Ankara Kalkınma Ajansı girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşerek bölgesel, ulusal ve uluslararası değere dönüşmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından bu yana TechAnkara markası altında yenilikçi proje sahiplerini desteklemeye devam ediyor. 7. TechAnkara Proje Pazarı, Ankara Girişim Projesi Kapanış Toplantısı ve Yatırım Forumu ile birlikte 16 Ekim 2017 Pazartesi günü ATO Congresium’da gerçekleştirildi.
TechAnkara Proje Pazarı, Bu Yıl Ankara Girişim Projesi İşbirliği ile Daha Güçlü
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ve kısa adı “Ankara Girişim Projesi” olan Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi (Ankara Girişim Projesi), 27 Haziran 2016 tarihinde sözleşmelerin imzalanmasının ardından resmi olarak başlamıştı. Bu yıl, “Ankara Girişim Projesi” kapanış konferansı ve yatırım forumu ile birlikte düzenlenecek olan 7. TechAnkara Proje Pazarı’nda teknoloji odaklı proje fikri olan girişimciler; yatırımcı, mentor, danışman ve potansiyel müşterilerle bir araya geldi.
Girişimcilere Tam Destek
Etkinlik; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ankara Valisi Ercan Topaca, AB-Türkiye Delegasyonu Ekonomi ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Müsteşar François Begeot ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Etkinlikte konuşma yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin önündeki önemli sorunlardan birinin işsizlik olduğuna işaret ederek, “Buna karşın istihdam oluşturma alanında dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer alıyoruz. Yılda yaklaşık 1 milyon ilave istihdam sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin çok daha güçlü olması, işsizlik oranını aşağı çekmesi ve dünya ekonomisinden daha fazla pay alması için rekabet gücünü artırmasının önemini vurgulayan Elvan, aynı zamanda Ankara’yı bilim, teknoloji ve yenilik konusunda bir güç merkezi haline getirmek istediklerini ve Bakanlık olarak bu anlamda gerekli her türlü desteği vereceklerini dile getirdi.
Girişimciliği artırma, yatırım ortamının iyileştirilmesi, şirketleşmenin ve gelişmenin önündeki engellerin kaldırılarak yeni girişimcilerin işlerinin kolaylaştırılmasının önemini vurgulayan Ankara Valisi Ercan Topaca, girişimciliği desteklenen gençlerin önünü açma konusunda her türlü ortak çalışmaya hazır olunduğunu ifade etti.
Topaca üniversiteden mezun olan gençlerin gerek iş bulmak gerekse kendi işlerini kurmak için arayış içine girdiğini ifade ederek, “Bu arayışı kolaylaştırmak, onların çalışmalarını hızlandırmak, onlara girişim konusunda, piyasaya girmek konusunda gerekli rehberliği yapmak, onlara yol göstermek bir anlamda bu sorunun çözümü için önemli bir araçtır diye düşünüyoruz ve bunu kolaylaştıracak bütün adımları sadece Kalkınma Ajansımızla değil diğer bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığımız projelerle uygulamalarla sağlamak istiyoruz. Bu hususta kapımız açık. Gençlerimizle görüşmek, onların işini kolaylaştırmak, yatırım kararlarını doğru almak ve doğru alanda yatırım yapmalarını sağlayacak her türlü girişime açık olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.
AB-Türkiye Delegasyonu Ekonomi ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Müsteşar François Begeot, istihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesinin tüm ülkelerin baş etmeye çalıştığı ciddi bir sorun olduğunu belirterek, projenin işsizliğin azaltılmasına yönelik önemli bir etkiye sahip olduğunu ve projeyi bu anlamda başarılı bulduğunu ifade etti.
Toplantıda söz alan Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Türkiye’nin en genç kalkınma ajansı olarak Ankara’nın potansiyelinin farkında olduklarını ve bunları katma değere dönüştürmek için çalıştıklarını belirterek, “Kırsal değerlerimizi katma değere dönüştürmek için yeni nesil kırsal kalkınma stratejimizi hayata geçirdik. Ankara’da İnovasyonu Kırsala Taşıyoruz projemizle periferi ilçelerde girişimcilik eğitimleri düzenleyerek, kırsal ürünlerin nasıl ticari hayata konulacağına dair bilinçlendirme faaliyetleri yapıyoruz.
AR-GE ve yeni teknolojileri ticari katma değere dönüştürmek için TechAnkara markamızı oluşturduk. Bu kapsamda fiyat ve kalite avantajı sağlayan milli buluşlarımızı ticari hayata eklemlemek için yerli tedarik ve iş birliği buluşmaları gerçekleştiriyoruz, Proje Pazarlarımız sayesinde iş fikirlerimiz yatırımcıyla buluşuyor. Tticarileşiyor. Kısaca bu zaman kadar verdiğimiz 150 milyon lira mali destek, yaptığımız tüm faaliyetler, bir algoritma içinde Ankara girişimcilik ekosisteminin gelişimine yöneliktir.” açıklamasında bulundu.
Başarılı Girişimler Ödüllendirildi
Toplam 548 projenin başvurduğu 7. TechAnkara Proje Pazarı için daha önce değerlendirmeye tabi tutulan ve sergilenmeye hak kazanan 100 proje, yatırımcı ve müşteriler ile buluşma şansı yakaladı. Öte yandan, alanında uzman jüri tarafından seçilen projelere ticarileşme desteği, TechAnkara Hızlandırıcı Programı’na katılım, Ankara Üniversitesi Teknokent, Bilkent Cyberpark, Gazi Teknopark, Hacettepe Teknokent, ODTÜ Teknokent, Teknopark Ankara ve Çankaya Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde 1 yıl boyunca ücretsiz ofis, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın kitle bağış platformu İdeanest üzerinde 10.000 TL değerinde tanıtım desteği ile kampanya oluşturma imkanı ve Turkcell Arıkovanı Özel Ödülü gibi çeşitli ödüller sunuldu.
Pazarın birincisi ise “ATAR (Automated Threat Analysis and Response)” ile ATARLABS Bilişim A.Ş. oldu. ATAR siber güvenlik robotu, siber saldırıların hızına ve hacmine yetişemeyen kurumlara destek olan bir çözüm. Proje ile yerli teknoloji kullanılarak, Güvenlik Operasyon Merkezleri’ni (SOC) daha hızlı, esnek ve akıllı bir yapıya kavuşturmak hedefleniyor.
Etkinlikte ilk üçe giren proje sahiplerine ödüllerini Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık takdim etti. Sosyal Girişimcilik Özel Ödülü ve Akıllı Şehir Özel Ödülü ise Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Dairesi Başkanı Serkan Valandova tarafından verildi.
Söz konusu ödülleri alan projeler ve girişimcileri ise şöyle;
TechAnkara Ticarileştirme Ödülü – 25.000TL
Nicetrak Forklift Takip Sistemi
Niceveri Araştırma Geliştirme Bilişim Ticaret Ltd. Şti.
TechAnkara Ticarileştirme Ödülü – 15.000TL
Cost Effective and stand-alone lab-on-a-chip Platform for Circulating Tumor Cell (CTC) Isolation and Enumeration
Mikro Biyosistemler Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Sosyal Girişimcilik Özel Ödülü
Otsimo
Otsimo Bilişim A.Ş.
Akıllı Şehir Özel Ödülü
Freepark
Okb Teknoloji A.Ş.