Sektöründe son dönemde basında yer aldığı konuşmalar ile öne çıkan eğitimci Öztuna Norman ile 2018-2019 sezonunda faaliyet geçecek yeni eğitim kurumunu konuştuk.
Norman, Türkiye’deki sınav sisteminin değişmesi gerektiğini ısrarla söyleyen isimlerden. Öztuna Norman, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm liselerde aynı merkezi sınavı yapması gerektiğini vurguluyor. Norman, önerdiği sistemi şu şekilde anlatıyor: “Farklı liselerde farklı hocaların hazırladığı farklı sorulara göre yanlış değerlendirmeler oluşuyor. Bir lisede hocanın zor soruları ile karşılaşan daha başarılı öğrenci 65 alırken başka bir okulda hoca kolay sorunca 90 alıyor. Burada değerlendirme sistemi aynı çalışmıyor. Bu sistem şöyle çalışabilir: Bakanlık sınavdan bir gün önce okul müdürüne e-posta ile soruları gönderir. Alınacak çıktı ile tüm Türkiye’de öğrenciler aynı sınava girmiş olur. Bu notlarla da öğrenciler ayrıca bir sınava gimelerine gerek kalmadan üniversitelere yerleştirilirler.
Norman, ayrıca bu yöntemle hocaların sınav okuma süreci ile verimsizliğinin de önüne geçilebileceğini paylaşıyor.
“EĞİTİM EĞİTİMHANEDE AMELİYAT AMELİYATHANEDE”
Norman ödevsiz eğitimi savunan isimlerden. “Ben eğitimci olarak okulda her bilgiyi verdiğim gibi her soruyu yanıtlamalıyım. Öğrenci ile okulda birlikte çalışmalıyım. Öğrenci evine gittiğinde kendi hayatını yaşamalı,sanatla ve sporla uğraşmalı” diye konuşan eğitimci, bu mevcut ödev sisteminin aileler ve çocukları arasındaki iletişimi de yaraladığını, ailelerin kendine ayırdığı zamanı kalitesizleştirdiğini söylüyor. Norman, okulların bir yaşam alanına dönmesi gerektiğini, her gün 15:00-17:00 arasında öğrencilere fitness merkezi dahil ilgi alanlarına göre vakit geçirmelerini sağlayacaklarını aktarıyor.
“Hiç ödev verilmemeli mi?” diye sorduğumuzda ise yanıtı “ödev verilebilir ancak bu okulda öğretmene soracağı bir bilgi olmamalı. Örneğin İngilizce film izleme ödevi gibi” diye yanıtlıyor.
“FİNLANDİYA SİSTEMİ GÜZEL AMA TÜRKİYE’YE UYGUNU OLMALI”
Çok konuşulan Finlandiya sisteminin iyi yönlerini, bizim kültürümüzle birleştirmek gerektiğini vurgulayan Norman, Türkiye’de en önemli eksiklerden birinin üniversite-lise arasındaki iletişimsizlik ve geçişsizlik olduğunu ifade ediyor. Öztuna Norman’a göre, üniversite bölüm hocaları lise müfredatlarında ne olması gerektiğini eğitim sistemine bildirmeli ve üniversitede özellikle ilk sene bilgilerin gereksiz tekrarını veya öğrenilmeden gelinme sürecini önlemeli.
Öztuna Norman, 11 ve 12. Sınıf öğrencileri için ağırlıkla sınava odaklı bir eğitim sistemi vereceklerini ancak tüm öğrencilerin okulda girişimcilik, kodlama, robotik gibi alanlarda kendini geliştirerek geleceğine yön vermesini amaçladıklarını belirtiyor. Tüm öğrenciler öğlen dersleri bittikten sonra mutlaka bir spor yada sanat dalıyla ilgilenecek,seminerlere katılacak,film izleyecek ve tamamen dinlendikten sonra öğretmenler eşliğinde ödevler ve ders tekrarlarını yapacaklar.9 ve 10. Sınıf öğrencilerine ise ağırlıklı olarak ingilizce eğitimi vereceklerini söyleyen Özel Norman Anadolu Lisesi kurucusu Öztuna Norman ,2018-2019 sezonundan itibaren Çankaya’da Ahmet Mithat Efendi Sokak’ta hizmet verecek.