam ettirmeyi hedefleyen Atılım Üniversitesi’nin Çankaya Belediyesi için geliştirdiği projelerinin 2012 yılında değerlendirilmeye başlaması hedefleniyor.
Çankaya ilçesinde adını şairlerden alan, şairlerin yaşadığı ya da şiirlerde adı geçen sokak ve caddelere elektronik pano ve tabela sistemleri ile şiir dizelerinin yerleştirilmesini amaçlayan ‘Şiir Yolu Projesi’nden, Ankaralıların ve turistlerin üstü açık otobüslerle hafta sonları Çankaya turuna çıkmasına fırsat verecek ‘Tarihe Kısa Bir Yolculuk’ ve Çankaya sınırları içerisinde aynı güzergâhta yoluculuk edenlerin özel otomobillerini paylaşmasını sağlayacak ‘Çankaya Belediyesi Araç Paylaşım Sistemi Projesi’ kentsel yaşam projelerinden birkaçı. Dikmen sırtlarında her bahar görünen ve Ankara’yı temsil eden çiğdem çiçeğinin kent mobilyalarında ve kentsel tasarımda kullanımını amaçlayan ‘Çiğdem Çiçeği Projesi’ ise kentsel yaşama katkı sağlayacak ve fark yaratacak projeler olarak dikkat çekiyor.
Üretkenliği artırıcı etkisi kanıtlanmış yarasa gübresi kullanımı ile Çankaya köylerinde organik ürün üretilmesi ve satışa sunulması planlanan ‘Yarasayla Organik Mucize Projesi’ ile yine Çankaya’da uygun olan parklarda kışın kullanıma uygun seraların oluşturulmasını teşvik eden ‘Çankaya Sera Park Projesi’ de tarım ve yeşil alan kullanımını önemli ölçüde destekleyen projeler arasında yer alıyor.
Yaratıcı grup tarafından öğrenciler ve dezavantajlı gruplar da unutulmamış. ‘Devremülk Huzur Köyü’ projesi ile yaşlılar hedeflenmiş ve farklı tasarımı ile dikkat çeken, doğa ile içiçe konseptiyle huzur köyü planlanmış. ‘Anadoludan Doğan Güneşler Projesi’ ise, gönüllü üniversitesi öğrencileri ile maddi durumu yetersiz üniversite öğrencilerinin bir araya getirerek ilköğretim öğrencilerinin eğitime katkıda bulunulabilecek bir sistem oluşturulmuş.
Sanat ve teknoloji için de farklı proje fikirleri oluşturulmuş. Bunlardan ‘Sanat için Çankaya Projesi’ ile Çankaya’da doğmuş ve yaşamını sürdürmüş sanatçıların yaşadığı mekanların belirlenerek buralarda birer ‘iz’ oluşturulması için farkındalık yaratılması hedeflenirken, ‘Akıllı Kaldırım Projesi’ ile üzerinde yüründükçe elektrik üreten kaldırımlar planlanmış.
Tüm bu projelerin yanı sıra gelecekte çok daha farklı ve uygulanabilir proje üretimini teşvik edecek ve o bölgede yaşayan herkesin elini taşın altına koymasına fırsat verecek ‘Çankaya Proje Pazarı Etkinliği’ ise, yaşanılan bölgeye sahip çıkılması için plananan en özel projeler arasında yer alıyor.