Faaliyetlerini Ankara’da ODTÜ Teknokent’te sürdüren MyBilet’in Operasyon Direktörü Selim Karakaya ile 2011 yılı hedeflerini konuştuk. Selim Karakaya, Ankaralıların özellikle radyo dünyasından tanıdığı bir isim. Kendisi, MyBilet ile ilgili sorularımıza içtenlikle yanıtlar verdi.
Tolga Özek: MyBilet, 2010 yılında hızlı bir büyüme yaşadı, eğlence alanında bazı segmentlerde önder konuma geçti bu konuda biraz bilgi verir misiniz?
Selim Karakaya:
MyBilet, e-bilet piyasasında son 3 yılın bilet satış lideri. 2010 yılı internet ve kiosklarda 12 milyonun üzerinde toplam bilet satışıyla tamamlandı. Özellikle sinema, tiyatro kategorilerinde ve senfoni gibi bazı özel dallarda bilet satışı yüzde 90’a varan oranlarla MyBilet satış kanallarından gerçekleştiriliyor.
Aslında MyBilet’in 2010 yılında sektöre yansıyan büyümesinin altında uzun yıllardan bu yana devam eden çalışmaların sonuçlarının alınması yatıyor denebilir. Türkiye’deki sinema sektörünün en çok izleyiciye ulaşan iki sinema grubundan birinin tüm hizmetini biz sağlıyorduk zaten, diğer büyük grupla da görüşmelerimiz birkaç yıldır devam ediyordu. Sonuçlanması 2009 yılının üçüncü çeyreğinde oldu ve yansımaları 2010’da gerçekleşti.
Yine uzun zamandır üzerinde çalışılan CRM, IVR, Mobil Sistemler, PNR yazılımları gibi birçok proje de 2010’yılında sonuçlanarak hayata geçti ve yansımaları son kullanıcıya kadar ulaştı.
Bunlara ek olarak MyBilet’in marka kimliğini artık daha verimli yönettiğini, işbirliği yaptığı kurumlarla marka konumlandırılması konusundaki eksikleri tamamladığını ve sosyal mecraları da daha aktif kullanmaya başladığını söyleyebiliriz. MyBilet Destek Hattı’nın kusursuza yakın iletişim potansiyelini de eklemeden geçemeyeceğim.
Tolga Özek: 2011 yılında Sinema ve tiyatro dışında hangi alanlara öncelik veriyorsunuz?
Selim Karakaya: 2011 yılında MyBilet’in en büyük atılımı ulaşım sektöründe olacak. Özkaymak Turizm’in ardından Anadolu Ulaşım biletleri de MyBilet üzerinden satılmaya başlandı. Kamil Koç ve Sözleşme aşamasında olunduğu için henüz adını veremediğimiz birçok önemli firmanın seyahat biletleri de çok yakında MyBilet kolaylıklarıyla satın alınabilecek. Bunun yanında henüz MyBilet kanallarını kullanmayan az sayıdaki sinemayla birlikte tiyatrolar ve yeni konser etkinlikleri de 2011 yılında satış noktalarımızda yer alacak.
Bu çalışmalara ek olarak, bilet alımını kolaylaştırmak üzere 2010 yılında başladığımız çalışmaları gerçekleştirmek istiyoruz. Kendi yerini seçebilme şansı, mekanlardaki MyBilet Xpress Elektronik Gişelerden biletleri bastırabilme, kullanılamayacak biletlerin Açık Paraya çevrilerek başka etkinliklerde kullanılabilmesi, PNR yöntemi ile biletleri başka birine de yönlendirebilme, kredi kartı kullanmak istemeyenler için banka internet şubelerinden doğrudan hesabınıza para transferi, Mobil Ödeme gibi birçok kolaylık daha da gelişecek, yenileri hayata geçecek.
Tolga Özek: Iphone uygulamanızı kullanıcıların hizmetine sundunuz, Mybilet teknoloji anlamında hangi platformlarda servis verecek?
Selim Karakaya: iPhone uygulamamız aslında html tabanlı bir web uygulaması. Kullanıcılarımızdan gelen yoğun talep üzerine iTunes Store’a da ekledik ve sadece 3 gün içinde “Entertainment” kategorisinde 1, tüm uygulamalarda da 2. sıraya yükseldi. Ama şimdiden uygulamamızın ikinci versiyonunun hazırlandığını ve yakında yayınlanacağını söyleyebilirim. Elbette yeni mecralar iPhone ile sınırlı kalmayacak, Android başta olmak üzere tüm ilgili mecralar için çalışmalar yapılıyor.
