Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği ASİAD’ın Kadın Zirvesi, 2 Mart günü TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Gündüz yapılan açılış konuşmaları ardından gerçekleşen panelde Kadın ve Girişimcilik konuşuldu.
Afyonkarahisar Çobanlar ilçesinde tesisi bulunan Kurt Gurme’nin Kurucusu Çiğdem Kurt, aile şirketinde yer almak yerine kendi işini kurmanın aslında yine aile desteği ile olduğunu, bunun birbirinden çok ayrılamayacağını belirtirken, en büyük motivasyonunu “ürünlerini yurtdışında satmak” olarak açıkladı. Ekiplerinde kadın çalışan olmasına önem verdiklerini belirten Kurt, kadın olması sebebiyle dezavantaj görmediğini, tam aksine hep avantaj gördüğünü kaydetti.
İş kadını Oluş Molu, farklı iş tecrübelerinin ardından Kayseri’de organik tarım için başvurduğunda bunu şehirde ilk yapan kişinin kendisi olduğunun söylendiğini, çalışma ve azim ile birlikte Kayseri’de organik tarıma yönelik bir dernek kruduklarını belirtti. Şu anda şehirde 1500 dekar alanda 70’in üzerinde üreticinin organik tarım yaptığını kaydeden Molu, gençlerin kırsal alanda yaşamayı önemsediği yeni bir döneme girildiğini belirtti.
Genç girişimci Merve Tiryaki, Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümünü tamamladıktan sonra mimarlık ofisi kurduğunu, bu süreçte özel formatta bir sehpaya ihtiyaç duyduğunda yeni bir girişime imza atmaya gereksinim duyduğunu aktardı. “Traveslerden sehpa yaptık” diyen Tiryaki, farklı tipte ağaç ithal etmeye başladıklarını, ahşapa saygılı olarak T-Wood markasını ortaya çıkardıklarını kaydetti. Tiryaki, sadece kadın olmanın değil iş hayatında genç olmanın daha büyük sorun teşkil ettiğini sözlerine ekledi.
İş kadını Lütfüye Yurdum Hasgül Çağatay, kamuda başlayan iş hayatında “hayalleri nedeniyle” kendisinden bir kamu görevlisi olmayacağını anladığını, daha sonra geçtiği “kamu iştiraki” kariyerinde ise yine hayallerin bir sınırı olduğunu farkettiğini ve girişimciliğe soyunduğunu vurguladı. 2009 yılında “marine sebze” ürününü konserve haline getirdiklerini, Beğendik mağazalarına girdiklerini belirtti. Çağatay, aynı ürünü farklı bir marka olarak Tadında Anadolu ve BTA’da da sergilediklerini sözlerine eklerken Diyarbakır’da ve farklı şehirlerde kadınların iş hayatında dernekleşmesinin önemine vurgu yaptı.