5.10.2019- Ankara – Ankara teknoloji ekosistemini bir araya getiren Tech Vadi, 2019-2020 sezonu etkinliklerine Patent ve Buluş konusunu ele alarak başladı. Bilkent TTO Direktörü Dr. Atilla Hakan Özdemir’in modere ettiği ve Kıvılcım Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin konuğu olan, alanında Türkiye’nin en duayen isimlerinden M. Kaan Dericioğlu hem “Siz de Buluş Yapabilirsiniz” imzalı son kitabını imzaladı hem de patent ve marka alanında katılımcıları bir ufuk turuna çıkardı. M. Kaan Dericioğlu 95’teki kanun hükmünde kararnamelerin, 2016’daki değişikliğin perde arkası ve motivasyonu ile patent mevzuatındaki birçok insanın bilmediği değerli bilgilerini katılımcılar ile paylaştı.
Osmanlı döneminde hayata giren ve Fransızlardan alınan marka ve patent kanunlarının 100 yılı aşkın süre yürürlükte kaldığını belirten M. Kaan Dericioğlu, iş hayatının önemli bir bölümünün bu konuda mücadele etmekle geçtiğini ifade etti. 1986’da 6. Kalkınma Planına raportör olması ile çok şeyin değiştiğini , 6., 7. Ve 8. Planlar ile birlikte konuya ilginin arttığını, bilincin yükseldiğini ancak tam anlamı ile ilk gerçek adımın 27 Haziran 1995’te atıldığını vurgulayan Dericioğlu, o tarihte Avrupa Birliği ile olan görüşmeler sürecinde çıkarılan kararnamelerin çok etkili olduğunu, bu tarihten önce ve sonrasında beklenen değişimlerin ise hep bir direnç ile karşılaştığını kaydetti.
“Türkiye’de ‘AB sistemine gireceğiz diye zaman kayıpları’ oldu”
Türkiye’de hep bir beklentisellik nedeni ile patent ve marka konularında karar verme süreçlerinin uzadığını belirten deneyimli isim, 90’lı yıllarda da bunun AB süreci ile yaşandığını, 27 Haziran 1995’te çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin önemli bir mihenk taşı olduğunu vurguladı. Dericioğlu, patent yasalarında yapılacak değişimlerin ‘yabancılara daha fazla yarar sağlayacağı’ yönünde bir anlayışın uzun süre hakim olduğunu ve bir diğer sorunun da çıkarılan veya yürülükte olan yasaların tam anlamı ile uygulanmaması olduğunu kaydetti.
“Türkiye’de bu konularda strateji değiştirmeliyiz”
Kaan Dericioğlu, patent ve markalaşma alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden Güney Kore’nin 2 yılda 6 kez ilgili yasalarını değiştirdiğini, Türkiye olarak kendini hızlı yenileyen birçok teknoloji karşısında hızlı kararlar alınmasının önemli olduğunu gerek ülke gerek insanlar olarak farklı düşünmemiz gerektiğini ifade etti. “Birçok bilim insanımız, hayata dokunan teknolojiler geliştiriyor ancak patent süreçlerini bu kadar önemsemeyebiliyor” diye konuşan Dericioğlu, Türkiye’de buluş defteri kültürünün eksik olduğunu, son kitabı “Siz de Buluş Yapabilirsiniz” ‘de bu yönde farkındalığını önemsediğini sözlerine ekledi. Duayen isime göre sadece ülke içinde değil, yurtdışında da alanında uzman isimlerle çalışarak uluslararası patent almak ihmal edilmemeli ve buluşçular için asıl hedef ticarileşme olmalı.
“11. Kalkınma Planı Önemli Bir Adım Olabilir”
2016 sonlarında yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu’nun çağın gereklerine uygun olduğunu ve şaşırtıcı şekilde oybirliği ile kabul edilmesinin önemli olduğunu paylaşan Dericioğlu,
Sanayi ve Elektrik-Elektronik Sanayi alanlarının öncü seçildiği 11. Kalkınma Planının önemsediğini söyledi. Dericioğlu, Türkiye’de görünmeyen ürünlerde son kullanıcı ile son tüketici kavramının hala karıştırıldığını, fikirleri ifade etme biçiminin koruma noktasında yeterince anlaşılamadığını sözlerine ekledi.
Yasalarımızda yer alan vergi avantajları, patent başvurusu yapıldıktan sonra lisans kiralama yine gözden kaçırılan hususlardan bazıları olarak konuşulduTürkiye’deki 12 aylık rüçhan hakkı süresinin ve uluslararası patent başvurularındaki 30 aylık sürenin iyi değerlendirilmesi gerektiği paylaşıldı. Ayrıca, CERN’de ortaya çıkan dokunmatik ekran teknolojisi ve sonrasında satın alma süreçleri ve aradaki ilişki ağları gibi “oyun değiştirici” süreçlerin detaylı incelenmesi gerektiği vurgulandı.
Etkinliğin sonunda yapılan bilgi yarışması ile patent konularında cevapları yanıtlayan katılımcılar hediye kazandı. Tech Vadi etkinlikleri, Ankara’nın Değerleri ana temasında farklı kategorilerden isimleri ağırlayan yeni buluşmalar ile devam edecek.