Bu konuda bir noktayı da belirtmekte fayda var, MyBilet mottosu “Bilet Almanın En Kolay Yolu” olan bir kurum. Dolayısıyla, içerik ne olursa olsun, bilet almaya en basit ve güvenli yoldan ulaşılması bizim temel prensibimiz. İçerik güçlenir, yeni projeler hayata geçer ancak bu mantıktan asla vazgeçmeyeceğiz.
Bir notu daha belirtmekte fayda görüyorum; MyBilet sistemi, karşılaşılabilecek her türlü yoğunlukta sistemin ayakta kalabilmesi temelinde oluşturuldu. Günlük bilet satışının 400 bini, işlem yapan tekil ziyaretçi sayısının 200 bini bulduğu yoğun günlerde bile sistemin yüzde 3-4 ile çalıştığı tespit edildi. Yani MyBilet sistemleri asla yoğunluk sebebiyle durmayacak, aksamayacak, hizmetler işlemeye devam edecek. Tabi ki bu hizmetlerin kusursuz işlemesinde en büyük pay görevinin hakkını fazlasıyla veren bir ekiple çalışıyor olmamız. Sözgelimi, yazılım ve teknik ekibimizden yeni bir proje geliştirmelerini istediğimizde, gerçekleşeceğine dair asla bir şüphemiz olmaz ve biz daha o aşamada projenin lansmanını hesaplamaya başlarız.
Tolga Özek: Ankara merkezli bir kuruluş olarak şehrimizdeki eğlence hayatını nasıl görmektesiniz?
Selim Karakaya: Ankara’nın eğlence hayatı ile ilgili en sevdiğim şey, tamamen sürprizlerle dolu olması. En çok da İstanbul’dan ya da başka bir ülkeden gelen birinin sadece birkaç hafta sonra ilk geldiğinde söylediklerini tekzip etmesi beni keyiflendiriyor. “Aslında Ankara’da harika bir eğlence hayatı varmış” cümlesini çok duyuyorum son zamanlarda. Ankara’nın A Bar’lı, Grafitti’li eski dönemlerini yaşamış biri olarak kişisel yorumum, şehir olarak o kaliteden ve üretim potansiyelinden den uzak olduğumuz yönünde ancak zamanla eğlence kavramı da değiştiği için yeni sürece de saygı duymak durumundayız. Ankara’nın yeni trendleri yakalamak (ve kimi zaman da oluşturmak) konusunda hala iyi bir çizgide olduğunu söyleyebiliriz.
Tolga Özek: Aynı zamanda bir radyocu bir iletişimci olarak, şehrimizdeki etkinliklerden, haberlerden bilgi sahibi olmada Mybilet dışında hangi kaynakları kullanıyorsunuz?
Selim Karakaya: Öncelikle bu noktada kendi sitemizin ve sistemimizin hakkını vermek isterim . MyBilet sadece bir bilet satış sistemi değil, aynı zamanda en gerçek bilgileri sunabilen bir etkinlik tanıtım sitesi. Sözgelimi, bir sinema ya da tiyatro herhangi bir etkinliğin tarihini ya da seansını değiştirirse en doğru bilgi MyBilet’te bulunacaktır çünkü gişelerinde de MyBilet sistemi kullanılıyor ve güncellemeler doğrudan MyBilet.com’a da yansıyor.
Son dönemlerde başkentin sosyal medya trafiğinin çok yoğun, aktif ve verimli kullanıldığını görüyorum. Bu süreçten doğan yeni portalları çok başarılı buluyorum. Business Ankara düzenli takip ettiğim sitelerden biri. Elbette takip ettiğim başka siteler de var ama açıkçası ben gündemi Twitter ve Facebook’tan izlemeyi tercih ediyorum. Zaten ilgi alanıma giren isimler takip listemde bulunduğu için merakımı cezbedecek etkinliklerini de birinci ağızdan duyma şansım oluyor.
Tolga Özek: Röportaj için çok teşekkür ediyor ve sizleri Şubat ayında ilki gerçekleştirilecek PR Ankara etkinliğinde görmeyi diliyoruz.
Selim Karakaya: Ben çok teşekkür ediyorum. Ankara’da, ODTÜ Teknokent’ten Türkiye’nin tamamını ilgilendiren bir hizmet sağlayıcı firma olarak bu şehirle ilgili atılan her adım bizi de heyecanlandırıyor. Business Ankara’nın yanında PR Ankara’yı ve Ankara’ya katacaklarını heyecanla bekliyorum. Mutlaka orada olacağım.
(Fotoğraftakiler soldan sağa: Burhan Yumak – MyBilet Yazılım Uzmanı, Tümay Çeber MyBilet Yazılım Uzmanı, Selim Karakaya MyBilet Operasyon Direktörü.)