Ülkemizdeki aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, ülkemiz ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği 21 Nisan’da Ankara’da “Aile Şirketleri için Yeni Güç: Fon ve Dış Kaynak” konulu bir toplantı düzenledi.
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Ankara temsilciliği tarafından düzenlenen toplantıda, aile işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlarken dışarıdan fon kullanımı, şirket birleşmeleri ve satın almaları hakkında doğru yöntem ve araçlar hakkında bilgiler ve bu süreçte yaşanan olumlu, olumsuz tecrübeler paylaşıldı.
TAİDER üyeleri, Ankara’nın ve ülkemizin aile şirketi sahipleri ile aile şirketi gelecek nesil üyelerinin bir araya geldiği toplantıda ilk oturum “Aile Şirketini Güçlendirmek Üzere Şirket Satma Örnekleri” konu başlığında düzenlendi. ÇEPAŞ Galvaniz Demir Çelik Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Kahraman, Canpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan ve Plasser Türkiye Demir Yolu Makinaları A.Ş. Genel Müdürü ve Çanga Grup Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çanga’nın konuşmacı olarak yer aldıkları oturumun yöneticiliğini Servo Capital Advisors Yönetici Ortağı Kaan Kiziroğlu yaptı.
“Zaruriyetten sattığım için pişmanım”
ÇEPAŞ Gonvarri Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Kahraman, kayınpederi ile kurduğu şirketini Türkiye’de tercih edilirliğin ötesinde yurtdışına taşımaya başladıklarını, Almanya’da 2008’de katıldıkları bir fuarda ürünlerini sergileyemeyecekleri yönünde ceza faturası ile karşılaştıklarını belirtti. Kahraman, sürecin aslında orada bir lobi oluşturan Türk iş adamları topluluğu nedeniyle olduğunu sonradan anladıklarını, buradaki lobiyi aşmak için oluşturdukları derneğe üye olmaya çalıştıklarını, güçlükle ve bir çok şart ile 480 bin Euro ödeyerek üye olduklarını, her işlem için para istendiğini vurguladı.
“Danışman kullanmayışımız hata oldu”
Karayollarında CE Belgesi şartı çıktığı süreçte, oto korkuluk sistemleri ile ilgili testleri Türkiye’de yapma imkanı bulamadıkları için yurtdışına gitmek zorunda kaldıklarını, bunun know how ı riske etmek demek olduğunu bildiklerini aktaran Kahraman, bir TÜGİAD organizasyonu ile tanıştıkları dünya çapında önemli endüstriyel firmalardan Gonvarri firması ile flörte başladıklarını söyledi. Çepaş YK Üyesi Kahraman’ın aktardıklarına göre İspanyol firmanın hissesi yüzde 51. Kahraman, bu süreçte danışman kullanmamakla hata ettiklerini, İspanyol ortağın kurumsallaşma konusunda kendilerine katkı yaptığını ancak bir takım süreçler sonunda hisselerin çoğunluğunu satması nedeniyle pişman olduğunu ifade etti. Kahraman, Şirket satışı sonrasında kayınpederinin 5 saatlik toplantılara katlanmak zorunda olmak, alıştığı ekipten uzaklaşmak gibi deneyimler tecrübe etmek durumunda kaldığını, bu süreci aşmanın zor olduğunu sözlerine ekledi.
Onur Çanga, şirketini sattığı için pişman olmadığını, tekrar yapabileceğini, en önemli konunun danışman seçimi olduğunu ve şirket satarken yabancıların araziyi önemli görmediğini vurguladı.
Toplantının ikinci oturumu “Fon Yöneticileri ve Aracılar, Aile Şirketi Alanlar” konusunda gerçekleşti. Kovvan A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü Emre Özbek’in yöneticisi olduğu oturumda, Mediterra Capital Yönetici Ortağı Ahmet Faralyalı, 3 Seas Capital Partners Yönetici Ortağı İbrahim Arınç ve Anka Capital Yönetici Ortağı Serhat Çiçekoğlu konuşmacı olarak yer aldılar.