Yaşadığı sağlık sorununun nedenini arama motorlarında arayan, hatta teşhis koyanların sayısı hızla artıyor. Google doktorluğunun çok tehlikeli olduğunu söyleyen Dr. Buğra Buyrukçu, “Şikâyetlerinizi Google’a değil, gerçek doktora iletin” diyor.
Ankara Kişisel Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Buğra Buyrukçu, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan arama motorlarının, sağlıkla ilgili sorunlarda da insanların ilk başvuru kaynağı olduğunu bildirdi. Yaşadığı sağlık sorununun nedenini hastanede değil arama motorlarında arayanların sayısının ülkemizde hızla arttığını ifade eden Dr. Buyrukçu, “Bu son derece riskli. Zira hastalığın sadece nedenini araştırmıyorlar, teşhisini de koyarak buna göre tedavi uyguluyorlar” şeklinde konuştu. Hastalıkla ilgili Google aramalarında hastaların sayısız kaynağa ulaşılabildiğini anımsatan Dr. Buyrukçu, şöyle devam etti:
Hasta yorumuyla ilaç başlıyorlar
“Bu kaynakların bir bölümü ne yazık ki güvenilir değil. Güvenilir kaynaklarda ise kişi verilen bilgilerle tamamen yanlış yönlendirilebiliyor. Bir çok hastalığın yakınmalarının ortak olduğunu düşünürsek teşhisin bu kaynaklardan konulmasının son derece yanlış olduğunu görürüz. Kaldı ki hastalıkların teşhisi yalnızca şikâyetlere bağlı olarak konulmaz. Uzman doktorun muayenesi, çeşitli tahlil ve tetkiklerin yapılması, gerekli görüldüğünde araştırmanın daha da genişletilmesi teşhisin değişmez kurallarıdır. Buna karşın ülkemizde hastalar teşhislerini arama motorlarından aldıkları bilgilerle koyuyor, hatta daha ileri giderek diğer hastaların yorumlarına göre ilaç kullanıyor.”
Paniğe kapılıp, psikolojilerini bozuyorlar
Hasta yorumlarına göre hareket etmenin geri dönüşü mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açabileceğinin de altını çizen Dr. Buğra Buyrukçu, “Aynı hastalıkta dahi kişiye özel tedavi uygulanırken, hasta yorumlarıyla ilaç başlamak kabul edilebilir değil. Üstelik başka hasta yorumları kişiyi paniğe sevk etmekte, psikolojilerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz herhangi bir sağlık sorununda Google doktorluğuna değil, gerçek doktorlara başvurmalarıdır. İnternet üzerinden yakınmalara yanıt veren uzman doktorlardan da destek alınabilir” diye konuştu.