Anadolu Organize Sanayi Bölgesinde Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinin (KÜSİ) katılımı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Arge ve Tasarım Merkezi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.
Toplantıya Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Serkan Kök, Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji Şube Müdürü Abdullah Topçu, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Mükerrem Şahin, Başkent Üniversitesi BİTTO Yöneticisi Arzu Fırlarer, Ankara Kalkınma Ajansı Uzmanı Erdem Koçoğlu, Başkent OSB Bölge Müdürü İsmet Üstündağ, Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Müteşebbis Heyet Üyeleri ve sanayi havzası yatırımcıları katıldı.
TUNCAY: “EKONOMİMİZİ SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET KOŞULLARINA TAŞIMALIYIZ”
Açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, yerli üretimde ithal girdinin azaltılması gerektiğini ve bu yönde sağlanan destekleri memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Tuncay, “Üretim bir süreçtir ve bisiklete binmeye benziyor. Üretimi durduramayız. Ekonomik koşulların el vermesi halinde pedala ya daha hızlı basarız ya da yavaşlarız. Pedaldan ayağımızı çekmemiz halinde ise durur ya da düşeriz. Yani batarız. Bu nedenle ülkemiz ekonomisinin yapı taşı olan üretim sektörüne yönelik politikalar son derece önemlidir. Yerli üretimi kalkındırmaya ve mesleksizliğin önüne geçmeye yönelik uygulamaları dikkatle takip etmeli ve gücümüz oranında desteklemeliyiz. Ülkemiz ekonomisini sürdürülebilir rekabet koşullarına taşıyabilmemiz ve üretimde dijital uygunluk seviyesine gelirken, dönüşürken düşmememiz noktasında bu toplantının oldukça verimli sonuçlar doğuracağına inanıyorum. İl müdürlüğümüze, KÜSİ’ ye ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Arge ve Tasarım Merkezlerine Sunulan Destekler konusunda sunum yapan Serkan Kök ise Arge faaliyetleri konusundaki mevzuat ile indirim, istisna, destek ve teşvik unsurlarını anlattı.
YERLİ ÜRETİMİN AVANTAJLARI!
Devamında ise “Yerli Malı Alma Süreçleri ile Avantajları” konusunda Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı bilgilendirmede bulundu.
Konarılı, “Ülkemizin imalat sanayiinin uluslararası düzeyde rekabet edebilmesi ve sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşturulabilmesi; üretimde kullanılan yüksek teknolojili girdilerin ithal edilmesi yerine yurt içinde üretilmesine bağlıdır” dedi.
KONARILI: “ÜRETİM ÖNCÜLÜĞÜNDE İSTİKRARLI BÜYÜMEYİ SAĞLAMALIYIZ”
Konuşmasının devamında yerli malı belgesi alım süreçlerini ve mevzuatını paylaşan Konarılı, yerli malına fiyat avantajı sağlanmasının ithalata olan bağımlılığın azalmasında oynadığı rolü örneklerle anlattı.
Konarılı, sözlerini şöyle tamamladı:
Kamu alımlarında %15 fiyat avantajı sağlayan düzenleme; özellikle orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinde üretim kapasitesinin ve üretimde teknoloji yoğunluğunun artırılmasında etkin bir rol oynayacaktır. Üretim öncülüğünde istikrarlı büyümenin sağlanması noktasında kamu alımları son derece önemli bir politika aracıdır. Tebliğin etkin bir şekilde işlerliğinin sağlanması için, uygulamada yaşanan sorunların Valiliklerine bildirilmesi sanayinin yapısal dönüşümü noktasında büyük önem arz etmektedir.
Programın sonunda Ankara Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından KÜSİ faaliyetlerinde göstermiş oldukları çalışmalardan dolayı Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay’a ödül takdim edildi.