TİAD Başkanı Fatih Varlık, takım tezgahları sektöründe milli makine kulanım oranını yüzde 15 olarak açıkladı. Hedeflerinin 2023 yılına kadar bu rakamı yüzde 25’e çıkarmak olduğunu söyleyen Varlık, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı ve “uçtan uca yerlileşme” olarak da bilinen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını ise olumlu bulduklarını ifade etti. Türkiye’nin orta ve ileri teknoloji üretmesi gereken 5 öncelikli alan hakkında da bilgi veren Varlık, TÜBİTAK içinde Ar-Ge ve Mükemmellik Merkezi kurulmasını, üniversitelerde ise “Takım Tezgahı Mühendisliği” alanı açılmasını önerdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, “uçtan uca yerlileşme” olarak da bilinen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yüksek katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesi ana amacıyla oluşturulan program ile 30 milyar dolarlık ithalatın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na konuya ilişkin olarak yakın zamanda bir rapor hazırlayan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, gelişmeyi sevindirici olarak değerlendirdi.
Ülkelerin gelişmişlik seviyesi ile takım tezgahları sektörü arasında paralellik bulunduğunu dile getiren Varlık,otomobil, savunma ve havacılık sanayisindeki gelişmelerin, takım tezgahları sektörüne duyulan ihtiyacı arttırdığını ifade etti. Türkiye’de takım tezgahları alanındaki ihtiyacın ancak yüzde 15’inin yerli üretimle karşılandığını, 2023 hedeflerinin ise bu rakamı yüzde 25’e çıkarmak olduğunu açıklayan Varlık, buradaki gelişimin ve üretimin hızlanması için Ar-Ge ve Mükemmellik Merkezi’nin kurulması gerektiğini söyledi.