Dünyanın en büyük hackathonlarından birisi olan NASA Space Apps Challenge bu yıl Türkiye’de 4.kez düzenleniyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar Ankara’da dünyanın sorunlarına fikirleri ve projeleri ile meydan okuyor. “Dünyanın fikirlerinize ihtiyacı var!” sloganıyla başlatılan hackathon etkinliğine dünya genelinde 20 Binden fazla yarışmacı katıldı.
Bu sene 29-30 Nisan tarihlerinde 70’den fazla ülke ve 200 farklı şehirde eş zamanlı olarak NASA tarafından düzenlenen NASA Space Apps Challenge, Ankara’da 150’den fazla aktif katılımcı ile Next Level Alışveriş Merkezinde gerçekleşti. NASA tarafından Ankara organizasyonu için yetkilendirilmiş olan Tunahan Liman ve ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğunun düzenlemiş olduğu ve www.businessankara.com un medya sponsoru olduğu NASA Space Apps Challenge’da yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekebilecek pek çok proje ortaya çıktı.
48 saat süren hackathona ilköğretim okulu öğrencilerinden yüksek mühendislere kadar değişik yaş ve meslek gruplarından adaylar katıldı. Katılan adaylar, oluşturdukları gruplar ile NASA tarafından belirlenmiş olan Düşün ve Üret, , Dikkat! Tehlike Karşımızda, Gezegensel Mavilik ve Dünya ile Biz başlıkları altındaki görevler için çözüm odaklı geliştirilebilir ve pazarlanabilir projeler ürettiler. 48 saat süren etkinlikte yarışmacılar proje sunumlarını hazırlamak için Müşteri Doğrulama Eğitimi, İş Modeli Eğitimi, Sunum Teknikleri ve Pazarlama Eğitimine katılma imkânı buldular. Yarışma süresince katılımcılara alanlarında uzman bilim adamları ve iş adamları danışmanlık ve teknik yönlendirme konularında destek verdiler. Canlı yayınlar ile farklı şehirlerde gerçekleştirilen organizasyonlar ile anlık bağlantılar kurularak etkinlikler arası tecrübe ve bilgi paylaşımı yapıldı. Bu paylaşımları NASA’nın katılımcılara özel olarak sunduğu açık kaynaklar ile birleştiren yarışmacılar, projelerini geliştiremeye gece boyu da devam ettiler. Yarışmada proje başında yorulan katılımcılara dinlenmeleri için sunulan dinlenme alanındaki dart ve konsol oyunları, yarışmanın rekabetçi ortamını eğlenceye de taşıdı.
. 30 Nisan Pazar günü saat 13.00 itibari ile belirlenmiş olan jüri üyelerine sunulan projeler arasında robotlar, yazılımlar, tasarımlar, web site tasarımları ve elektronik uygulamalar yer aldı. Yarışmacıların projelerini değerlendirmek üzere jüride Doç. Dr. Ahmet YOZGATLIGİL, Özlem ŞEN, Osman ADIKUTLU, Renç SARIDOĞAN ve Gökhan KOYUNCU yer aldı. Jürinin değerlendirmesin ardından 28 proje arasından Akıllı Enerji Yönetimi projesi birinci olarak, Mars Toprağından Oksijen Üretimi projesi ikinci olarak ve Çok Fonksiyonlu Giyilebilir Asistan projesi üçüncü olarak belirlendi. İkinci sıradaki ekip 15 ve 16 yaşındaki 3 gençten oluşuyor. Belirlenen bu projeler NASA tarafından gerçekleşecek olan uluslararası oylamaya katılmaya hak kazandı. NASA tarafından 200 farklı şehirden gelen seçilmiş projelerin eleme sonuçları 5 Mayıs 2017 tarihinden sonra 2017.spaceappschallenge.org sitesinden tüm dünyaya duyurulacak ve kazanan projeler global yatırımcıların değerlendirmesine sunulacak.