GGYD Dış İlişkiler Kurulu, Körfez Ülkeleri Daire Başkanı Bastırmacı ile bir araya geldi, bölge ülkelerle ticari ilişkiler ve ihracatta izlenecek yol hakkında bilgi aldı. Bastırmacı, Katar’a uygulanan ekonomik ambargonun uzun sürmeyeceğini söyledi.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Dış İlişkiler Kurulu Başkanı Tahir Haytoğlu ile kurul üyeleri İsmail Gemiş, Yazgül Jümeyava ve Birkan Özmen ile GGYD Genel Sekreteri Ferhat Çakmak; Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Körfez Ülkeleri Daire Başkanı Pınar Yalçın Bastırmacı ile makamında bir görüşme yaptı. Ziyarette; Körfez bölgesinde yaşanan politik hareketlenmeler gündeme geldi, buna paralel olarak Katar başta olmak üzere bölge ülkelerinin ekonomik ve siyasi durumları ele alındı, bu ülkeler ile sektörel bazda ticari ilişkiler üzerinde duruldu. Körfez Ülkeleri Daire Başkanı Pınar Yalçın Bastırmacı, bölgede İran ve kısmen Irak dışındaki ülkeler ile ticaret ve para aktarımında herhangi bir olumsuz yaşanmadığını bildirdi.
Bölgeye ticarette kolaylıklar var
Bu ülkelerle yapılacak ticarette gümrük anlaşmaları nedeni ile çeşitli kolaylıklar bulunduğuna dikkat çeken Bastırmacı, buna karşın ticaret yapılması planlanan ülkeler hakkında güncel bilgi edinilmesi ve ülkelerin ticaret ataşelikleri aracılığı ile yakın ilişkilerde bulunulmasının daha doğru olacağını bildirdi. Bölgedeki siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle özel bazı müşavir kişi veya firmalar ile ikili ilişkilerde temkinli davranılması tavsiyesinde de bulunan Bastırmacı, bölge ülkelerinin Katar’a uyguladığı ekonomik ambargonun uzun sürmeyeceğini düşündüklerini ifade etti.
Gıda ihracatçısına fırsat var
Ambargo nedeniyle temel gıda maddelerine erişimde sıkıntı yaşandığını ve önemli düzeyde talep olduğunu açıklayan Pınar Yalçın Bastırmacı, “Gıda ihracatçısı firmalar gerek Türkiye, gerekse Katar’daki ticari ataşelikler aracılığıyla ihracatını yaptıkları ürünleri, GTIP kodları ve sertifikaları ile birlikte ilgili alım mercilerine ulaştırarak, doğru bağlantılara ulaşabilirler” dedi. Daire Başkanı Bastırmacı ayrıca; Katar’ın Suudi Arabistan dışında kara sınırının olmaması, hava sahalarının da kapalı olması nedeni ile lojistik bir takım olumsuzlukların söz konusu olduğunu anımsattı. Bastırmacı, “Ancak deniz yolu ile bölge ülkelerinin limanlarına uğramadan, Katar limanına direkt nakliye ile ticaret yapmak mümkün” dedi.