ORSİAD’ın düzenlediği toplantıya katılan AIESEC Ankara yetkilileri, OSTİM ve İvedik OSB’de faaliyet gösteren işletmelerin, istedikleri ülkelerden o ülke vatandaşı stajyer öğrenci veya yeni mezun istihdam edebileceklerini söyledi. Bu sayede firmalar ihracat ve ithalatta ellerini güçlendirecek.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD), AIESEC Ankara ile önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. HM Commerce Hotel’de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan ORSİAD Başkanı Nedret Yener, OSTİM’in 17 ana sektörde on binlerce farklı ürün üreten 5 binden fazla işletmesiyle Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük sanayi üretim alanı olduğunu anımsattı. İvedik’in de 12 binden fazla işletmesiyle ülkemizin örnek OSB’si olduğunun altını çizen Yener, “ORSİAD olarak böylesine önemli bir misyon üstlenmiş OSTİM ve İvedik’le hem gurur duyuyor, hem de iki OSB’deki üyelerimizin yurt içi ve yurt dışı pazardan daha fazla pay almaları amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyoruz” dedi.
Hedef, Uluslararası Pazar Payını Arttırmak
Bu faaliyetlerden birinin de AIESEC ile imzaladıkları protokol olduğunu ifade eden Yener, “Protokol; ORSİAD üyesi firmaların uluslararası pazardaki payını arttırmak ve firmalara genç yetenekler kazandırmak amacını taşıyor” diye konuştu. AIESEC Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Betül Demirtaş’ın da katıldığı toplantıda yurt dışına iş yapan, yapmak isteyen ORSİAD üyelerine bu ülkelerden stajyer veya yeni mezun pozisyonunda eleman temin etmeyi hedefleyen çalışmanın detaylarını AIESEC Ankara Yetkilileri Rıza Gürhan Çetik ve Atakan Timurcioğlu anlattı. Dünyanın dört bir yanından son sınıf öğrencisi öğrencileri veya yeni mezunları, Türk firmalarının bünyesine kattıklarını ifade eden Rıza Gürhan Çetik, şunları söyledi:
Dilini Konuşamadığı Ülke, Girmeye Çekindiği Pazar Kalmıyor
“AIESEC olarak 27 ildeki 326 firmayı, 412 yabancı stajyer öğrenciyle buluşturduk. Bu gençler Türk firmalarına pazarlamadan satışa, Ar-Ge’sinden finansmana kadar pek çok konuda destek oluyor. Program süreci firmanın ihtiyaç duyduğu insan kaynağını bize bildirmesiyle başlıyor. Uygun adayları bulup gerekli ön elemeleri yaptıktan sonra firmanın istediği gibi olan adayları mülakata tabi tutuyoruz. Ardından firmanın uygun gördüğü adayın ülkemize gelmesi, konaklaması, sosyal güvencesine kadar tüm detayları organize ediyoruz. Yurt dışı bağlantılı çalışan veya çalışmak isteyen işletmeler bu sayede ana dilinde, yetkin kişileri çalıştırma şansı elde ediyor. Programın süresi 3-12 ay arası ve gelen gençlerin yaş aralığı 22-30. Bu gençlerin ilk hedefi para değil tecrübe kazanmak. Yabancı stajyerler veya yeni mezunlar sayesinde Türk firmalarının dilini konuşamadığı bir ülke, girmekten çekindiği pazar kalmıyor.”