Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, coğrafi işaretlerin Türkiye’de ihmal edilen ekonomik boyutuna dikkati çekmek amacıyla “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” düzenleyeceklerini açıkladı.
Baran, ATO’nun 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.
-TÜRKİYE’DE BİR İLK-
Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’yle Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini vurgulayan Baran, “Bu zirveyle, belirli coğrafi bölgelerimize ait ürünlerimizi tanıtmayı, coğrafi işaretli ürünler için pazar oluşturmayı, sadece coğrafi işaretli ürünlerden oluşan bir ihtisas fuarını ülkemize kazandırmayı ve Türkiye’de coğrafi işaretler konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” dedi. Baran, yerli ve yabancı uzmanlar, Oda ve Borsalar, üreticiler, üretici birlikleri, belediyeler, kalkınma ajansları, üniversiteler ve perakende sektörü temsilcilerinin zirvede bir araya gelerek tecrübe ve fikirlerini paylaşacaklarını bildirdi.
Coğrafi işaretin üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından büyük önem taşıdığını belirten Baran, “Coğrafi İşaret, ürüne pazarlama gücü katıyor. Ürünün gerçek üreticilerini koruyarak kırsal kalkınmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor” dedi. Baran, coğrafi işaretin tek bir üreticiyi değil belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tamamını birden koruduğunu bildirdi.
-PAZAR BÜYÜKLÜGÜ 200 MİLYAR DOLAR-
Tüketicilerin standart ürünlerden ziyade ayırt edici özelliklere sahip yerel ürünleri tercih ettiğini vurgulayanBaran, “Dünyada coğrafi işaretli ürünler pazarı hızla gelişiyor. Coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa, ABD ve gelişmiş ülkelerdeki tahmini pazar büyüklüğü 200 milyar doları aşmış durumda” dedi. Baran, coğrafi işaretli ürünlerin Fransa ekonomisine yıllık 18 milyar Avro, İtalya ekonomisine ise 12 milyar Avronun üzerinde gelir getirdiğini bildirdi.
Türkiye’de Taşköprü sarımsağından Finike portakalına, Isparta halısından Kars kaşarına kadar 2.500’ün üzerinde tescil alabilecek ürün bulunduğunu, buna karşılık sadece 200 civarında ürünün coğrafi işaretli olarak tescillendiğini belirten Baran, şunları kaydetti:
“Ülkemizin kalkınması için tüm bu ürünlerimizin en yüksek ekonomik değere kavuşması adına atılmış önemli bir adım olacak bu zirve… Yerel üreticilerimiz ile perakendecilerimiz bu ürünleri piyasaya sunacak. Hem yerel üreticiler hem de perakendeciler kazanacak. Köylü kazanacak, şehirli kazanacak, Türkiye kazanacak.”
-ONLARCA ÜRÜN TANITILACAK-
Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi kapsamında düzenlenecek fuarda Diyarbakır karpuzundan Ankara simidine kadar Türkiye’nin dört bir yanından gelecek onlarca ürünün tanıtılacağını anlatan Baran, “Ürün ve alıcının buluşması amacı ile düzenleyeceğimiz fuarda, coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması ve ticarileşmesine zemin hazırlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Baran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenecek zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımını beklediklerini bildirdi.
Toplantıda zirve ile ilgili detaylı bilgiler veren ATO Yönetim Kurulu Üyesi M. Ülkü Karakuş ise ATO olarak Ankara Tava, Ankara Döneri ve Ankara Simidi için yaptıkları coğrafi işaret başvurusunun sonuçlanma aşamasında olduğunu, Ankara Keçisi Tiftik Kılı için başvuruda bulunduklarını, Ankara Erkeç Pastırması için de başvuru hazırlıklarının sürdüğünü bildirdi.
Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne ve ihtisas fuarına iştirak edecek Oda ve Borsaların temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısının ardından yenilen öğle yemeğinin menüsü coğrafi işaretli ürünlerden oluştu. Yemekte konuklara, Gaziantep’in yuvalama çorbası, Eskişehir’in çiğ böreği (çibörek), Çorum’un İskilip dolması, Afyonkarahisar’ın kaymaklı vişneli ekmek kadayıfı ve Ege yeşillikleri salatası ikram edildi.