Türkiye, Mısır, Lübnan, Ürdün ve Irak’tan, hükümet, BM kuruluşları, uluslararası ve sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden 70’in üzerinde temsilciyi bir araya getiren, çok paydaşlı istişare toplantısı 5-6 Mart tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Microsoft ortaklığında düzenlenen iki gün süren etkinlik, Suriyeliler ve ev sahibi topluluklara yönelik iş fırsatları yaratmak ve ekonomik beklentileri iyileştirmeye yönelik yeni iş çözümlerini tartışmak, araştırmak ve geliştirmek üzere farklı sektörlerden kilit aktörleri bir araya getirdi
Bu istişareler, 2017 yılında yayınlanan, “İstihdam Fark Yaratır: Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklara Yönelik Ekonomik Fırsatların Artırılması Değerlendirmesi” belgesinde verilen tavsiyelere dayanıyor. Rapor, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ortadoğu Bölgesel Kalkınma ve Koruma Programı (RDPP), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) gibi paydaşların ortaklığıyla hazırlandı.
Özel sektörün, hükümetin ve kalkınma ajanslarının bir araya getirilmesinin önemini vurgulayan Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilcisi Irena Vojáčková-Sollorano “En kırılgan kesimin ihtiyaçlarına cevap veren ve bir ülkenin sürdürülebilir ve katılımcı şekilde büyümesi için doğru politikalarla uyumlu olan katılımcı iş modelleri geliştirmek için, tüm bu paydaşların el ele çalışması kritik bir öneme sahip” dedi.
İstihdam yaratmak ve sürdürülebilir geçim kaynakları oluşturmak, kırılgan durumdaki ev sahibi topluluklar ve Suriyeliler arasında dayanıklılığı güçlendirmenin ve itibarın geliştirilmesine yardım etmenin en etkili yolu olmaya devam ediyor. Geniş çeşitliliğe sahip katılımcılarla yapılan bu istişare, hâlihazırda bugüne dek yapılanları değerlendirmeyi ve yeni iş ve istihdam imkanları yaratarak iş piyasalarının ihtiyaç duyduğu işgücü becerilerini geliştirmeye yönelik olarak özel sektörle yeni inisiyatifler tasarlamayı amaçladı.
UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Marcos Neto, “Özel sektör bütün istihdamın yüzde 90’ını karşılıyor. Bu durum, mültecilerin istihdam edilebilirliğine ve entegrasyon sürecine müdahale aşamasında özel sektör – kamu ortaklığını çok önemli hale getiriyor” dedi.
UNDP Suriye Krizine Yönelik Alt Bölgesel Müdahale Birimi Yöneticisi Samuel Rizk, “Suriyeli mültecilerin bölgedeki işgücüne katılımını başarılı bir şekilde artırmak için adımlar atılırken, somut adımların meyvelerini almak amacıyla uluslararası toplumdan özel sektör ile birlikte çalışmak için daha uyumlu çabalar gerekiyor” dedi.
UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi ise “Suriyelilerin entegrasyonunu ve özel sektöre katılımını teşvik etmek için pratik ve pragmatik çözümleri teşvik etmeliyiz” dedi ve aynı zamanda UNDP ile Türkiye’deki özel sektör arasındaki uzun vadeli ilişkiyi vurguladı.
Suriye krizi yakında sekizinci yılına girerken, Suriye’deki ve krizden etkilenmiş komşu ülkelerdeki iş ortamını canlandırmak ve istihdam yaratmak için çözümlere ihtiyaç bulunuyor. Durumun karmaşık yapısı hesaba katıldığında, işletmelerin büyümesini sağlamak, yatırımları çekmek ve istihdam yaratmak üzere bilgi, kapasite ve kaynak konusunda destekleyici yatırımlar yapılmasını ve ortaklığın ölçeğinin artırılmasını gerektiren birçok zorluk ve belirsizlik bulunuyor.
Microsoft Yardım Çalışmaları Orta Asya ve Afrika Direktörü Ghada Khalifa, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Küresel bir tüzel kişilik olarak, insani krizlerin mağdurlarına yardım sağlamak ve yaşamlarının daha iyi olmasına destek olmak üzere, resmi kurumlar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve diğer özel sektör şirketleriyle birlikte çalışmaya yönelik uzun vadeli bir taahhüdümüz var. Siyasal çatışmalarla yerlerinden edilen insan sayısı yükselirken, biz de çabalarımızı artırdık ve daha fazla mülteciye yardım sağlamak üzere programımızı yeniden şekillendirdik. Bu da gezegen üzerindeki tüm insanların güçlenmesi ve daha büyük başarılara ulaşma konusunda desteklenmesi yönündeki amacımızın kritik bir bileşeni” değerlendirmesinde bulundu.