Dijital alışveriş dünyasında sosyal medya ticaret dönemi çığ gibi büyüyor.Sosyal ağlar artık elektronik ticarette yeni pazar yerleri olma konusunda çok ciddi paylara sahipler.
Halen dünyada 50.000.000 USD büyüklüğe sahip e-ticaretin önümüzdeki 3 yıl içerisinde %300 artarak 150.000.000 USD civarında olacağı tahmin ediliyor. Aktif sosyal medya kullanan vatandaşlarımızın sayısının 51.000.000 ulaştığı ülkemizde de bu platformlar üzerinden satış yapanların sayısı 1.000.000’u çoktan geçmiş durumda..Ve küresel markalar da artık marketing stratejilerini bu e-ticaret yani üzerinde yoğunlaştırıyor..
Red Gate Media & Marketing kurucusu Fahrettin Duru , markaların artık kaçınılmaz olarak planlarını bu yönde geliştirmesi gerektiğini, özellikle Covid19 süreci ile birlikte önceliğin dijital pazarlama planlarında olduğunu paylaştı. Duru, giderek zirvede dijitalleşen dünyada sosyal medyanın vardığı noktayı aktardı:
İnstagram verileri
Instagram kullanıcıların %60’ı bu platform üzerinde yeni ürünleri fark edip incelerken, kullanıcıların %75’lik bir bölümü de satıcıların gönderilerini gördükten sonra, bu işletmelerin kendi sitelerini ziyaret ediyorlar..
Twitter verileri
Her ne kadar kısa metin içerikleriyle bilinen bir platform olsada, kısıtlamalar konusunda rakiplerinden bir tık önde olan twitter uzun video içerikleriyle de hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahip oldukça popüler bir uygulama. Ve Twitter yönetimi aktif kullanıcı sayısını yine aylık aktif kullanıcıları tarafından ölçümlüyor.
2019’un ilk çeyreğinde şirket, aylık 330 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu belirtti. Twitter’ın üçüncü çeyrek raporuna göre bu sayı 2018’in üçüncü çeyreğinden bu yana% 17 daha arttı.
Facebook Verileri
Her ne kadar biz facebook’u eski bir platform olarak görsek de son zamanlardaki “Marketplace” gibi pazaryeri platformları ve sadık kullanıcı kitlesiyle halen dünya üzerinde popülerliğini korumaktadır.
Bu platformda kullanılan reklamlara dair görsel içerikler , reklamın geri dönüşümünü %75 ila %90 arasında etkilemekte. Facebook reklamlarında en etkili reklam başlığında 4 kelime bulunurken, reklam açıklamasında 15 kelime bulunuyor. Reklamv ermek için ise en uygun zaman hafta içi 15:00 ile 17:00 saatleri arası.
Ürünlerini doğru kullanıcıya ulaştırmak isteyen firmalar, bu ürünlerini pazarlamak için dijital reklamları aktif olarak kullanıyorlar. Fakat son tüketiciler, kendileriyle hiçbir alakası olmayan online bir reklamla karşılaştıklarında, bu durum onlarda negatif bir etki yaratarak bu içerikleri görmezden gelmek yerine markadan uzaklaşıyorlar. Tıpkı sürekli görmekten şikayet ettiğimiz reklam içerikleri gibi.
Ancak kaliteli içerikler, kullanıcıların her daim ilgisini çekiyor kendisiyle ilgisi olmasa bile. Eğer ki firmanız tutarlı bir şekilde müşteri isteğine uygun içerikler ve ürünler göndermeye devam ederse, %36’lık kullanıcı ürünü satın alıyor..
Birçok firma bu durumun farkında ve buna göre marketing stratejisini geliştiriyor. 2020 yılında çoğu şirketin belirli kitleleri hedefleyeceğini ve kullanıcıların yalnızca kendileriyle ilgili reklamları görüntüleyebileceğini üzerine yol haritası çiziyor. Kısacası Hiper Marketing doğru tüketiciye doğru ürünü doğru zamanda ulaştırmayi hedefliyor..Hatta sıradışı bir örnek olarak geçtiğimiz günlerde bir performans reklam ajansı, TV’lerde bir GSM markası için programatik reklam uygulaması gerçekleştirdiğini ilan etti.
Son bir gelişme ise Whatsapp’ın kendi ödeme sistemini devreye alması oldu. Brezilya ilk olarak Whatsapp ödeme sistemlerini yasaklayan ülke olurken gelişmeleri merakla bekliyoruz. Türkiye olarak kendi yerli ve global ağlarımızı ve ödeme sistemlerimizi kurmalı ve bu süreçte global platformlarda da yerimizi güçlü şekilde almalıyız.
INFLUENCER Marketing
Bir diğer önemli konu da influencer marketing! Sosyal medyanın yaşamımıza bu denli etkili olması birçok alanda değişimlere neden oluyor.
Bunlardan biri de marketing sektörü. Doğrudan müşterilere ulaşmak için artık sadece iyi bir reklam filmi ya da iyi bir tasarım ile maalesef yeterli olmuyor. Birçok büyük marka, influencer marketing gibi sosyal medyanın gücüne ihtiyaç duyuyor.
Peki nedir bu İnfluencer Marketing?
Etkileyenlerin Pazarlaması yani kitlelerin sevdiği karakterlerin kullandığı ürünleri takipçilerine sublinimal olarak göstermesi denilebilir . Daha basitçe anlatmak gerekirse, futbolda ön plana çıkan bir ismin kendi kategorisiyle ilgili yapmış olduğu, spor ayakkabı, forma yada spor malzemesi kullanımını doğrudan ya da dolaylı yollarla sosyal medya üzerinden kitlelere tanıtmak konusudur.
Veya hepimizin bildiği isimlerden, Ronaldo’nun Nike markasının ürünlerini kullanmasına Influencer Marketing örneği verebiliriz.
CONTENT MARKETING
İçerik dediğimiz data, dijital medyada, sosyal medya ağları aracılığıyla kaynaktan son alıcılara iletilen görsel ve işitsel mesajlar bütünüdür. Ancak, tam anlamıyla buna içerik pazarlama demek doğru olmaz..
Paylaşımı yapılan içeriğin tüketiciye verdiği mesaj satın alma konusunda başarılı oluyorsa tam anlamıyla içerik pazarlama gerçekleşmiş olacaktır. Yani eğer instagram’da gördüğünüz lezzetli görünen bir restaurant’a gidip alışveriş yapmışsanız ancak o zaman marka sahibi içerik pazarlamayı yerine getirmiş olacaktır..
ABD merkezli İçerik Pazarlama Enstitüsü (Content Marketing Institute) kurucusu Amerikan vatandaşı Joe Pulizzi e göre bu durum şöyle açıklanıyor: “İçerik pazarlama faydalı, alakalı ve düzenli olarak içerik üretmeye dayalı bir stratejik pazarlama yaklaşımdır..
İçerik pazarlaması diğer yöntemlerinden farklı olarak, mevcut müşteri kitlesinin ihtiyacı olan bilgiyi sunarak sürece katılmalarını ve yeni ihtiyaçlar oluşturarak hedef kitlenin markanın ürünlerine yönelimini sağlamayı amaçlar.